Budete měnit eura? Pozor na padělky mincí, v oběhu jsou jich statisíce

Centy naskládané na sobě ve čtyřech sloupcích podle hodnoty, vespod pomíchané eurové bankovky gringoglueck / Shutterstock.com

Každý, kdo se chystá před svou dovolenou měnit eura, by se měl mít na pozoru. V oběhu je totiž více než půl milionu padělaných mincí, které pochází od gangu padělatelů ze Španělska. V článku si ukážeme znaky, podle nichž spolehlivě rozeznáte falešnou minci od té pravé.

Přečtěte si také

Máte strach o své kufry během letu na dovolenou? Takto je ochráníte před poškozením, vykradením i ztrátou!

V oběhu je přibližně 500 tisíc padělaných mincí

Falešná eura jsou aktuálně rozšířená nejen ve Španělsku, ale i po celé Evropě. Jedná se o padělané mince v nominální hodnotě dvou eur, které pochází od gangu čínského původu. Ten se dlouhodobě skrýval ve Španělsku, kde je aktuálně v oběhu asi 100 tisíc těchto mincí. Dalších přibližně 400 tisíc se nachází v Evropě.

Nelze konkrétně říct, v jakých zemích je možné na padělaná eura narazit, proto je vhodné mince v nominální hodnotě dvou eur pečlivě kontrolovat, aby vám nehrozily případné potíže při nákupech v zahraničí.

Dílna s padělky byla nalezena, policisté zatkli 10 lidí

Španělská policie vyšetřovala skupinu padělatelů od roku 2018, proces byl velmi náročný, jelikož se gang neustále přesouval a byl velmi dobře utajen. Jednalo se o nejvýznamnější evropskou dílnu s padělky, která nakonec byla policisty objevena v provincii Toledo, kde policisté zatkli 10 lidí.

Eurové mince a bankovky různě poházené na sobě Buduroi Alexandru / Shutterstock.com

Jak poznat padělané mince?

Falešné mince jsou podle španělské policie vysoce kvalitní a poznat padělek tak může být velká výzva. Padělky mají však vždy horší jakost než originál, a proto se doporučuje zaměřovat se na ty nejmenší detaily, jako je například otisk vzoru na mincích i na jejich stranách. U padělků jsou tyto vzory o něco méně výrazné než na skutečných mincích.

Padělky jsou velmi často pouze obarvené, proto se zaměřte i na samotnou barvu, která se může podle portálu Bundesbank u padělků loupat a mohou na nich vznikat skvrny, kdežto u skutečných mincí se toto nestane.

Pravost mincí můžete zkontrolovat také podle magnetu. Střední část skutečné mince je pouze mírně magnetická, při zatřesení by proto měla z magnetu spadnout. Vnější kroužek mince naopak není magnetický vůbec, což u padělaných mincí bývá často naopak. Padělané mince bývají buď silně magnetické celé (včetně vnějšího kroužku), nebo naopak nebývají magnetické vůbec.

Zdroj: Policia, Bundesbank