Děti a nealkoholické pivo? Ano, pokud jim chcete zadělat na závislost

Malý kluk drží sklenici piva Zapylaiev Kostiantyn / Shutterstock.com

Mnoho rodičů dává svým dětem nealkoholické pivo v domnění, že jim nemůže ublížit. Opravdu neobsahuje žádný alkohol a je to nápoj, který si děti mohou dát k nedělnímu obědu? Zeptali jsme se odborníků i zástupců z řad rodičů, jaký na problematiku mají názor.

Přečtěte si také

Alkohol za volantem? V některých zemích EU ho tolerují. Zjistěte, kolik můžete mít v krvi

Nealkoholické pivo – opravdu neobsahuje alkohol a je neškodné?

Někteří rodiče chtějí svým nezletilým potomkům dopřát, a tak jim dovolí nealkoholické pivo. Je to přece nápoj zcela bez alkoholu a děti jsou spokojené, že mají dospělácký pocit.

Za prvé je třeba vyvrátit mýtus, kterým je domněnka, že nealkoholické pivo neobsahuje vůbec žádný alkohol. Má na tom podíl jeho název, z něhož toto tvrzení vyplývá. Opak je ale pravdou, i pivo bez alkoholu ho obsahuje, je to přibližně 0,5 %. Přesto, že toto někteří rodiče vědí, nebrání jim to v podávání nealko piva dětem.

Druhou stránkou věci je složení. Ochucená nealkoholická piva často obsahují zbytečná éčka, přidané cukry a mnohdy i aroma nebo sladidla, jako je glukózovo-fruktózový sirup. Takovým látkám by děti měly být ušetřeny.

Chlapeček se dívá na půllitr piva simon jhuan / Shutterstock.com

Přístupy rodičů se liší

„Půl procenta alkoholu je za nás zcela zanedbatelné, a pokud to dítěti udělá radost a nedostává pivo na denní bázi, nevidíme v tom žádný problém. Samozřejmě to bereme jako výjimečnou radost, kterou dovolíme třeba dvakrát za léto nebo na narozeniny,“ komentují rodiče Alena a Václav z Břeclavi.

Jiní rodiče si ale rizika uvědomují a dávat nealkoholické pivo dětem jim přijde zcela zbytečné. „Nevidíme jediný důvod, proč dětem dávat takové nápoje. Nechceme u nich podporovat myšlenku, že pít pivo, byť malé množství, je normální a samozřejmě známe složení takových drinků a víme, že to není pro tělo nic moc zdravého. Nepodporujeme to.“ – rodiče Jana a Michal z Prahy.

Přístupy rodičů mohou být odlišné a odvíjí se mimo jiné od toho, jaké měli oni sami dětství. Jde o takzvané učení nápodobou, kdy opakují zažité vzorce svých rodičů, ale samozřejmě také o to, jak moc se zajímají o zdraví a stravování svých dětí.

Podpora vzniku závislosti u dětí

Pokud pomineme zdravotní dopady, největším důvodem, proč dětem nedávat nealkoholické pivo, je vytváření obrázku o alkoholu. Rodiče tím podporují vznik závislosti už od malička a dávají alkoholickým nápojům, byť v nich je minimálně alkoholu, nálepku, že je normální a běžné ho pít. Naopak je třeba děti od piva a podobných výrobků držet co nejdál a nevytvářet pocit, že je to běžná součást naší kultury a života.

Dříve se například prodávaly žvýkačky, které svým vzhledem i tvarem připomínaly cigarety. Ty byly zakázány z důvodu podpory závislosti u dětí. Stejně tak to může být právě s nealkoholickým pivem.

I alkohol je droga

Alkohol je zcela legální a volně dostupný, proto v nás nebudí dojem nebezpečnosti. Pravdou ale je, že je to nejrozšířenější droga, která je zároveň neustále k dispozici. Dle Českého rozhlasu každý Čech ročně vypije kolem deseti litrů čistého alkoholu a už jen to číslo je alarmující. Řadíme se tak v žebříčku spotřeby alkoholu na přední příčky.

Adiktolog Aleš Kuda uvedl, že alkohol je dnes nejnebezpečnější a nejtvrdší drogou, která způsobuje nejvíce problémů, mezi něž můžou patřit rozpory ve vztazích nebo dopravní nehody.

Muž drží lahev od piva, hovoří s dalším mužem, objímá ho kolem ramen jeho syn Pixel-Shot / Shutterstock.com

Shrnutí na závěr: Pokud dětem čas od času dáte napít nealkoholického piva, žádný velký zdravotní dopad to na ně mít nebude. Rozhodně je ale učíte, že pít pivo je normální a že ho mohou i děti. Tak to pravděpodobně budou dělat i se svými dětmi a budou mít zkreslené představy o alkoholu. Také možná budou vyprávět, že jim rodiče dávají pít pivo, a to už není moc atraktivní například pro učitelky ve škole.

Děti byste od nealkoholického piva měli zkrátka držet dál, což potvrzuje i dětská lékařka MUDr. Helena Kadlecová.

Zdroj: Kupi, Alkoholmetr, Český rozhlas, ČT24