Dobrá zpráva nejen pro vegany: Na podzim se na trhu objeví první čistě rostlinná verze Nutelly

Sklenička Nutelly na stole Stas Malyarevsky / Shutterstock.com

Značka Ferrero nezůstává s vývojem pozadu a přichází s novou veganskou alternativou oblíbené lískooříškové pomazánky – Nutelly. Nejen vegani, ale i například alergici si ji tak budou moci vychutnat bez živočišných složek.

Přečtěte si také

Zpracujte kuličky černého bezu! Bude z nich výborná marmeláda, slaďoučké víno i likér

Rostlinná Nutella

Je vidět, že i firma Ferrero se posouvá a vyvíjí své produkty v nových verzích, čímž se stává dostupnější pro další skupiny lidí. Tentokrát se zaměřila na oblíbenou lískooříškovou pomazánku.

Jak je známo, klasická Nutella má ve svém složení mléko, které je překážkou pro vegany nebo ty, kteří mají alergii na laktózu. Tyto skupiny lidí jsou odkázány buď na vlastní výrobu lískooříškové pomazánky nebo složité hledání alternativ, pokud se živočišným látkám chtějí vyhnout. To se ale už na podzim změní a na trh vstoupí nová verze Nutelly s čistě rostlinným složením.

Rostlinná lískooříšková pomazánka už světlo světa spatřila v Itálii, přesněji byla poprvé představena na veletrhu na Sardinii. Pokud byste ji chtěli ochutnat, budete si muset zajet do nějakého z italských měst, od podzimu totiž bude k zakoupení zatím pouze na italském trhu. Jestli a kdy se dostane k nám do Česka, zatím zůstává ve hvězdách.

Dvě malá balení Nutelly na bílé podložce Kateřina Čížková

Bez palmového oleje? Bohužel

Nutella je často kritizována pro své složení, a to nejen velké množství přidaného cukru, ale také pro palmový olej, který tvoří podstatnou část jejího obsahu. Dle dostupných údajů by i rostlinná Nutella bohužel měla obsahovat tolik diskutovaný palmový olej. Problém není přímo v onom oleji, ale zejména v masivní likvidaci pralesů a vytváření rozsáhlých plantáží právě za účelem jeho získávání.

Úspěch prodeje se zřejmě bude odvíjet i od ceny veganské verze Nutelly, která je však dosud neznámá. Za kilo klasické Nutelly dnes zaplatíte kolem 240 Kč.

Rostoucí zájem o rostlinné produkty

Se zvyšujícím se počtem lidí, kteří zcela přestávají konzumovat živočišné produkty nebo kteří je alespoň částečně nahrazují, roste úměrně i zájem o rostlinné verze známých jídel. Italská firma Ferrero není jedinou, která přizpůsobuje svou nabídku, například fastfoodová společnost Burger King už nabízí rostlinné verze svých ikonických burgerů a jejich nabídka se má i nadále rozšiřovat. Stejně tak značka Lindt není pozadu, dva roky zpátky představila veganské verze svých čokolád. Podobnou cestou se vydala i benzina Shell, která zařadila rostlinné možnosti ve formě zdravějších svačin na cestách.

Měli byste o rostlinnou Nutellu zájem a dali byste jí přednost před tou klasickou? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi!

Zdroje: Kupi, Spiegel Wirtschaft, CzechCrunch, Visitchef, Shell, Vegan food and living