Nákupní terapie: Opravdu nám pomáhá cítit se lépe? Vědci říkají ano, má to však svá pravidla

Žena sedí na bílém podstavci a medituje, kolem jsou naskládané nákupní tašky Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Když máme špatný den, často se ho snažíme zlepšit třeba tím, že si koupíme kousek hezkého oblečení nebo něco dobrého na zub. Jenže pomáhá nám nakupování skutečně řešit špatnou náladu nebo snižovat stres? Vědci přišli s názorem, že za určitých podmínek může mít nakupování skutečně velký terapeutický účinek.

Přečtěte si také

Udělejte rovnou 2 plechy: Extra jednoduchá cuketová pizza vám zmizí pod rukama

Nakupování jako forma terapie? Ano!

Pokud máte den na nic a myslíte si, že už to nic nezachrání, pak se možná pletete. Vědci konečně potvrdili dlouhodobou teorii, že nakupování přínosnou terapeutickou hodnotu. Nazývat nakupování určitou formou terapie tedy už dávno není jen pouhá výmluva pro trajdání po obchodech a utrácení peněz.

Je na vás, jestli si projdete několik obchodů, nebo si raději nakoupíte online – počítá se totiž obojí. Nakupování má léčivou sílu jako terapie v případě, že pociťujete stres, smutek, úzkost, stud, podrážděnost či hněv nebo špatnou náladu a kromě toho si poradí i s pocitem bezmoci.

Odborníci souhlasí, že je vhodné vyrazit na nákupy i v případě, když máte pocit, že v životě nejdou věci podle vašich představ. Nakupování totiž dodává jistý pocit kontroly nad situací, navíc také stimuluje smysly. Ať už je to přičichnutí k parfému, vymýšlení outfitů nebo pozorování různých barev, rozproudí to naši představivost, což může vést ke snížení dlouhodobě pociťované úzkosti.

Žena sedí na gauči, na klíně má notebook, v ruce platební kartu a usmívá se PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Pozitivní výsledky se dostaví okamžitě

Nakupování jako terapie má velkou výhodu v tom, že se pozitivní výsledek dostaví okamžitě. Už při samotném vybírání věcí má člověk pocit, že má situaci ve svých rukou. Navíc už nemusíte mít takové výčitky, že občas brázdíte po obchodech. Když je to terapie, tak to přece nevadí! To z nakupování činí ideální způsob, jak si jednou za čas ulevit a udělat si radost. Vždy byste to ale měli dělat s mírou a neoddávat se nákupům příliš často.

Pokud máte zrovna hluboko do kapsy, pak vás nejspíš potěší, že svůj mozek můžete tak trochu podvést. I pouhé prohlížení různých e-shopů a výloh obchodů bez toho, abyste si zboží skutečně zakoupili, může mít pozitivní vliv na vaši náladu. Dopamin se totiž uvolňuje už ve fázi vybírání zboží, nikoliv až tehdy, když za něj zaplatíte u pokladny.

Žena v obchodním centru pozoruje výlohu s oblečením Standret / Shutterstock.com

Dejte si pozor, aby se vám to nevymklo z rukou

Aby mělo nakupování pozitivní účinek, nesmí se vám to vymknout z rukou. Jak je to myšleno? Zkrátka se nemůžete nákupům oddávat pokaždé, když vás přepadne špatná nálada nebo stres. Své dlouhodobé problémy byste měli řešit a neutíkat před nimi každou chvíli do obchodního centra. V takovém případě byste se mohli stát na nakupování závislými a s největší pravděpodobností byste se cítili dlouhodobě mnohem hůř.

Nakupování zkrátka může přinášet velkou radost, ale i problémy. Hranice mezi štěstím a nutkavostí je tenká a spočívá v umírněnosti, proto na to nezapomínejte, radí odborníci.

Zdroj: Researchgate, Cleveland Clinic, Very Well Health