Jak si vyrobit domácí mascarpone? Nejjednodušší recepty z jedné nebo dvou surovin

Mascarpone v misce Alena_Kos / Shutterstock.com

Mascarpone je italský smetanový sýr, který je známý svou krémovou texturou a jemnou, sladkou chutí, která je ideální pro dezerty, ale také pro různé slané pokrmy. Mascarpone můžete běžně koupit v supermarketech, ale co kdybychom vám řekli, že si ho můžete snadno vyrobit doma? A to dokonce jen z jedné nebo dvou surovin!

Přečtěte si také

Bramborové knedlíčky s povidlově sladkým překvapením a mákem

Odkud pochází mascarpone?

Asi málokoho překvapí, že krémový sýr mascarpone, jakožto hlavní ingredience tiramisu, pochází z Itálie. Konkrétně vznikl na severu této země – v Lombardii – a to pravděpodobně na přelomu 16. a 17. století. Pravé mascarpone se vyrábí z mléka krav, které se pasou na bohatých pastvinách se spoustou bylin.

Původ samotného slova „mascarpone“ není tak jasný, existuje více verzí. První z nich je, že slovo vzniklo ze španělské fráze „mas que bueno“, což znamená „více než dobré“. Ze španělštiny proto, že tou dobou mělo Španělsko nadvládu nad Itálií. Podle druhé verze slovo pochází z lombardského slova pro ricottu, tedy „mascarpia“, jelikož ricotta i mascarpone jsou vyráběny podobně. Třetí možností je slovo „mascarpa“, které označuje vedlejší mléčný produkt, který se vyrábí ze syrovátky zrajícího sýra.

Citronové špagety s mascarpone
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Citronové špagety s mascarpone

Špagety s mascarpone a citronem patří mezi ultra rychlé recepty, které vás překvapí svou chutí. Díky jednoduché přípravě je jistě využijete jako večeři nebo oběd, když není času nazbyt.

Citronové špagety s mascarpone
Tiramisu
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Tiramisu

Tiramisu je italský dezert, který jsme si u nás v Česku velmi oblíbili. Vyrábí se ze sýra mascarpone, který se šlehá se žloutky a cukrem, případně šlehačkou a prokládá se cukrářskými piškoty, namočenými do silného espressa, ochuceného italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá.

Tiramisu
Jahodové nanuky s mascarpone
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Jahodové nanuky s mascarpone

Jahodové nanuky s mascarpone výborně vypadají a skvěle chutnají. Toto nevšední spojení jahod a mascarpone jistě potěší děti i dospělé, navíc jde o zaručené osvěžení v horkých letních dnech. A hotové budou během chvilky.

Jahodové nanuky s mascarpone

Jak se dá mascarpone využít v kuchyni?

Ačkoli mascarpone známe především v dezertech, je to poměrně univerzální surovina, kterou využijete i ve slaných receptech. Je skvělé jako základ pro krémové omáčky, dá se přidat do polévky nebo do rizota. Když ho smícháte s bylinkami a kořením, je skvělé jako pomazánka na pečivo nebo jako dip k zelenině.

Ve sladké kuchyni ho využijete třeba na cheesecake, zmrzlinu, různé krémy na dorty či ho můžete přidat k ovocným salátům. Samozřejmě nejznámější je jeho využití v tiramisu.

Mascarpone v misce s plátnem, okolo citrony Slavica Stajic / Shutterstock.com

Jak si vyrobit domácí mascarpone?

Samozřejmě si mascarpone můžete koupit v obchodě, ale pokud si chcete trošku zaexperimentovat v kuchyni, zvládnete ho připravit sami, a to s minimem ingrediencí. Mascarpone se dá vyrobit dokonce z jedné nebo dvou surovin.

Mascarpone ze dvou surovin – recept

Ingredience:

  • 500–600 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 % tuku)
  • citron

Postup:

Ve vodní lázni zahřejte smetanu na přibližně 90 stupňů. Následně přidejte lžíci citronové šťávy a asi 10 minut míchejte, dokud smetana nezhoustne. Poté nechte směs vychladnout. Mezitím si můžete připravit misku, na kterou umístíte sítko. To překryjte plátýnkem či utěrkou, do které nalijete vychladlou smetanovou směs. Dále vše zakryjte potravinářskou folií a na noc umístěte do lednice, kde se do misky odkape přebytečná tekutina a mascarpone ztuhne. Další den už jen stačí vyrobené mascarpone přemístit do skleničky, kterou můžete v lednici uchovávat až pět dní. Z tohoto množství smetany byste měli získat cca 300 g mascarpone.

Mascarpone z jedné suroviny – recept

Ingredience:

  • 1,5 kg 20% zakysané smetany

Postup:

Zakysanou smetanu zahřejte ve vodní lázni na 90 °C a míchejte, dokud nezhoustne. Připravte si misku, do které dáte sítko vyložené čtyřmi vrstvami plátýnka. Smetanu nalijte na plátno a nechte ji zcela vychladnout. Po vychladnutí ji překryjte potravinářskou folií. V lednici můžete výsledný produkt uchovávat 24 hodin.

Zdroj: Kupi, Britannica