Žebříček nejzdravějších potravin na světě překvapil! Vysoko na seznamu se nečekaně objevilo sádlo

Muž vybírá citrony z papírové bedýnky DC Studio / Shutterstock.com

Myslíte si, že nejzdravější potraviny musí být drahé a těžko dostupné? Možná vás překvapí, že spoustu z nich už máme doma a stojí pár korun. Našemu tělu poskytují důležité látky, zejména dobře vstřebatelné bílkoviny, vlákninu, ale například i zdravé tuky. Víte, o jaké potraviny jde? To se dozvíte v našem článku!

Přečtěte si také

Poznáte, kdy sklidit dýni? Při správném postupu a skladování vám vydrží až do jara

Nejzdravější potraviny světa

Na prvních příčkách žebříčku nejzdravějších potravin světa publikovaném na webu BBC můžeme najít v hojném počtu luštěniny a ryby. Nechybí fazole, špenát či kapusta a další potraviny bohaté na kyselinu listovou či chlorofyl. K nejzdravějším rybám pak patří losos, treska, škeble či sledi – ty mají vysoký obsah bílkovin a také omega-3 mastných kyselin.

V druhé polovině žebříčku a na posledních místech se umístily například batáty, fíky, zázvor a také dýně, brokolice a žlutý meloun. Nejčastěji se tedy jedná o ovoce a zeleninu, které mají významný obsah vlákniny, vitamínů a minerálů a obsahují také dostatek vody.

Které nejzdravější potraviny máte nejspíš doma?

Lidé z nějakého důvodu čím dál častěji vyhledávají například exotické ovoce a drahé potraviny a věří, že jsou nejzdravější. Skutečnost je ale taková, že se nemusíme zaměřovat na méně dostupné potraviny, protože ty nejlepší má mnoho z nás doma. 

Citron

Mezi nejzdravější potraviny patří například citron, který obsahuje velké množství vitaminu C, má pozitivní účinek na snížení „špatného“ cholesterolu a navíc posiluje kosti. Obsažené flavonoidy mohou snižovat riziko mrtvice u žen.

Žena jí čokoládu Pixel-Shot / Shutterstock.com

Hořká čokoláda

Spousta lidí netuší, že ačkoliv se čokoláda považuje za nezdravou a vysoce zpracovanou potravinu, hořká čokoláda je naopak velmi zdravá. Obsahuje sloučeniny snižující zánět v těle, podporuje funkce mozku a pomáhá udržovat normální krevní tlak.

První místo získaly mandle

Za nejzdravější potravinu na světě se považují mandle. Jsou nabité mononenasycenými mastnými kyselinami, bílkovinami, vlákninou, antioxidanty, obsahují vitamín E a obsahují i spoustu minerálů. To z mandlí činí ideální svačinku, kterou si můžete dopřávat kdykoliv během dne. Pravidelnou konzumací mandlí podpoříte kardiovaskulární systém a diabetikům pomohou lépe zvládat jejich nemoc.

Dvě ugrilované ryby na talíři sweet marshmallow / Shutterstock.com

Ryby a škeble

Sleď, treska či škeble mají v seznamu nejzdravějších potravin své místo zejména díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví očí, srdce a mají pozitivní vliv i na autoimunitní onemocnění, zejména v případě diabetu 1. typu. Mají ale natolik široké spektrum pozitivních účinků na tělo, že není divu, že jsou ryby považovány za jedno z nejzdravějších jídel, které můžete na svém talíři vůbec mít.

I sádlo patří mezi nejzdravější potraviny světa

Sádlo byste na seznamu nejzdravějších potravin nejspíš nečekali, umístilo se však na nejvyšších příčkách. Jak je to možné? Vepřové sádlo totiž neobsahuje příliš nasycených mastných kyselin a považuje se za dobrý zdroj mononenasycených mastných kyselin, což jsou tzv. „dobré tuky“, které prospívají našemu srdci. Po velmi dlouhou dobu přitom ve společnosti panovalo přesvědčení, že právě sádlo je jedním z nejhorších tuků na vaření.

Zdroj: BBC, Aha Journals, Medical News Today, Healthline, Daily Mail, Kupi