Přinesli jste z lesa plný koš hub? Udělejte si houbovou smaženici

2 topinky s houbovou smaženicí, servírované na hnědém talíři Kupi.cz

Houbová smaženice z čerstvých hříbků je delikatesa. Nejlépe chutná ze směsi tvrdších lesních hub. Aby se vám smaženice povedla na jedničku, doporučujeme dodržet pár jednoduchých pravidel při vaření a budete mít luxusní večeři. Zároveň vám poradíme, jaké houby jsou do smaženice nejlepší. Tak pojďme vařit!

Přečtěte si také

Magická divizna: Ochrání před kouzly, ale má i prokázané léčivé účinky. Dejte si ale pozor, kdy ji sbíráte

Jak připravit nejlepší houbovou smaženici?

Základem je vhodný výběr hub. Na smaženici jsou nejlepší tvrdší druhy lesních hub, jako pravé hřiby, křemenáče, ryzce, lišky nebo holubinky. Obsahují totiž málo vody a smaženice svou konzistencí nebude připomínat kaši.

Na jakém tuku houby osmažit? Nejlepší je máslo nebo sádlo. Záleží na vaší chuti. Smaženice na másle je jemnější, sádlo zase zvýrazní chuť hub a dá pokrmu příjemnou vůni. Houby osolte, až vám restováním zezlátnou! Když je osolíte, pustí vodu a místo restování se budou dusit.

Pokud vám houby pustí vodu, v žádném případě ji nevylévejte, protože byste tím přišli o chuť. Vodu nechte bez pokličky odpařit.

Protože houbová smaženice nepatří zrovna mezi dietní jídlo, můžete ji připravit i v odlehčené verzi. Použijte různé druhy zeleniny, například rajčata, papriky, cukety, květák nebo mrkev. Labužníci si do ní mohou přidat i sýr.

Houbová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Houbová omáčka

Houbová omáčka patří mezi klasické české omáčky. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale výborná je i s bramborami, těstovinami nebo čerstvým chlebem.

Houbová omáčka
Krémová houbová polévka
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.

Krémová houbová polévka

Recept na houbovou smaženici

Ingredience na 2 porce:

  • 250 g čerstvých hub
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Čerstvé lesní houby, ideálně pravé hřiby, ryzce nebo lišky, očistěte a nakrájejte na kousky velké asi 2–3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Rozpalte máslo na pánvi, přidejte cibuli a orestujte mírně dozlatova. Přidejte houby a restujte je dozlatova asi 10 minut. Pokud pustí vodu, nechte ji odpařit.
  3. Směs osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
  4. V misce rozšlehejte vajíčka a poté směs přilijte na pánev. Opatrně promíchejte, aby vejce dostatečně ztuhla, ale nebyla vysušená, a můžete podávat.

Zdroj: Kupi