Zboží i potraviny z Číny nejspíš zdraží, důvodem je spor s EU ohledně elektromobilů

Papírová krabice na páse s nápisem "vyrobeno v Číně" Maxx-Studio / Shutterstock.com

Na obchodní válku doplatí i běžný český zákazník, kterému zřejmě zdraží veškeré zboží z Číny, jako je oblečení a obuv, telefony, další elektronická zařízení, ale i potraviny nebo hračky. Evropská unie chce od července 2024 uvalit na levné čínské elektromobily vysoká cla, aby ochránila evropské automobilky. Čínská vláda s takovou restrikcí nesouhlasí a jako odvetu začala dělat potíže evropským exportérům do Číny.

Přečtěte si také

Jak dlouho můžeme nechat máslo mimo lednici?

Důležité obchodní partnerství je v ohrožení. V roce 2023 byla Čína největším dodavatelem zboží do Evropské unie s ohromným podílem 20,5 %. Největší nárůst dovozu do Evropy zaznamenal v posledních letech trh s automobily, ať už jde o ty spalovací, nebo elektrické. Co se týče vývozu z Evropské unie do Číny, zaujal východní stát třetí místo s podílem 8,8 %.

EU uvalí na čínské elektromobily obří clo

Evropská komise v půlce června oznámila, že je připravena zavést na dovoz čínských elektromobilů clo ve výši až 38,1 %. Pokud nenastane v situaci zásadní průlom, vybírat ho začne už v červenci. Ty automobilky, které jsou ochotny s unijní exekutivou spolupracovat, by platily clo 21 %.

Elektromobil čínské značky stojící v garáži Mike Mareen / Shutterstock.com

„Reakce a následky by mohly spustit obchodní válku, která by byla pro region zničující. Je totiž silně závislý na dodavatelských řetězcích ovládaných Čínou,“ řekl agentuře Reuters analytik automobilového průmyslu Will Roberts.

Čínská vláda opatření kritizuje, protože levné čínské elektromobily výrazně zdraží, a dostanou se tak na podobné ceny jako vozy z Evropy. Mezi nejznámější značky čínských elektromobilů (které jsou více či méně dotované čínskou vládou) patří NIO, Xpeng, MG, Dongfeng, Geely, BYD, Aiways nebo Omoda.

Tyto vozy byly dosud výrazně levnější než elektromobily od koncernu Volkswagen – VW, Škoda, Audi, Seat, Cupra, ale i elektromobily od Hyundai, Renault, Mercedes. S levnými vozy na baterku zatím tak tak drží krok americká Tesla, jejichž Model Y se stal nejprodávanějším automobilem v Evropě pro rok 2023.

Čína začíná odvetu – blokuje evropské vepřové

Peking se snaží vysoké tarify na poslední chvíli odvrátit, a tak zkouší taktiku odvety. Obchodní restrikce na vepřové maso z EU by se nejvíce dotkly Španělska, Dánska a Nizozemí. „Stejně jako nemůže dojít k obchodní válce, nemůže dojít ani k dotačnímu závodu,“ řekl španělský ministr hospodářství a obchodu Carlos Cuerpo.

Španělsko vyvezlo loni do Číny vepřové za 1,2 miliardy eur. Chov prasat přitom v některých regionech v poslední dekádě výrazně rostl a stal se pilířem místních ekonomik s navazujícími odvětvími. Jeho rozvoj poháněla právě čínská poptávka.

„Úplné pozastavení vývozu vepřového masa z EU do Číny by bylo noční můrou pro dodavatelský řetězec vepřového masa s důsledky pro celou EU,“ varoval podle Reuters Justin Sherrard z nizozemské Rabobank. Nalezení alternativních trhů by dle něj nějakou dobu trvalo a navíc by se stejně zřejmě podařilo udat jen svalovinu. Celkově jde do Číny přes šest procent agrárního vývozu EU, takže v klidu nejsou ani unijní vývozci dalšího zemědělského a potravinářského zboží.

Obchod s oblečením v Číně Sorbis / Shutterstock.com

Co z Číny může zdražit i v ČR?

Dovoz z Číny do Česka je podle statistik Eurostatu cca desetkrát větší než export. Zdražit může v České republice v důsledku počínající obchodní války hlavně oblečení a obuv, elektronika, ale i potraviny.

Z Číny do Česka:

Z Čínské lidové republiky se do České republiky nejvíce dováží oblečení a obuv, elektrické stroje a zařízení, mechanická zařízení, jaderné reaktory, kotle, vozidla, plasty, výrobky ze železa nebo oceli, hračky, nábytek, lůžkoviny, matrace nebo lékařské nástroje. Co se týče potravin, zdražit by mohla rýže, rýžové výrobky, suroviny pro asijskou kuchyň na bázi sóji, ale také některé ovoce a zelenina. Právě čínské BIO ovoce zaznamenává v Evropě určitý boom, ale jeho kvalita je předmětem spekulací.

Z Česka do Číny:

Opačným směrem, tedy z Česka do Číny putují různé rudy, struska, zbytky a odpad z potravinářského průmyslu, hotové krmivo pro zvířata, měď a výrobky z ní, elektrické stroje a zařízení, obiloviny nebo také lékařské nástroje.

Situaci ohledně EU a Číny a její důsledky pro české spotřebitele pro vás bude Kupi i nadále sledovat.

Zdroje: ČTK, Reuters, Eurostat, China Briefing, Tipcars, Ekolist, Kupi