Rychlý salát do 20 minut: Fenyklový salát s rukolou a pomerančem je ideální volba na léto

Salát s rukolou a pomerančem, servírovaný na bílém talíři Kupi.cz

Máme pro vás tip na lehkou a zdravou večeři! Vyzkoušejte fenyklový salát s rukolou a pomerančem. Na první pohled se vám to může zdát jako neobvyklá kombinace, ovšem chuťově k sobě vše skvěle ladí. Příprava salátu je rychlá a jednoduchá. Tak si ho pojďte udělat třeba dnes k večeři!

Přečtěte si také

Aby letní vedra nezahubila vaši úrodu: Poradíme, jak rostliny ochránit, když teploty překračují 30 °C

Fenyklu se nebojte!

Fenykl známe nejčastěji jako aromatické koření s lékořicovou chutí, které příznivě působí na naše zažívání. Především maminky nedají dopustit na fenyklový čaj v souvislosti s bolavými bříšky svých ratolestí. Fenykl má v kuchyni ale mnohem širší využití – už jste někdy ochutnali čerstvý fenykl?

Jak využít fenykl v kuchyni?

Fenykl patří mezi křupavou zeleninu s nasládlou chutí, lehce říznutou lékořicovým aroma. Můžete ho používat čerstvý, vařit ho nebo péct. Čerstvý fenykl je nejlepší na přípravu zeleninových salátů. Nejčastěji se v tomto případě kombinuje s čerstvými pomeranči. Při přípravě salátů ale platí jedno důležité pravidlo. Fenykl je tvrdší zelenina, proto jej nejdřív nakrájejte na plátky a namočte je asi na 15 minut do studené vody s ledem. Díky tomu fenykl zkřehne a bude hezky křupavý.

Pokud chcete fenykl vařit, nejlepší je uvařit ho vcelku v osoleném mléce. Jestli jste se rozhodli fenykl upéct, ochuťte ho hrubozrnnou solí, bylinkami a zakápněte ho olivovým olejem. Pečte ho zabalený v alobalu asi 30–40 minut na 170 °C. Tepelně upravený fenykl doporučujeme servírovat jako přílohu místo brambor nebo jako vegetariánské jídlo.

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem

Tento recept na zeleninový salát s trhaným masem a vejcem je lehký, rychlý a neuvěřitelně dobrý. Křupavé lístky salátů a mix zeleniny v kombinaci s trhaným kuřecím masem, vajíčkem a avokádem vykouzlí dohromady naprosto dokonalý výsledek. A pokud zrovna nemáte chuť na kuřecí maso, vyzkoušejte místo něj tuňáka.

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem
Waldorfský salát s kuřecím prsem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Waldorfský salát s kuřecím prsem skvěle poslouží jako svěží lehký oběd i večeře. Kombinace na kousky nakrájeného řapíkatého celeru, vlašských ořechů, jablek a majonézy společně s grilovaným kuřecím masem vás zaručeně dostane. Originální recept má prý na svědomí restauratér Oscar Tschirky, který salát poprvé podával v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Vychutnejte si toto jídlo společně s námi.

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Recept na fenyklový salát

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g fenyklu
  • 2 pomeranče
  • 1jablko
  • 4 hrsti rukoly
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme fenykl. Odkrojíme z něj vršky, podélně ho rozpůlíme a vyřízneme z něj tuhý střed. Fenykl nakrájíme na plátky silné cca 1–2 mm.
  2. Nakrájený fenykl dáme na 10 minut do mísy s ledovou vodou – bude tak křupavější. Poté ho necháme okapat v cedníku.
  3. Mezitím si připravíme jablko a pomeranče. Jablko rozpůlíme, vykrojíme z něj jádřinec a nakrájíme ho na tenké plátky. Pomeranče oloupeme, vykrojíme z nich jednotlivé dílky a z části dužiny lehce vymačkáme šťávu do salátové mísy.
  4. Všechny suroviny potom smícháme v míse, ochutíme solí, pepřem a pořádně promícháme.

Zdroj: Kupi, NZIP