Osvěžující melounové nanuky: 3 snadné recepty pro horké letní dny

3 zmrazené kousky melounu Fuzull Hanum / Shutterstock.com

Hledáte dokonalé osvěžení pro parné letní dny? Vyzkoušejte naše tři jednoduché recepty na domácí nanuky z vodního melounu! Tyto mražené pochoutky vás nejen ochladí, ale také potěší svou svěží chutí a minimální náročností na přípravu. Ať už jste milovníkem klasiky, nebo rádi experimentujete, v našem článku najdete inspiraci pro každého.

Přečtěte si také

Jak se zbavit šatních, kožešinových a čalounových molů? Babské rady, které vám ušetří peněženku

Letní osvěžení v mražené podobě

Vodní meloun je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších letních plodů. Jeho šťavnatá dužina plná vody a přírodních cukrů je ideální pro osvěžení v horkých dnech. Ale co takhle posunout melounové osvěžení na další úroveň? Mražený meloun v podobě domácích nanuků je perfektní způsob, jak si vychutnat toto ovoce ještě intenzivněji.

Mražením se chuť melounu koncentruje a vzniká tak jedinečný chuťový zážitek. Navíc, díky vysokému obsahu vody v melounu, se nanuky snadno připravují a rychle mrazí. Jsou tedy ideální volbou pro ty, kteří chtějí rychlé a zdravé osvěžení bez zbytečných přidaných cukrů a umělých přísad.

Melouny na dřívku zi3000 / Shutterstock.com

Klasický melounový nanuk na dřívku – recept

Ingredience:

  • 1 vodní meloun
  • dřívka na nanuky

Postup:

  1. Meloun omyjte a nakrájejte na trojúhelníkové plátky o tloušťce asi 2–3 cm.
  2. Do každého plátku zapíchněte dřívko od nanuku.
  3. Plátky s dřívky položte na podnos vyložený pečicím papírem a vložte do mrazáku na 2–3 hodiny.
  4. Vychlazeným nanukem se můžete okamžitě osvěžit!
Vrstvené melounové nanuky JeniFoto / Shutterstock.com

Vrstvený melounový nanuk – recept

Ingredience:

  • 2 hrnky rozmixované dužiny z červeného melounu
  • 1/2 hrnku rozmixované dužiny ze žlutého melounu
  • 1/4 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce medu (volitelné)
  • několik kapek zelené potravinářské barvy

Postup:

  1. Do tvořítek na nanuky nalijte vrstvu rozmixovaného červeného melounu a zapíchněte do ni nanukové dřívko. Dejte do mrazáku ztuhnout. Pokud chcete mít dokonalý efekt melounu, můžete do směsi přihodit i pár semínek melounu, které si před mixováním dáte stranou.
  2. Přidejte vrstvu rozmixovaného žlutého melounu a kokosového mléka bez barviva a dejte opět na alespoň na 30 minut zarazit.
  3. Nakonec přidejte vrstvu kokosového mléka smíchaného se zelenou potravinářskou barvou a nechte zcela zmrazit (alespoň 4 hodiny).
  4. Před podáváním krátce namočte tvořítka do horké vody pro snadné vyjmutí nanuků.
Melounové nanuky Foxys Forest Manufacture / Shutterstock.com

Melounovo-mátové nanuky – recept

Ingredience:

  • 3 hrnky nakrájeného voního melounu
  • 2 lžíce čerstvých mátových lístků
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce medu

Postup:

  1. Všechny ingredience rozmixujte dohladka.
  2. Směs nalijte do tvořítek na nanuky. Pokud nemáte tvořítka na nanuky, můžete použít i papírové kelímky nebo formičky na led.
  3. Zmrazte po dobu alespoň 4 hodin.
  4. Před podáváním krátce namočte tvořítka do horké vody pro snadné vyjmutí nanuků.

Tip: Pokud máte i čerstvé jahody, určitě jich pár do mixéru k melounu přihoďte, jdou totiž společně s mátou a melounem skvěle dohromady.

Tipy na závěr

  • Při výběru melounu hledejte plod, který je těžký a má žlutou skvrnu na spodní straně – to značí, že meloun dozrál na slunci.
  • Pro intenzivnější chuť můžete do melounových nanuků přidat trochu citronové nebo limetkové šťávy.
  • Melounové nanuky jsou skvělým způsobem, jak využít přezrálý meloun.
  • Pro zajímavou texturu můžete do nanuků přidat kousky ovoce nebo jedlé květy.
  • Melounové nanuky jsou nejen chutné, ale také zdravé – obsahují vitamín C, lykopen a jsou nízkokalorické.

Tyto osvěžující melounové nanuky jsou perfektní volbou pro horké letní dny. Jsou jednoduché na přípravu, zdravé a chutné. Tak neváhejte a vyzkoušejte je ještě dnes!

Zdroj: Kupi