Jak vybrat kvalitní pánev, která vydrží: Odborníci radí jednovrstvé pánve nekupovat a nerezovou vypálit

Žena na pánvi smaží zeleninu, v ruce drží dřevěnou vařečku Aleksei Isachenko / Shutterstock.com

Kvalitní pánev je základem každé kuchyně, a proto by neměla chybět v žádné domácnosti. Pokud chcete, aby vám vydržela léta a fungovala, jak má, je třeba do ní investovat a nekupovat tu nejlevnější. V článku si také řekneme, jak s ní zacházet a jak se o ni starat, aby sloužila co nejdéle.

Přečtěte si také

Snadný úklid sprchového koutu: Tipy a triky pro lesklý sprcháč za pár minut

Na trhu je nepřeberné množství druhů pánví. Ať už je kritériem velikost, materiál, způsob výroby nebo cena. Je poměrně těžké se mezi nimi zorientovat a vybrat si tu správnou. Brát v potaz byste měli i typ varné desky.

Jak poznat kvalitní pánev?

Pokud je pro vás důležitá cena a vybíráte si ty nejlevnější pánve, které jsou k dostání typicky v obchodních řetězcích s potravinami, dočkáte se nejspíš jednovrstvé pánve. Ta je sice cenově velmi dostupná, ale není příliš kvalitní. Můžete tak počítat s tím, že vám vydrží maximálně půl roku pravidelného používání. Následně se bude deformovat a míra nepřilnavosti klesá. I v těchto obchodech však můžeme nalézt kvalitnější pánve, které jsou většinou dražší. 

„Dvouvrstvá pánev už je odolnější a vydrží například rok a půl, samozřejmě vždy záleží na tom, jak často ji budete používat. Nejkvalitnější jsou trojvrstvé pánve, které vám vydrží roky,“ komentuje odborník Jan Pešat, obchodní ředitel značky Remoska.

Kuchař smaží na nerezové pánvi, jsou na ní ohnivé plameny Gorodenkoff / Shutterstock.com

Teflon, nebo nerez?

Oba materiály mají své výhody. Zatímco nerez je odolnější, k teflonu se vám nic nepřilepí. Je třeba myslet na to, že nikde nenajdete pánev, která bude 100% nepřilnavá a 100% odolná, protože taková neexistuje. Vždy se musíte přiklonit na jednu stranu a dát přednost buď teflonu, nebo nerezu.

Teflonová pánev je skvělá v tom, že se na ni nic nepřilepí. V poslední době se však velmi diskutuje o škodlivosti teflonu. Jak to tedy je? Teflon jako takový škodlivý není, ale je třeba dát si pozor na velmi vysoké teploty a jeho odlupování.

„Pokud dáte přednost nerezové pánvi, měli byste ji vypálit, a to alespoň třikrát po sobě. Uděláte to tak, že povrch pánve pomažete tenkou vrstvou oleje a zahřejete natolik, aby se z pánve kouřilo. Proces zopakujete ještě dvakrát. Na pánvi se vytvoří lehká patina, která se projevuje lehkým změněním vzhledu povrchu, ale zvyšuje nepřilnavost,” přidává svůj tip Petr Vaněček, manažer značky Remoska.

Jak je to s odolností pánví?

Nerezová pánev má dobrou tepelnou vodivost a nepoškodíte ji ani kovovými pomůckami. U teflonových pánví si dejte pozor na mytí v myčce. Samotná myčka pánev nijak nepoškodí, ale pozor na leštidla a jejich složení.

Jak poznat špatnou pánev

Jedním z kritérií, jak poznat špatnou pánev, je míra deformace materiálu. Jakmile na pánev nalijete olej, měl by se rovnoměrně rozprostřít po celé ploše pánve. Pokud se shromažďuje uprostřed nebo naopak na krajích, znamená to, že se pánev deformuje a není kvalitní. Typicky se střed vyboulí a tvaruje se tak, jak nechceme.

Zdroj: Kupi, dTest