Automatizované prodejny zažívají boom. COOP je masivně rozšiřuje a expanduje s nimi i na Slovensko

Automatizovaná prodejna COOP v Humpolci COOP

Otevírání obchodu nikdy nebylo snadné, bylo potřeba jej postavit na místě, kde bude dostatečný odbyt zboží a také bylo nutné zajistit a platit personál. To už dnes ale neplatí. Revoluci v kamenných prodejnách způsobily automatizované prodejny. Nepotřebují stálý personál, jsou otevřené nonstop a zákazník se v nich obslouží sám. Rostou jako houby po dešti a mohutnou expanzi těchto prodejen plánuje známá síť prodejen COOP Jednota.

Přečtěte si také

Křupavé cuketové trojhránky se sýrem: Dokonalá večeře i rychlovka pro návštěvy, kterou zvládnete do 10 minut

COOP představil budoucnost nakupování

Automatizované prodejny COOP představují nový způsob nakupování v České republice, který kombinuje pohodlí a moderní technologie. Tyto prodejny fungují v hybridním režimu, což znamená, že během běžné otevírací doby je k dispozici personál, zatímco mimo tuto dobu mohou zákazníci nakupovat sami pomocí kombinace platební karty, bankovní identity a speciální mobilní aplikace. Tyto obchody fungují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. První automatizovaná prodejna byla otevřena ve Strakonicích a od té doby COOP pokračuje v rozšiřování tohoto konceptu. S automatizovanými prodejnami se můžete setkat například také v Humpolci, Milevsku, Kostomlatech nad Labem, Němčicích, Janovicích a Zámrsku.

Prodejna COOP v Kostomlatech. COOP

Expanze na Slovensko

Automatizované prodejny COOP pronikly i na Slovensko. První prodejnu bez obsluhy mohou využívat obyvatelé obce Šalgočka v okrese Galanta. Otevření dalších automatizovaných prodejen na Slovensku je plánováno během tohoto léta.

Helena Mesárošová, starostka obce Šalgočka, uvedla: „Potraviny jsou přirozeným srdcem obce, kde se lidé setkají, dozví se novinky i důležité zprávy. Velmi nám všem záleželo na tom, abychom obci vrátili potraviny a oporu jsme našli i v regionálním družstvu COOP Jednota Galanta. Obec Šalgočka má jen 460 obyvatel, přesto se zdá, že jsme s partnery našli způsob, jak bude provoz potravin dlouhodobě udržitelný. A my se můžeme těšit, že máme v naší obci moderní potraviny pro každého.“

Ideální koncept pro venkovské oblasti

Automatizované prodejny mohou být ideálním řešením pro obce, pro které je absence obchodu dlouhodobým problémem. Jsou škálovatelné, takže je lze přizpůsobit pro potřeby dané obce. Klíčovým prvkem těchto prodejen je využití bankovní identity, která umožňuje digitální ověření totožnosti zákazníků. Tato technologie nejenže zvyšuje pohodlí zákazníků, ale také zajišťuje vyšší bezpečnost a flexibilitu při nakupování. Automatizované prodejny COOP se navíc soustředí na prodej regionálních potravin, což přispívá k podpoře místních výrobců a k udržitelnosti, jelikož zboží není třeba složitě přepravovat po celé republice.

Samoobslužné prodejny představil i Flop Top

COOP není jediným řetězcem se samoobslužnými obchody. Podobný koncept se objevil v Jindřichově Hradci, kde byla otevřena prodejna Flop Top prodávající široký výběr sortimentu, od potravin až po drogerii. Během běžné otevírací doby tu lze nakupovat jako v běžném obchodě. Mimo otevírací dobu zde mohou kdykoliv nakupovat lidé, kteří mají mobilní aplikaci DoKapsy. Stačí jim k tomu ověřená bankovní identita a platební karta. V letošním roce by se v České republice mělo otevřít pět dalších prodejen Flop Top.

Prodejna Flop Top v Jindřichově Hradci. Flop Top

Díky automatizovaným prodejnám vzniká prostředí, které umožňuje zbavit se stresu z toho, že nestihneme včas nakoupit. I když se tento koncept prodejen množí, jde pravděpodobně teprve o počátek éry, která může zajistit, že budou tyto prodejny každému po ruce.

Zdroje: Skupina COOP, Flop potraviny, obec Šalgočka