Nejrychlejší omáčka na špagety: Dvě ingredience, které vytvoří dokonalý základ na oběd

Talíř se špagetami a plátky citronu, vedle je struhadlo s kouskem sýra, olivový olej a vidlička se lžící Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

Chcete připravit rychlý a chutný oběd pro celou rodinu? Máme pro vás řešení! Stačí vám dvě základní suroviny, které určitě máte doma. Vyzkoušejte jednoduchou a lahodnou citrónovo-máslovou omáčku na špagety, kterou zvládnete připravit během několika minut a báječně zpestří letní jídelníček.

Přečtěte si také

Na večeři i svačinku do práce: Domácí kuřecí sendvič s rajčaty a dresinkem strčí ten z lahůdek do kapsy

Inspirace pro rychlé vaření

Špagety jsou ideálním základem pro rychlé a jednoduché pokrmy. Stačí je vařit přibližně 10 minut a mezitím si můžete připravit omáčku, která bude hotová ještě dříve, než se špagety dovaří. Tento recept je ideální pro ty, kteří hledají rychlý a chutný oběd nebo večeři.

Dvě ingredience, které máte doma

Základem této rychlé omáčky jsou dvě jednoduché suroviny: poctivé máslo a čerstvý citrón. Tyto dvě ingredience spolu vytvoří krémovou a osvěžující omáčku, která je ideální pro letní dny. Kromě těchto dvou surovin budete potřebovat ještě sůl, čerstvě mletý černý pepř, strouhaný parmezán a petrželovou nať.

Citronu rostoucí ze stromu, v pozadí pobřežní městečko IgorZh / Shutterstock.com

Citron a těstoviny, jde to dohromady?

Pokud jste nikdy neslyšeli o ovocné omáčce na těstoviny, čeká vás překvapení. Spojení máslové citronové omáčky a špaget pochází z jižní Itálie, konkrétně z pobřežní oblasti Amalfi, kde se tradičně citróny pěstují již po staletí. S rostoucí oblibou italské kuchyně se tento recept rozšířil i do dalších částí světa a ze základní podoby pokrmu sestávajícího z másla, citrónu, sýra a těstovin začaly vznikat i další, podobné verze. V těch se přidává do omáčky například smetana, opečené plátky česneku či bílé víno. Vyzkoušejte si s námi ikonické Pasta al Limone v jejich základní verzi – snadné, rychlé a jednoduše vynikající!

Recept na citrónovo-máslovou omáčku

Ingredience:

  • 500 g špaget
  • 2 středně velké citróny
  • 200 g másla
  • 70 g strouhaného parmezánu
  • 1 hrst petrželové natě
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Hluboký talíř se špagetami posypanými parmazánem a petrželovou natí Marcus Z-pics / Shutterstock.com

Postup:

  1. Špagety dejte vařit do dobře osolené vody.
  2. Na velké pánvi rozpusťte máslo. Mezitím nastrouhejte kůru z umytých citrónů a následně z nich vytlačte šťávu.
  3. Do rozpustěného másla přidejte citrónovou kůru a šťávu, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
  4. Téměř uvařené špagety přemístěte přímo z hrnce do pánve a nechte je dále vařit v omáčce za občasného promíchání. Pokud je omáčky příliš málo, můžete ji zředit trochou vody z těstovin.
  5. Ke špagetám přimíchejte polovinu strouhaného parmezánu a polovinu nasekané petrželové natě a odstavte. Těstoviny rozdělte na talíře a ozdobte zbylým sýrem a petrželovou natí.

Tipy na vylepšení

Pokud máte rádi k špagetám bílkoviny, můžete do omáčky přidat krevety nebo si k hotovým těstovinám naservírovat kuřecí steak. Tento rychlý a lehký pokrm je ideální pro letní dny, kdy nechcete trávit hodiny v kuchyni. Dobrou chuť!

Zdroje: Kupi, The kitchn, Munchery