Pozor na nebezpečné parfémy, kosmetiku a další zboží: V systému Safety Gate se objevily další výrobky

Žena v drogerii drží dva deodoranty Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Občas se bohužel může stát, že z výroby uniknou produkty se zvýšeným obsahem nebezpečných látek, a ačkoliv mohou představovat zdravotní riziko, vesele si leží na regálech v obchodě. Přinášíme informace o kosmetice a dalším zboží, na které upozorňuje varovný systém Safety Gate.

Přečtěte si také

Připravte si domácí tavený sýr jen ze 4 surovin. Rychlý, levný a lepší než z obchodu

Pokud chceme zabránit tomu, aby se nám do těla dostaly nebezpečné látky, je vhodné používat kvalitní produkty. Občas ani to není zárukou úspěchu, protože se do oběhu může dostat zboží, které obsahuje zakázané chemikálie nebo příliš vysoké množství určité látky, a tak se stává nebezpečným pro lidské zdraví. Přesně na tyto produkty se zaměříme v následujících řádcích.

Antiperspirant Nivea

Kuličkový antiperspirant od značky Nivea je jeden z nejprodávanějších v Česku, přesto se ukázalo, že je v něm obsažen 2-(4-terc-butylbenzyl) propionaldehyd (BMHCA). Ten je v kosmetice zakázán z toho důvodu, že může způsobovat narušení reprodukčního systému a kromě toho může zapříčinit i senzibilizaci pokožky. Antiperspirant poznáte podle typicky modrého balení, na kterém se nese nápis Protect & Care. Antiperspirant slibuje, že nezpůsobuje iritaci kůže, což je v tomto případě spíše diskutabilní.

Parfém Elizabeth Arden

Také parfém od známé značky Elizabeth Arden obsahuje nebezpečnou chemikálii 2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyde (BMHCA), tudíž by se na trh neměl vůbec dostat. Ve spojení s touto chemikálii hrozí dokonce zdravotní riziko poškození zdraví nenarozeného dítěte. Tento produkt by měl být už od konce května stažen z prodeje.

Kuličkový antiperspirant Nivea v modrém obalu Nivea

Deodorant DKNY

DKNY patří mezi prémiové značky, přesto se ani jim nevyhnulo vážné pochybení. I v tomto případě má s sobě deodorant DKNY Be Delicious obsažen látku 2-(4-terc-butylbenzyl) propionaldehyd (BMHCA) a bylo nařízeno jeho okamžité stažení z prodeje.

Opalovací mléko Bio Bione SPF 22

Největším strašákem lidí je, že může mít opalovací krém ve skutečnosti nižší ochranný faktor, než slibuje. To je případ i opalovacího mléka Bio Bione, které slibuje ochranný faktor 22, jenže ve skutečnosti nedosahuje ani minimální úrovně ochrany. U opalovacího mléka byla naměřena hodnota pouze 4,8. To představuje zdravotní riziko, protože nízká ochrana před sluncem může vést ke spálení kůže, a navíc se zvyšuje riziko rakoviny.

Elektronické cigarety Aroma King

Jednorázové elektronické cigarety značky Aroma King představují riziko podle Safety Gate z toho důvodu, že obsahují nadměrný objem tekutiny obsahující nikotin, což může vést k požití vysoké dávky. Nikotin je považován za jed, proto může být při užívání ohrožena bezpečnost člověka. Varování se vztahuje na varianty Grape Ice, Tiger Blood a Watermelon Ice.

Zdroj: Safety Gate