Cestování nemusí být drahé: Jak si ulovit levné letenky na poslední chvíli?

Mladá žena sedící v letadle ukazuje palec nahoru a usmívá se Kostiantyn Voitenko / Shutterstock.com

Spousta lidí stále věří tomu, že je cestování letadlem příliš drahé a že je dostupné spíše jen pro pár šťastlivců. Ve skutečnosti to ale nemusí být pravda, mnohdy jsou vyšší náklady na cestování spojené spíše s ubytováním a jídlem. Jak si ulovit levné letenky klidně i na poslední chvíli?

Přečtěte si také

6 kombinací potravin, které byste měli jíst vždy společně. Získáte tak více vitamínů a minerálů!

Cestování letadlem je velmi bezpečný a často i levný způsob přepravy, který oproti cestování autem či vlakem ušetří spoustu času. Zpáteční letenka do Říma, Stockholmu nebo Londýna za méně než tisícovku není pouhý sen, ale běžná realita. Člověk jen musí vědět jak na to, a přesně to vám prozradíme na následujících řádcích.

Buďte maximálně flexibilní

Pokud můžete do zahraničí letět kdykoliv a jste ochotni za dobrodružstvím vyrazit kamkoliv, máte obrovskou výhodu – můžete tak ušetřit několik stovek, ale i tisíc korun (v případě destinací mimo Evropu) za zpáteční letenku. Letenky jsou většinou dražší o víkendu, proto je lepší se zaměřit na pracovní dny. Někdy se také stává, že jsou letenky z jiného letiště výrazně levnější (někdy až o tisíce korun).

Letenky kupujte na oficiálních stránkách aerolinek

Ceny letenek můžete sledovat snad na jakékoliv stránce, nakupovat byste je ale měli vždy přímo na oficiálních stránkách daných aerolinek. Spousta lidí letenky nakupuje na různých portálech s vidinou úspor a nevědomky se tak okrádají o případné kompenzace za zpoždění nebo zrušení letu, které v případě komplikací náleží společnostem, jež letenky přeprodávají. Tyto firmy na tom vydělají, vy nikoliv. Jiné společnosti srovnávající letenky je pro změnu přeprodávají s přirážkou na ceně.

Rodiče s dítětem vezou kufry na letišti Jacob Lund / Shutterstock.com

Na stránkách aerolinek se často objevují velmi výhodné letenky do různých (nejčastěji evropských) destinací. Možná tedy plánujete letět do Londýna, ale letenky do Říma jsou zrovna o polovinu levnější, takže si vyberete levnější destinaci. Doporučujeme se tedy nefixovat na konkrétní místo, ale zkrátka hledat destinace podle aktuálně nejnižší ceny.

Čím dříve, tím lépe

Ať už budete letenky kupovat kdykoliv, vždy platí, že čím dříve je začnete shánět, tím máte vyšší šanci na nejnižší cenu. S předstihem pár měsíců seženete zpáteční letenku do mnoha z evropských měst klidně už za pětistovku, navíc můžete případnou dovolenou v práci nahlásit s dostatečnou rezervou. Tento způsob cestování tedy lze pohodlně zvládnout i s běžným zaměstnáním, rozhodně k tomu nemusíte být digitální nomád nebo podnikatel s fůrou volného času.

Sbalte si věci jen do batohu nebo příručního zavazadla

Pokud je to možné, neberte si kufr, ale pouze batoh nebo příruční zavazadlo. V případě nízkonákladových aerolinek zavazadlo není v ceně letenky, a pokud byste si ho vzali, dost možná byste za něj zaplatili téměř tolik, co za celou letenku. Zkuste se tedy při balení trochu uskromnit a objemné věci (mikinu, bundu) si oblečte na sebe.

Zdroj: Kupi