Recept na Míša dort: Nadýchaný korpus v kombinaci s tvarohovým krémem a čokoládou vás vrátí do dětství

Klínek Míša dortu na černém prkénku, v pozadí rozkrojený Míša dort Kupi.cz

Dnes pro vás máme recept na legendární Míša dort, inspirovaný oblíbeným tvarohovým nanukem. Kombinace křupavé čokoládové polevy, tvarohového krému a kakaového korpusu k sobě skvěle ladí a je naprosto neodolatelná. Pojďte si Míša dort upéct s námi!

Přečtěte si také

Jak dlouho můžeme nechat máslo mimo lednici?

Klasika mezi dorty

Lahodná kombinace kakaového korpusu, tvarohového krému a čokoládové polevy, to je oblíbený Míša dort. Milují ho celé generace a vyšperkujete s ním každou narozeninovou oslavu. Výborně ale chutná i jen tak ke kávičce. Zkrátka, udělat si ho můžete kdykoliv na něj máte chuť. Je jednoduchý na přípravu a nemůžete na něm nic pokazit.

Jaký tvaroh použít na krém?

Tvarohový krém je hvězdou Míša dortu. Doporučujeme pro správnou konzistenci zkombinovat tučný nebo polotučný tvaroh ve vaničce s jemným tvarohem v kostce. V našem receptu jsme do krému přidali máslo, ale to můžete nahradit mascarpone, které krém více zjemní. 

Míša dort můžete připravit i v nepečené variantě

Tuhle variantu doporučujeme hlavně v létě, když se vám nechce zapínat trouba. Stačí kakaový korpus nahradit sušenkovou krustou z máslových sušenek nebo piškotů. Je stejně dobrý jako ten pečený.

Sacher dort
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Náročný

Sacher dort

Sacher neboli Sacherův dort patří k legendám rakousko-uherského cukrářství. Tento čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou vymyslel mladý kuchařský učeň Franz Sacher na žádost knížete Metternicha. Připravte si Sacher doma podle našeho receptu, je to snadnější, než byste čekali.

Sacher dort
Schwarzwaldský dort
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Náročný

Schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort, známý také jako Black Forest Cake nebo dort z Černého lesa, patří mezi oblíbené dezerty v mnoha cukrárnách, připravit si jej však zvládnete i doma. Korpus je vláčný, třešně skvěle doplňují smetanový krém a to vše je završeno zdobením z hořké čokolády. Můžete si být jisti, že tenhle dort bude pryč dřív, než stihnete uklidit kuchyňskou linku.

Schwarzwaldský dort

Recept na Míša dort

Ingredience na 8 porcí:

Korpus

  • 4 vejce
  • 75 g cukru moučky
  • 2 lžíce oleje
  • 90 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 16 g kakaa
  • špetka soli

Krém

  • 100 g másla
  • 500 g tvarohu
  • 110 g cukru moučky

Čokoládová poleva

  • 100 g 70% hořké čokolády 
  • 80 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce cukru moučka

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme těsto na korpus. Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky smícháme se špetkou soli a vyšleháme polotuhý sníh, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh. Dál šleháme a přidáme po jednom všechny žloutky, poté i olej po lžicích.
  2. Mouku, prášek do pečiva a kakao smícháme dohromady a přimícháme do vyšlehané vaječné směsi. Vzniklé těsto nalijeme do tukem vymazané dortové formy, případně vystlané pečicím papírem, a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut na 200 °C.
  3. Když se korpus peče, připravíme si krém. Máslo necháme změknout a poté vyšleháme s moučkovým cukrem. Poté po lžičkách zašleháme tvaroh. Hotový tvarohový krém natřeme na vychladlý korpus a dáme ztuhnout do lednice.
  4. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Máslo rozpustíme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, přidáme nalámanou čokoládu a rozmícháme dohladka. Přidáme lžíci mléka a mícháme, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Poté přidáme další lžíci mléka a opět promícháme. Přidáme cukr moučku.
  5. Polevu nalijeme na tvarohový krém a rozetřeme po dortu. Necháme ztuhnout v lednici a podáváme vychlazené.

Zdroj: Kupi