Co může a nesmí být v příručním a odbaveném zavazadle? Tekutiny jsou omezené a nabíječky nesmí do kufru

Žena si píše seznam u otevřeného kufru Day Of Victory Studio / Shutterstock.com

Dovolená se nezastavitelně blíží a vy stále tak trochu tápete v tom, co si můžete vzít do letadla a co naopak na palubu nesmí? Pokud si s sebou nesbalíte nebezpečné předměty, pak se nemusíte ničeho bát.

Přečtěte si také

Jaké vychytávky sbalit na fesťák? Tipy podle vlastních zkušeností aneb Co se nám osvědčilo?

Balíte si kufr na dovolenou či pracovní cestu a přemýšlíte, co si vlastně můžete vzít do letadla s sebou? Seznamy aerolinek, které upozorňují na povolené a zakázané věci, se mohou zdát být nekonečné. Na následujících řádcích vám prozradíme to nejdůležitější a balení na příští dovolenou už bude hračka.

Co může a nesmí do příručního zavazadla

Za příruční zavazadlo se většinou považuje batoh, kabelka či kabinový kufr. Do tohoto zavazadla si můžete sbalit spoustu věcí, některé jsou však zakázané. Můžete si s sebou vzít například svačinu, základní kosmetiku s objemem do 100 ml, léky a rovněž make-up či zubní pastu. Samozřejmostí je pak také oblečení a elektronika a nabíječky.

Žena stojí s kufrem na letišti a dívá se na mobil PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

V příručním zavazadle můžete mít klasické i elektronické cigarety a také jednorázové zapalovače. Je však nutné myslet na to, že každá aerolinka má povolené určité rozměry zavazadla, které musíte splnit, jinak budete za nadrozměrné zavazadlo platit peníze navíc – a to určitě nechcete.

Na palubu letadla si nemůžete vzít zejména ostré předměty, jako jsou nože, nůžky, holicí strojky ani vývrtky. Dále v příručním zavazadle nesmí být hořlavé, chemické a toxické látky, zbraně ani nářadí. Jednotlivé tekutiny nesmí překračovat 100 ml a dohromady mohou mít maximální objem 1 litr.

Co může a nesmí do odbaveného zavazadla

Spoustu věcí, které si nesmíte vzít do příručního zavazadla, můžete ponechat v odbaveném zavazadle (to platí i naopak). Do odbaveného zavazadla si můžete dát i ostré předměty, jako jsou holicí strojky, nože, nůžky, skalpely, jehly a stříkačky, a dokonce i sekáčky.

Do odbaveného zavazadla si můžete dát také veškerou kosmetiku, kterou byste kvůli objemu vyššímu než 100 ml nemohli mít v příručním zavazadle, nápoje a alkohol. Do kufru si pak můžete dát i elektroniku, ale tu doporučujeme mít u sebe, aby vám při případném poškození či ztrátě zavazadla nezůstaly oči pro pláč.

Žena na letišti dává kufr na váhu Eder Paisan / Shutterstock.com

Do zavazadla si můžete sbalit také určité sportovní a táborové vybavení, nesmí se však jednat o podpalovače z dřevěného uhlí či propan-butanové láhve. V odbaveném zavazadle nesmíte mít baterie a nabíječky a zároveň je třeba myslet na to, že výkon baterie nesmí přesáhnout 100 Wh. Do letadla pochopitelně vůbec nepatří ani výbušniny a hořlavé látky.

Zboží zakoupené v bezcelní zóně (duty-free)

Zboží zakoupené v bezcelní zóně včetně nápojů nad 100 ml je možné si na palubu letadla vzít. Toto zboží už nepodléhá kontrole a vy si můžete po kontrole zavazadel a zároveň ještě před nástupem do letadla koupit cokoliv, co budete chtít.

Zdroj: Letiště Praha, Kupi