Pro skvělou kávu jeďte na benzínku, kavárny mají silnou konkurenci

Žena pije kávu a drží donut a stojí před autem New Africa / Shutterstock.com

Chtějí dávku kofeinu. Celkem 70 % českých řidičů se při zastávce na čerpací stanici těší na kávu, vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost MOL. Není proto divu, že kvalitní káva je pilířem rychlých občerstvení všech čerpacích stanic v tuzemsku. Kde mají novinku a kde si koupíte Costa Coffee?

Přečtěte si také

Víte, jaký je rozdíl mezi českým a zahraničním máslem?

Káva u pumpy od 40 Kč klidně přes 100 Kč

V minulosti patřilo k pumpám nekvalitní kafe z automatu za pár korun, ale dnes už jsou řidiči zvyklí na vyšší standard. Nejen ohledně kávy, ale i rychlého občerstvení. Ostatně nedávno jsme vás informovali o spuštění fastfoodu Dorohlíku na benzínkách OMV. Ale zpět ke kávě.

Kromě toho, že se na kávu podle průzkumu pro MOL těší 7 z 10 řidičů, tak čtvrtina si dopřává dávku kofeinu aspoň jednou za tři hodiny. Kvůli chuti, ale i na zažehnání ospalosti. Na benzínkách v České republice se cena za kávu různí, ale malé espresso (cca 70 ml) stojí přibližně 40 Kč a za větší kávu typu cappuccino (cca 400 ml) dáte asi 70 Kč. A u speciálních druhů klidně i 100 Kč.

Připravili jsme pro vás aktuální přehled největších čerpacích stanic a jejich kávové nabídky.

Koláče průzkumu Čerpačka.cz

OMV má novou Classic Selection z Brazílie a Indie

Síť čerpacích stanic OMV nabízí ve svém občerstvovací koutku VIVA café několik druhů kofeinového nápoje pod označení VIVA káva. Od června si řidiči můžou vychutnat novou, vylepšenou kávu Classic Selection, která se vyrábí ze zrn z Brazílie a Indie. Nabízí vyváženou chuť s výraznými tóny čokolády, lískových oříšků a sušeného ovoce.

„Vybrán byl blend, který se vyrábí již devátým rokem a nyní se na základě rozsáhlých ochutnávek dočkal vylepšení. Zároveň byl zdokonalen dohled nad celým procesem pěstování a prodeje,“ uvedlo OMV při zařazení kávy do nabídky.

Směs má pocházet ze tří konkrétních farem a je získávána na principu Direct Trade, který se zaměřuje na vysokou transparentnost a je založen na získávání kávy přímo od pěstitelů bez dalších obchodních mezičlánků. Káva je tak produkována etickým způsobem s ohledem na spravedlivé mzdy farmářů.

Reklama na kávu od OMV OMV.cz

Shell Café nabízí kromě své kávy i Costa Coffee

Shellka se na svém webu chlubí tím, že na výběru kávy Shell Café spolupracují s odborníky a jejich kávy jsou oceněny certifikátem Rainforest Alliance, který zadržuje udržitelné pěstování a ochranu životního prostředí. V nabídce nechybí káva bez mléka, mléčná káva nebo ochucené kávy. Vybrat si můžete z velikosti espresso, S, M nebo L.

Na vybraných stanicích Shell je k dispozici také káva z dílny Costa Coffee, což je po Starbucks asi druhý nejznámější řetězec kaváren v Česku. Costa Coffee najdete v koutcích označených jako Costa Express a oproti klasické kávě Shell si připlatíte.

MOL má kávu ve Fresh Corneru, Orlen ve Stop Cafe

Jak už jsme zmínili, klasické hranaté automaty z velkých čerpacích stanic mizí a nahrazují je stylové baristické přístroje nebo vám kávu připraví přímo dedikovaný pracovník občerstvení – barista.

Na pumpách MOL si povzbuzující nápoj koupíte ve Fresh Corneru a také káva nese označení Fresh Corner. Kvalitní chutě kávy jsou zaručeny díky pečlivě vybraným kávovým zrnům, tmavě praženým podle originální italské receptury, při vytváření dokonalé kávy jsme věnovali velkou péči výběru optimálního mletí, procesu vaření a teploty mléka,“ láká společnost zákazníky na webu Fresh Corner.

Orlen, což je rebrandovaná Benzina, má podobně jako výše uvedená čerpačka také svůj občerstvovací koutek – jmenuje se Stop Cafe. V různých velikostech dostanete espresso, cappuccino, flat white, ale třeba i ledovou kávu. Nyní v létě si můžete zakoupit výhodné menu kávy a nanuku Míša za 65 Kč.

Reklama na kávu Orlen Orlen.cz

Z velkých benzínových pump jmenujme ještě EuroOil, ale zde je nabídka nejmenší, a káva a občerstvení dokonce v minulosti úplně chyběly. K prodeji kávy se společnost vrátila v roce 2020, ale na rozdíl od konkurence své zákazníky vyzývá, aby si občerstvení odebrali s sebou. Svůj občerstvovací koutek totiž nemá.

Zdroje: Kupi, Čerpačka, tisková zpráva OMV, weby čerpacích stanic