Nabíjení mobilu během bouřky může skončit katastrofou!

Hořící nabíječky a prodlužovačka pzAxe / Shutterstock.com

Bouřková sezóna je v plném proudu a s ní přichází i nebezpečí pro naše elektronická zařízení. Věděli jste, že nabíjení mobilu během bouřky může mít fatální následky? Odborníci varují: Blesky mohou způsobit nejen zničení nabíječky, ale v extrémních případech dokonce i požár. Jak se před tímto nebezpečím chránit a co dělat, když venku zuří bouře? Čtěte dál a dozvíte se víc!

Přečtěte si také

Konec padělkům na Allegru? Prodejce zavádí bezpečnostní opatření, které musí všichni registrovaní obchodníci přijmout

Bouřky představují velké riziko pro veškerou elektroniku v našich domácnostech. Podle specialisty na elektroinstalace Ladislava Ujčíka z UV servisní jsou blesky nebezpečné zejména pro polovodičové komponenty, které dnes obsahuje většina zařízení včetně elektrických zubních kartáčků. I když pravděpodobnost přímého zásahu bleskem je minimální, i výboj několik kilometrů daleko může způsobit přepětí, jež poškodí citlivou elektroniku.

Pozor na nabíjení během bouřky

Experti varují především před nabíjením mobilních telefonů a další elektroniky během bouřky. Pokud blesk udeří v blízkosti vašeho domu a výboj přijde po venkovním vedení, může to mít fatální následky. „Když výboj přijde přes zásuvku, tak vám kompletně zničí nabíječku. V horším případě může zničit i telefon,“ vysvětluje Ladislav Ujčík. V extrémních situacích může dojít dokonce i k požáru.

Jak se chránit?

Odborníci doporučují během bouřky nenabíjet elektroniku přes nabíječku v zásuvce. Bezpečnější alternativou je nabíjení z powerbanky, která není galvanicky spojena s elektrickým vedením. Důležité je také vytáhnout nabíječku ze zásuvky vždy, když ji nepoužíváte. Ačkoliv v pohotovostním režimu neodebírá téměř žádný proud, stále hrozí riziko jejího poškození.

Notebook, telefon a další připojeny do prodlužovací lišty, která hoří WIROJE PATHI / Shutterstock.com

Kvalitní elektroinstalace je základ

Klíčem k ochraně před blesky je kvalitní elektroinstalace s přepěťovou ochranou. Ta však v mnoha domácnostech chybí nebo je nainstalována nesprávně. „Pokud přepěťovou ochranu nebudou mít všichni (což asi nikdy nebude) nebo aspoň většina, tak se po vedeních budou šířit impulzy,“ upozorňuje Ujčík. Každá bouřka totiž přinese nějaký impulz a záleží pak na síle blesku, zda něco poškodí, nebo ne.

Buďte opatrní a chraňte svou elektroniku

I když automaticky neplatí, že se během nabíjení mobilu či notebooku během bouřky musí něco stát, opatrnost je rozhodně na místě. Pokud chcete svou elektroniku ochránit, řiďte se těmito jednoduchými pravidly:

  • Během bouřky nenabíjejte elektroniku přes nabíječku v zásuvce, využijte raději nabíjení z powerbanky, která není spojena s elektrickým vedením.
  • Nabíječku vytahujte ze zásuvky vždy, když ji nepoužíváte.
  • Investujte do kvalitní elektroinstalace s přepěťovou ochranou.

S těmito opatřeními můžete riziko poškození své elektroniky během bouřky výrazně snížit. Buďte opatrní a chraňte svá zařízení i domácnost před nebezpečnými blesky.

Poškodil vám blesk nějaké zařízení nebo víte o takové situaci? Podělte se s námi o reálnou zkušenost do komentářů pod tímto článkem.

Zdroj: Kupi