Vyprané, a přesto zatuchlé oblečení má jasné příčiny. Zbavte se zápachu jednou provždy

Žena zapíná pračku Krakenimages.com / Shutterstock.com

Používáte přípravek na praní i aviváž, a přesto vám vyprané prádlo stále smrdí? Ujistěte se, že neděláte nějakou z častých chyb, kterých si dopouští nejen zkušené hospodyňky.

Přečtěte si také

Připálená a mastná trouba? Pomůže léty prověřená pasta z obchodu, nebo levná domácí ze 2 surovin

Praní prádla dokáže být pořádně potrápit, zvlášť začátečníky. Nenechte se ale zmást, i zkušené ženy v domácnosti občas nevědí, co dělají špatně a ptají se samy sebe, proč to vyprané prádlo tolik smrdí.

„Když jsem se přestěhovala k mému současnému manželovi a začala jsem mu prát, stěžoval si, že mu prádlo smrdí. A opravdu, i když jsem prala na dlouhé programy a na hodně stupňů a používala kvalitní aviváž, oblečení na některých místech smrdělo zatuchlinou. Zjistila jsem, že záleží na poměrně hodně aspektech a stačí udělat jednu chybu a prádlo můžete prát znovu,“ svěřila se nám čtenářka Marta.

Žena si čichá k poskládaných svetrům, jeden modrý a druhý červený Josep Suria / Shutterstock.com

Chybu děláte v systému věšení prádla

Můžete se snažit jak chcete, ale pokud skládáte prádlo špatně, nikdy se vůně nedočkáte. Pokud nemáte to štěstí a chybí vám v domácnosti sušička, jste pravděpodobně odkázaní na klasický sušák na prádlo. Je důležité, aby se jednotlivé mokré kusy oblečení vzájemně nedotýkaly.

Pokud se tak stane, prádlo bude mít problém schnout. Jakmile bude dlouho mokré, začne smrdět. Dejte si pozor na to, aby dlouhé oblečení bylo na kraji, kde se nebude s ničím dotýkat, tím máme na mysli například kalhoty nebo dlouhé šaty.

Skládáte oblečení moc brzy

Na některých místech je cítit, že je oblečení ještě lehce mokré nebo vlhké, ale už jste nedočkaví nebo pospícháte, a tak ho složíte i tak? To je velká chyba, oblečení totiž musí být dokonale suché, abyste ho mohli složit do skříně, jinak se nedivte, že vám nevoní tak, jak si představujete.

Přecpáváte pračku

Správně by pračka měla být před spuštěním ze třetiny prázdná. Pokud se do pračky snažíte dát co nejvíce prádla a nezbyde tam žádný prázdný prostor, jednak se oblečení nemůže dobře vyprat a za druhé bude smrdět. Raději vyperte dvě pračky než za každou cenu jednu.

Vyměňte aviváž za olej

Aviváž nebo přírodní voňavé produkty někdy nemusí stačit, hlavně v případě, že je prádlo velmi znečištěné. Vsaďte na silně koncentrované oleje či parfémy do prádla, které oblečení nezničí a krásně o ovoní. Zkusit můžete ty od značky Puella, Giovanni nebo Econea.

Sušíte v nevětrané místnosti

Sušení vyžaduje proudění vzduchu, který by měl být co nejvíce čerstvý. Ideální je dát prádlo sušit ven, ale pokud nemáte tu možnost a sušíte v bytě, minimálně otevřete dokořán všechna okna nebo umístěte sušák do průvanu.

Žena hadříkem utírá zásobník pračky Krasula / Shutterstock.com

Pravidelně čistěte pračku

Na čištění pračky mnoho lidí zapomíná, přitom by mělo být součástí úklidu. Buben i filtr byste měli čistit alespoň jednou za tři měsíce, abyste si zajistili čistou nejen pračku, ale i samotné prádlo. Použít můžete čističe praček z drogerií a supermarketů nebo jen jednoduše nalít bílý ocet do pračky a pustit krátký program.

Nesprávné dávkování a špatné přípravky

Říkáte si, že čím více pracího prostředku do pračky dáte, tím více bude vonět? Tak to jste na omylu. Pokud to s pracím přípravkem přeženete, může se usazovat nejen v pračce, ale i na oblečení. Je také možné, že vám přípravky nesedí, zkuste je proto vyměnit a rovnou přidat i dezinfekci na prádlo, která vás ještě lépe zbaví zápachu.

Zdroj: Kupi