Předražené osvěžení: Cena zmrzliny v Chorvatsku vzrostla natolik, že už ji nechtějí ani místní

Zmrzlina v černém kornoutku s8 / Shutterstock.com

Období letních dovolených je tady a vy možná ještě přemýšlíte, kam letos vyrazit. Kdo se chystá letos v létě do Chorvatska, ten by si měl přibalit více peněz na zmrzlinu. Ceny se totiž vyšplhaly tak vysoko, že zmrzlinu už nechtějí ani místní. A možná bude ještě hůř.

Přečtěte si také

Máte strach o své kufry během letu na dovolenou? Takto je ochráníte před poškozením, vykradením i ztrátou!

Zmrzlina klidně i za stovku, velká stojí ještě víc

Míříte letos do Chorvatska? Pak počítejte s tím, že osvěžit se zmrzlinou vás letos může vyjít pořádně draho. Podle informací chorvatského portálu Dnevnik se cena zmrzliny pohybuje od 2 eur a výše. V některých částech země za kopeček zaplatíte až 3,90 eur, tedy asi 98 korun. Navíc není jisté, jestli cena nebude v hlavní sezóně ještě růst.

Holčička si kupuje zmrzlinu Irina Wilhauk / Shutterstock.com

Tyto „turistické“ ceny zmrzliny začínají v Chorvatsku děsit i místní, kteří se vydávají do měst dopřát si tuto oblíbenou letní pochoutku. Spousta z nich při pohledu na ceník ve svém vlastním městě zůstává stát jako opařená. Velká porce stojí někde i 11 eur.

Cena zmrzliny se vyšplhala do astronomických výšin například ve Splitu, drahá je také v Záhřebu a dalších městech. Většina občanů zdražení připisuje právě euru.

Loni stála zmrzlina téměř dvě eura, teď i dvojnásobek

V loňském roce se cena zmrzliny pohybovala okolo 1,90 eur a ačkoliv ani to není příliš málo, turisté byli poměrně spokojení. Podle námi oslovených Čechů, kteří jsou aktuálně v Chorvatsku na dovolené, se celkově ceny zvýšily v průměru o 15 %.

Pivo letos stojí okolo 4,50 eur, za hamburger ve stánku zaplatíte přibližně 5,50 eur a pizza stojí asi 12 eur. „Ten cenový nárůst je znát nejen v restauracích, ale také v supermarketech. Jezdíme sem posledních deset let pravidelně a letos se fakt nestačíme divit,“ řekla pro Kupi Anna Skutková z Českých Budějovic.

Ruka drží zmrzlinu u moře RachenArt / Shutterstock.com

V Chorvatsku zdražuje všechno

V Chorvatsku nezdražují jen zmrzliny, ale i ubytování, potraviny a služby. Češi se proto vydávají stále častěji do Itálie. Turisté se Chorvatsku začali vyhýbat už loni, protože kvůli přijetí eura očekávali nárůst cen. I tak spousta Čechů nedá na tuto oblíbenou letní destinaci dopustit.

Máte i vy zkušenost se zdražováním v Chorvatsku a koupili byste si zmrzlinu za téměř 100 korun?

Zdroj: Dnevnik, Kupi