Patizonové řízečky v křupavé strouhance jsou lepší než z masa! Zkuste je pečené i smažené

Patizonové řízečky, servírované na bílém talíři, v pozadí rajčata a cuketa Kupi.cz

Pokud patříte mezi milovníky smažených cuket, mohl by se vám líbit i tento recept na patizonové řízečky, které jsou stejně jako cuketa vynikající zeleninovou pochoutkou, skvěle se doplňující s jakoukoliv bramborovou přílohou. Připravte si je jako oběd nebo večeři, jsme přesvědčeni o tom, že si pochutnáte.

Přečtěte si také

Padělky značkových produktů: Atraktivní alternativa, nebo past na spotřebitele?

Patizon – létající talíř v kuchyni

Patizon skutečně vypadá jako létající talíř. Má bílou barvu a řadíme ho mezi dýně. Pokud jste patizon ještě nejedli, svou chutí připomíná trochu cuketu a trochu bramboru. V kuchyni má podobné využití jako zmiňovaná zelenina. Patizon můžete grilovat, péct, udělat z něj polévku a nebo ho usmažit na řízky.

Patizonové řízečky určitě vyzkoušejte. Jestli máte rádi smaženou cuketu, bude vám chutnat i smažený patizon. Hlavně je důležité dodržet jedno pravidlo – patizon před obalováním nechte „vypotit“ – tak z něj dostanete přebytečnou vodu. 

Jestli chcete mít patizonové řízečky extra křupavé, obalte je v panko strouhance. Řízečky nebudou ani tak kalorické, protože panko strouhanka do sebe nenatáhne tolik oleje. A pokud je nechcete smažit vůbec, patizonové řízečky budou křupavé i z trouby. Pečte je na 200 °C asi 15 minut.

Cuketa v pivním těstíčku
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Cuketa v pivním těstíčku

Recept na cuketové plátky v pivním těstíčku si rozhodně zamilujete. Jejich příprava je naprosto jednoduchá a podávat je můžete jen tak samotné k pivu jako pohoštění pro návštěvu nebo s vařenými bramborami.

Cuketa v pivním těstíčku
Patizon pečený v troubě
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Patizon pečený v troubě

Křupavý patizon v trojobalu pečený v troubě je perfektní letní jídlo. Na přípravu je velmi jednoduchý, budete mít tedy oběd pro celou rodinu hotový během chvilky a pochutnají si na něm malí i velcí.

Patizon pečený v troubě

Recept na patizonové řízečky

Ingredience na 2 porce:

  • patizon
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl a pepř
  • mletá sladká paprika

Postup:

  1. Patizon oloupejte, nakrájejte na asi 1 cm tlusté plátky, vyčistěte vnitřek a vydlabejte semínka. Osolte z obou stran a nechte asi 15 minut vypotit. Poté osušte přebytečnou vodu ubrouskem.
  2. Připravte si trojobal – hladkou mouku, vajíčko s trochou mléka a strouhanku (může být klasická i kukuřičná). Do vajíčka s mlékem přidejte sůl, pepř a koření dle chuti (například mletou papriku nebo chilli koření, pokud chcete, aby byly řízky pikantní).
  3. Mezitím si na pánvičce rozpalte olej (může být i ghí). Obalte v trojobalu (napřed v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance) a osmažte z obou stran.
  4. Podávejte s bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo hranolky.

Zdroj: Kupi