Nevysvětlitelně přibíráte a jste pořád unavené? Můžete trpět syndromem PCOS, může vést až k neplodnosti

Žena ve světlém oblečení drží v rukou model dělohy Jo Panuwat D / Shutterstock.com

Mnoho žen denně trápí nepříjemné příznaky, které si nedovedou vysvětlit. Může se jednat o PCOS, tedy syndrom polycystických ovarií. To je hormonální porucha u žen, která může při zanedbání léčby vést až k neplodnosti.

Přečtěte si také

Lepší než z pizzerie: Nejlepší recept na domácí těsto na pizzu

První příznaky syndromu polycystických ovarií se často ozývají již v pubertě, může to být ale klidně i mnohem později. Důležitým krokem je řešit případné potíže včas, protože důsledky mohou být vážné.

Co je syndrom polycystických ovarií

Syndrom polycystických ovarií je vážné onemocnění postihující ženy, které ovlivňuje hladinu ženských hormonů. S touto nemocí je spojeno zvýšené riziko vzniku zhoubného nádoru a neplodnosti, proto se doporučuje nezanedbávat každoroční prohlídky u gynekologa.

Jelikož ženám trpícím tímto syndromem v těle převažují mužské hormony, mohou mít potíže s otěhotněním. Ženám, které s PCOS otěhotní, hrozí vyšší riziko potratu v prvním trimestru, kromě toho je také vyšší riziko vzniku těhotenské cukrovky. Prevence a případná léčba jsou tedy velice důležité.

Lékařka ukazuje propiskou na model dělohy Jo Panuwat D / Shutterstock.com

Jaké jsou příznaky PCOS

Syndrom polycystických ovarií se může projevovat bolestivými cystami, které se tvoří na vaječnících, nepravidelnou menstruací, ale také zvýšeným ochlupením na těle a obličeji, které způsobuje vyšší produkce mužských hormonů. Na druhou stranu se mohou ženy potýkat také s vypadáváním vlasů, někdy až plešatostí na temeni hlavy.

Mezi další nepříjemné příznaky mohou patřit bolesti hlavy, akné, tmavé skvrny na kůži, silné krvácení při nepravidelné menstruaci a také významné přibírání na váze (nadváha a obezita), které se týká až 80 % žen.

Co PCOS způsobuje?

Syndrom polycystických ovarií může ovlivňovat spousta faktorů, lékaři si ale nejsou jisti, co přesně toto onemocnění způsobuje. Většina studií se přiklání k tomu, že problém způsobuje zejména vysoká hladina mužských hormonů, která brání ženám v otěhotnění a způsobuje potíže s menstruací.

PCOS může být dědičný, zpozornět se tedy doporučuje už v případě, kdy touto nemocí trpěla nějaká žena ve vaší rodině. Ke vzniku nemoci může přispívat také nadváha, inzulínová rezistence a zánět v těle.

Žena má zkřížené ruce v oblasti pánve, před nimi je symbol dělohy MMD Creative / Shutterstock.com

Jak se syndrom diagnostikuje

Pokud bude mít žena nebo lékař podezření na PCOS, podstoupí vyšetření, při kterém lékař zkontroluje, jestli nemá na vaječnících nebo v děloze výrůstky. Odebere se také vzorek krve, ze které se zjistí, jestli v těle není zvýšené množství mužských hormonů. Lékař může také ověřit hladinu cholesterolu, inzulínu a triglyceridů, z čehož se vyhodnotí případné riziko vzniku srdečních chorob a cukrovky.

Jak probíhá léčba

Léčba syndromu polycystických ovarií je složitá a zdlouhavá, pro zmírnění příznaků a nápravu hormonální nerovnováhy se využívá antikoncepce a léky na cukrovku. Mohou se podávat také léky na podporu plodnosti a léky pro potlačení růstu chloupků, případně pro podporu růstu vlasů. V některých případech (zejména pokud jsou zjištěny cysty na vaječnících) může být nutný chirurgický zákrok.

Kromě medikace může pomoci i změna životního stylu, tedy změna jídelníčku a pravidelný pohyb a cvičení. Snížení hmotnosti může mít na PCOS také pozitivní účinky.

Zdroje: Healthline, Cleveland Clinic, Springer Link, NCBI, ACOG, nzip.cz,