Vlnky nebo Tang jsou retro sladkosti, které naše děti neznají. Pamatujete si na všechny?

Různá balení retro sušenek a sladkostí, například sušenky Lucie nebo Věnečky Opavia

Výrobní koloběh nezastavíme a to, co se vyrábělo dříve jako na běžícím páse, už v obchodech nenajdeme. I když to byly sladkosti všemi milované, dnes už na ně můžeme jenom vzpomínat. Kolik si jich pamatujete?

Přečtěte si také

Pamatujete na ledovou čokoládu? A víte, že je jen 1 způsob, jak ji správně jíst a že vlastně vůbec nepatří do ledničky?

Následující sladkosti si pravděpodobně nebudou pamatovat dnešní mladiství. Zapátrali jsme v minulosti a zjistili, které sladkosti milovaly všechny tehdejší děti a nyní už je nekoupíte. Některé jsou sice výjimečně k dostání, ovšem pouze ve specializovaných obchodech, jejich výroba ale už byla ukončena. Zavzpomínejte s námi na staré časy se sladkostmi, které nám nesměly chybět ve spíži.

Vlnky

Jedna z nejoblíbenějších sušenek byly právě Vlnky od Opavie – křupavá sušenka se smetanovou náplní (později i čokoládovou) ve tvaru, překvapivě, vlnek. Neobešla se bez nich žádná táborová svačinka a pokud si je pamatujete, tak víte, jak vynikající byly. Možná se budete divit, ale výroba vlnek byla zastavena až v roce 2011 a to po neuvěřitelných 184 letech. V roce 2015 byla dokonce sepsána petice lidmi, kterým vlnky chybí a chtěli by je zpět, ale výsledek byl neúspěšný. Třeba se jejich velkého comebacku někdy přece jen dočkáme.

Žvýkačkové cigarety by už dnes neprošly

Žvýkačkové cigarety, které měly napodobit klasické cigarety, se těšily oblibě zejména u mladých lidí, kteří si tak hráli na dospělé. Některé cigarety ze žvýkaček měly dokonce speciální efekt, kdy se z nich po „potáhnutí“ kouřilo. Na tuto sladkost nedaly dopustit hlavně děti z 80. a 90. let. Dnes už jsou sice zakázané z důvodu podpory vzniku závislosti u dětí, ale pravdou je, že se stále dají sehnat.

Tang, který nikdo nepil

Pokud patříte k těm, kteří v dětství z dlaně lízali sladkokyselý prášek, jistě si pamatujete na Tang. Ovocný nápoj různých příchutí, byl hotový do dvou minut, ale děti ho měly nejraději bez vody a sypaly si prášek přímo do pusy. Pokud byste si chtěli zavzpomínat, rozhodně nemusíte smutnět, Tang totiž stále seženete.

Předchůdce Tangu, kyselý Vitacit

Vitacit nebo šumák je předchůdcem Tangu. Prášek ovocných příchutí, jako je citron, pomeranč nebo malina, jedly děti stejně jako jeho modernějšího nástupce – rovnou z dlaně. Byl kyselý a pro většinu dětí to byla velká zábava, která nechyběla na žádném táboře.

Hromada retro sladkostí od společnosti Opavia, například Fidorky, sušenky Lucie nebo Florenta. Opavia

Lahodné sušenky Lucie

Modrá krabička a sušenky ve tvaru květu s marmeládou uprostřed, to byly jedny z nejlepších sušenek své doby. Vyráběly se také s vanilkovým krémem a byly naskládané vedle sebe jedna jako druhá. Dříve nebyl takový výběr sušenek jako dnes, takže vybrat opravdu dobré byl pořádný oříšek. Tyto patřily k těm oblíbenějším.

Antiperle a jejich unikátní balení

Kulaté malé bonbonky s mentolovou příchutí se začaly vyrábět už v roce 1960 a prodávaly se v typickém kulatém zeleném obalu. Nedali na ně dopustit hlavně dospěláci, mnozí bez nich nedali ani ránu. Bonbony dobře osvěžily dech a chutnaly zkrátka skvěle. Navíc měly otáčivé zelené otevírání, které všechny bavilo.

Mejdlíčko, které nikomu nechybí

Hmota z bramborového škrobu, která svým tvarem připomínala mýdlo, byla velmi sladká, levná a možná i kvůli tomu velmi oblíbená. Socialistická pochoutka měla děsivé složení, přičemž se smíchal bramborový škrob s kyselinou sírovou nebo solnou a vznikl bramborový cukr. Tuto nezdravou sladkost jste mohli pořídit v žluté, růžové, hnědé nebo bílé barvě.

Sladkosti, na které rádi vzpomínáme

„I když je dnes výběr sladkostí obrovský, já s láskou vzpomínám na ty, které se dnes už nevyrábí. Pamatuji si, jak jsme si vážili každé dobroty, protože často nebyly k dostání a pak jsme si je s ostatními dětmi rozdělovali. Vzpomínám moc ráda a dodnes si pamatuji na chuť některých z nich,“ komentuje Milena.

„Já jsem moc rád, že už se některé ty blafy nevyrábí, zejména Mejdlíčko bylo složením vážně peklo. To bych svým dětem dnes nedal. Ale měl jsem rád Vitacit, který jsem lízal přímo z dlaně snad na každém výletu, to bylo super,“ dodává Karel.

A na které sladké dobroty vzpomínáte s láskou vy?

Zdroje: Kupi, respondenti redakce