K čemu slouží podložka v baleném mase ze supermarketu?

Balicí linka s řadou plastových krabiček s porcovaným masem Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Při nákupu baleného masa ze supermarketu si často ani neuvědomíme, že pod ním se v krabičce nachází nenápadná podložka. Tato malá součást balení plní hned několik důležitých funkcí, které zajišťují delší čerstvost a bezpečnost masa. V tomto článku se podíváme na to, proč se tato podložka používá, zda ji najdeme i u jiných potravin a jaké jsou současné trendy v balení masa.

Přečtěte si také

Udělejte rovnou 2 plechy: Extra jednoduchá cuketová pizza vám zmizí pod rukama

Proč se používá podložka v baleném mase?

Podložka v baleném mase slouží primárně k absorpci tekutin, které z masa unikají. Tyto tekutiny mohou obsahovat krev a vodu, jež by mohly způsobit rychlejší kažení masa a růst mikroorganismů. Absorpční podložka, obvykle vyrobená ze silikagelu nebo celulózy a potažená polyethylenem, pomáhá udržovat maso suché a čerstvé po delší dobu. Díky tomu se také na mase v menší míře množí mikroorganismy, což přispívá k delší trvanlivosti a bezpečnosti masa pro konzumaci.

Podobné podložky u jiných potravin

Podobné absorpční podložky nejsou využívány pouze u masa. Najdeme je také u některých druhů baleného ovoce a zeleniny, které mají tendenci uvolňovat vlhkost. Například balené jahody, maliny, borůvky nebo hrozny mohou obsahovat podložky, které absorbují přebytečnou vlhkost a tím zabraňují hnilobě a plísním. Podobně se tato technologie používá i u některých typů sýrů, které mohou během skladování uvolňovat syrovátku.

Žena drží plastové balení malin a ostružin. Naty.M / Shutterstock.com

Jak se balí maso v supermarketech?

Maso v supermarketech se balí různými způsoby v závislosti na typu produktu a preferencích daného obchodu. Nejčastěji se setkáme s masem baleným ve vaničkách pokrytých průhlednou fólií. Tento způsob balení umožňuje zákazníkům snadno vizuálně zkontrolovat kvalitu masa. Absorpční podložka je umístěna pod masem ve vaničce, aby absorbovala tekutiny a udržovala maso suché.

Některé supermarkety však začínají upouštět od plastových vaniček ve snaze snížit množství plastového odpadu. Například Tesco zavedlo balení masa pouze do fólie bez vaničky, což významně snižuje množství použitého plastu. Tento krok je součástí širšího trendu směrem k udržitelnějším obalovým materiálům v potravinářském průmyslu.

Podložka pod masem má i psychologický efekt na zákazníky

Podle průzkumu nákupního rádce Kupi.cz zákazníci častěji sáhnou po balení masa, které vypadá čistě a bez přebytečné tekutiny. Absorpční podložka tedy nejen prodlužuje trvanlivost masa, ale také zvyšuje jeho vizuální atraktivitu.

Dalším zajímavým faktem je, že podložka sama o sobě není nebezpečná, pokud nedojde k jejímu vystavení vysokým teplotám. Pokud by se však dostala na rozpálenou pánev nebo do hrnce, mohla by začít tát a uvolňovat škodlivé látky. Proto je důležité při manipulaci s baleným masem dbát na to, aby podložka zůstala mimo dosah tepla.

Maso balené v plastové krabičce s podložkou a vedle prkénko s nožem a krájeným syrovým masem HannaTor / Shutterstock.com

Absorpční podložka v baleném masu je malým, ale důležitým prvkem, který zajišťuje déle trvající čerstvost a bezpečnost potravin. Její použití není omezeno pouze na maso, ale nachází uplatnění i u jiných potravin. Trendy v balení masa směřují k udržitelnějším řešením, což je pozitivní krok pro životní prostředí. Při nákupu masa je tedy dobré vědět, že podložka pod ním není zbytečný odpad, ale praktický nástroj, který nám pomáhá udržet potraviny čerstvé a bezpečné.

Zdroje: Kupi, Packaging Gateway