Nejčastější chyby při obalování řízků: Zkuste to jinak a užijte si nejlepší řízek, jaký jste kdy jedli

Ruka naklepává řízek přes plastovou fólii na plastovém prkénku, vedle sůl a pepř Pinkyone / Shutterstock.com

Obalování řízků v trojobalu je jednou z nejoblíbenějších metod přípravy masa v českých domácnostech. Přesto se při tomto procesu často dopouštíme mnoha chyb, jež mohou negativně ovlivnit výslednou chuť a kvalitu pokrmu. V tomto článku se podíváme na nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při obalování řízků, a nabídneme vám rady, jak se jim vyhnout. Ať už jde o špatně nakrájené maso, nevhodné nástroje nebo špatné postupy, s našimi tipy připravíte řízky, které budou křehké, šťavnaté a chutné.

Přečtěte si také

Dělají se vám vrásky a pigmentové skvrny? Možná používáte špatný opalovací krém

Špatně nakrájené maso

Jednou z prvních chyb při přípravě řízků, kterou mnoho lidí dělá, je nesprávné krájení masa. Aby byly řízky dokonale šťavnaté a měkké, je důležité krájet maso přes vlákna. Tímto způsobem se zkrátí vlákna masa a výsledný řízek bude jemnější. Pokud krájíte maso podél vláken, řízek bude tužší a méně chutný.

Nesprávné naklepávání masa

Další častou chybou je nesprávné naklepávání masa. Mnoho lidí používá plastový sáček, aby zabránili stříkání šťávy z masa. Tento postup však není vůbec ideální, protože plast může uvolňovat nezdravé látky do masa. Místo toho doporučujeme maso naklepávat přímo na dřevěném prkénku. Dřevěné prkénko je hygieničtější a šetrnější k masu.

Syrový plátek masa v rozkvedlaném vajíčku, v pozadí maso, kladívko, skořápky New Africa / Shutterstock.com

Používání plastového prkénka

Používání plastového prkénka může být také problémem. Plastová prkénka mohou obsahovat chemikálie, které se mohou uvolňovat do masa při naklepávání. Dřevěná prkénka jsou nejen hygieničtější, ale také šetrnější k životnímu prostředí. Navíc, dřevo má přirozené antibakteriální vlastnosti, díky nimž maso zůstává čistší.

Nesprávné obalování

Při obalování řízků v trojobalu je důležité dodržovat správný postup. Nejprve řízek obalíme v hladké mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Mnoho lidí dělá chybu, že řízky neobalí dostatečně důkladně, což může vést k tomu, že strouhanka na mase špatně drží a při smažení opadává. Doporučujeme řízky po obalení lehce přitlačit, aby se strouhanka dobře přichytila.

Low carb kuřecí řízky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Low carb kuřecí řízky

Low carb kuřecí řízky, po kterých se jen zapráší? S naším receptem to nebude žádný problém. Tyto kuřecí řízky můžete připravit kdykoli a při jakékoli příležitosti, třeba jako zdravější alternativu slavnostní vánoční tabule.

Low carb kuřecí řízky
Kuřecí řízek v jogurtu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Kuřecí řízek v jogurtu

Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu musíte rozhodně vyzkoušet. Marinádu si můžete ochutit podle našeho receptu, případně si ji připravte tak, jak ji máte rádi. Každopádně vám garantujeme, že tyhle řízky budete chtít dělat pořád dokola.

Kuřecí řízek v jogurtu
Vídeňský řízek
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Vídeňský řízek

Vídeňský řízek, v originále Wiener Schnitzel, je tenký telecí plátek obalený v trojobalu. Ideálně má být velký přes celý talíř a podává se s citronem a bramborovým salátem. Chutná malým i velkým a je léta ověřenou klasikou rakouské gastronomie.

Vídeňský řízek

Smažení na nevhodném oleji

Výběr správného oleje je také klíčový. Mnoho lidí používá olivový olej, protože si myslí, že budou řízky zdravější. To však není tak úplně pravda, jelikož olivový olej má nízký bod zakouření, a tak se nehodí pro smažení při vysokých teplotách. Ideální je použít rostlinný olej, například slunečnicový nebo řepkový, které mají vyšší bod zakouření a jsou vhodnější pro smažení.

Zajímavosti a tipy

Na závěr několik zajímavostí a tipů, které vám mohou pomoci při přípravě dokonalých řízků:

  1. Marinování masa: Před obalováním můžete maso marinovat v mléce, bílém jogurtu nebo podmáslí. Tím se maso stane ještě jemnějším a chutnějším.
  2. Dvojité obalování: Pokud chcete extra křupavou kůrku, můžete řízky obalit dvakrát. Po prvním obalení je nechte chvíli odležet a poté je znovu obalte ve vejci a strouhance.
  3. Použití panko strouhanky: Japonská panko strouhanka je lehčí a vzdušnější než klasická strouhanka a dodá řízkům extra křupavost.
  4. Pikantní křupavá krusta: Strouhanka ve formě corn flakes se dá koupit v obchodě, nebo si ji zvládnete jednoduše vyrobit i sami doma. Pokud máte rádi pikantní jídla, stačí do strouhanky přimíchat trochu chilli nebo pálivé červené papriky.

S těmito tipy a triky se vám podaří připravit řízky, které budou nejen chutné, ale i zdravější a šťavnatější. Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj: Kupi