Nejčastější příznaky menopauzy: Návaly horka, špatný spánek i náladovost

Žena se ovívá papírem a chladí se ventilátorem Monkey Business Images / Shutterstock.com

Menopauza je strašákem všech žen, protože je spojována s mnoha nežádoucími příznaky, mezi které patří nepravidelná menstruace, nepříjemné návaly horka i problémy se spánkem. Značnou úlevu může přinést hormonální terapie i různá cvičení.

Přečtěte si také

Akční cenové pecky tohoto týdne: Mléko za polovic, cukr za 17,90 Kč a vepřová panenka za 189,90 Kč

Menopauza je přirozená součást života žen, která se objevuje kolem 50. roku života a značí ukončení menstruačního cyklu a plodnosti. Toto období trvá přibližně rok a může být pro ženy velmi náročné. Víte, jak se projevují příznaky menopauzy?

Perimenopauza, nebo menopauza?

Perimenopauza je období, které nastává těsně před začátkem menopauzy, v tuto dobu přestává ženské tělo produkovat ovariální hormony a začínají se objevovat první příznaky menopauzy. Menstruační cyklus se stává nepravidelným, ale zcela se nezastaví. Menopauza nastává v době, kdy žena nemá menstruaci 12 po sobě jdoucích měsíců.

Nejčastější příznaky menopauzy

Nepravidelná menstruace

Právě menstruace před menopauzou ženy velmi často trápí. Jelikož neskončí ze dne na den, může být nepravidelná, zmizet na několik měsíců, anebo se objevovat zcela nečekaně. Tyto výkyvy jsou způsobeny hormonální nerovnováhou, při které se hormony estrogen a progesteron v těle snižují. Nepravidelné krvácení může být velmi nepříjemné a z tohoto důvodu je vhodné nosit v kabelce alespoň tenkou vložku.

Růžový budík na kalendáři ADragan / Shutterstock.com

Návaly horka

Návaly horka jsou pravděpodobně nejčastějším příznakem, že se blíží menopauza. Zažívá je až 80 % žen. Objevuje se také pocení, bušení srdce i závratě, a to i v noci. Dokonce se mohou objevovat i červené skvrny na kůži.

Mezi spouštěče nepříjemných návalů horka může patřit:

  • konzumace alkoholu a kofeinu
  • stres
  • vyšší tělesná hmotnost
  • kouření
  • konzumace kořeněných jídel.

Pro zmírnění příznaků lze vyzkoušet dechová cvičení, mít po ruce kapesní ventilátor a oblékat se ve vrstvách, které můžete v případě potřeby jednoduše svléct.

Náladovost

Stejně jako tomu bývá u menstruace, i v době před menopauzou mohou být ženy náladové. Kromě změn nálad se může dostavit i časté podráždění, a dokonce i deprese. Pro zmírnění příznaků můžete vyhledat terapeuta, není nutné se s těmito potížemi snažit bojovat sama.

Žena je smutná a leží Gladskikh Tatiana / Shutterstock.com

Potíže se spánkem

Kvůli hormonálním změnám se stává, že je spánek často nekvalitní a místo něj se žena pouze převaluje v posteli. V době přechodu se může dostavit vnitřní neklid, který zhoršuje usínání, zkracuje se hluboký spánek a také se mohou dostavovat noční návaly horka. To všechno pochopitelně vede k velké únavě.

Lepší spánek si můžete zajistit snížením teploty v místnosti, pitím bylinných čajů a také lehčí úpravou životního stylu. Zařaďte do své rutiny procházky či jízdu na kole, doplňujte potřebné vitamíny a nezapomínejte na relax, který je pro tělo v tuto dobu nesmírně důležitý.

Řešením může být i hormonální terapie

Pokud jsou pro ženu příznaky příliš nepříjemné, je možné zvážit hormonální terapii. Ta však není vhodná pro každého, protože při některých zdravotních potížích ji nelze zahájit.

Pro zmírněních některých příznaků menopauzy může stačit změnit svůj životní styl, který zahrnuje zejména pravidelnou pohybovou aktivitu, snížení hmotnosti a také snížení pokojové teploty v domácnosti. Vyzkoušet můžete také akupunkturu či bylinné terapie.

Zdroj: Healthline, Cleveland Clinic, National Library of Medicine, Kupi