Jak vysušit promočené boty venku, doma i v sušičce? A co z nich nejlépe pohltí vlhkost?

Sušící se zavěšené tenisky New Africa / Shutterstock.com

Období letních dešťů a bouřek přichází a v posledních dnech nezřídka kdy hrozí, že nás zastihne nečekaný liják a s ním i povodeň v našich botách. Hlavně v těch vycházkových, kožených nebo semišových, u kterých je promočení nejrizikovější. Do druhého dne většinou samovolně neuschnou a pokud je nedáme správně vysušit, riskujeme jejich deformaci, zápach nebo plesnivění. Jak boty sušit, když stále prší? A můžeme na ně použít fén, nebo je dokonce dát do sušičky?

Přečtěte si také

Jde to i bez kafe: Známe nejlepší alternativy kávy, které vás nakopnou na mnohem delší dobu. A budou vám chutnat!

Kde sušit boty?

Pokud je venku sucho, nejlepší je přirozeně proudící venkovní vzduch. Boty však umístěte do stínu, nikdy je nedávejte na přímé slunce. Mohlo by zapříčinit popraskání gumových nebo kožených částí, případně vyblednutí barev, u světlých materiálů zase žloutnutí.

V interiéru nejrychlejšího sušení docílíte v dobře větrané místnosti s dostatečnou cirkulací vzduchu (klidně do blízkosti umístěte větrák). Zatímco v zimě můžete využít tepla radiátorů nebo krbu, v létě si budete muset vystačit s pokojovou teplotou.

Tenisky se suší venku Jan phanomphrai / Shutterstock.com

Co použít pro rychlejší vysoušení bot?

V první řadě je zásadní vyndat z nich vložky, na což řada lidí vždy zapomene. Poté můžete do bot vložit různé předměty, které absorbují vlhkost a výrazně urychlí schnutí. Obuv je rovněž dobré vycpat tak, aby zároveň držela tvar. Zvláště u kožených a semišových bot, které mají tendenci se vlhkem deformovat a kroutit.

  • Zmačkané noviny (jsou současně nejlepší pro vyplnění tvaru), toaletní papír, kuchyňské utěrky.
  • Silikagel, kočičí stelivo.
  • Rýže, kávová zrna, vysušené třešňové nebo švestkové pecky.

Všechny sypké suroviny můžete dát do ponožky, záclony nebo jiného prodyšného pytlíku, abyste je následně nemuseli složitě vysypávat. Zvolte dostatečné množství, aby vyplnilo tvar boty a opět zabránilo deformaci. Ať už potom sáhnete po jakémkoliv domácím pohlcovači vlhkosti, důležitá je výměna za nový a čistý každé 2–3 hodiny.

Do kožených a semišových bot se také během sušení doporučuje vtírat ricinový olej, který zabrání vysoušení a popraskání materiálu a vytvoří na něm ochranou vrstvu.

Pomocníci pro vysoušení z obchodů

V prodejnách se sportovními potřebami nebo obuví (případně různě na internetu) jsou k dostání elektrické vysoušeče bot. Prodávají se buďto v podobě stojanu, na který se boty nasazují, nebo v podobě vložek, které se vkládají dovnitř (některé jsou tvarované tak, aby vyplnily špičku boty a zabránily její deformaci). Jejich cena začíná na 150 korunách.

Koupit se rovněž dají různé filtry (sáčky) do obuvi obsahující směs látek s absorpčními a deodoračními účinky, případně antibakteriálními. Vkládají se do boty a pohlcují vlhkost, zároveň odstraňují nepříjemný zápach. Některé jsou jednorázové, jiné lze po vysušení používat opakovaně.

Boty na rohožce s vysoušečem New Africa / Shutterstock.com

Jak sušit boty v sušičce?

Toto řešení by mělo sloužit jako poslední záchrana v případě, kdy nemáte mnoho času, a je doporučované převážně pro látkové boty (tenisky, sportovní, běžecké, vycházkové apod.). Rozhodně není vhodné pro koženou a semišovou obuv nebo pro gelové podrážky.

  1. Jako první boty rozšněrujte a do bubnu je vkládejte do speciálního koše, který zabrání jejich volnému pohybu.
  2. Pokud takový koš nemáte, přidejte k nim alespoň ručník(y). Utlumí nárazy do bubnu a sníží riziko otlučení.
  3. Boty sušte maximálně 60 minut při nízké (nejvýše střední) teplotě.

Tip: Pokud nemáte ve své sušičce prádla koš na obuv, na sociálních sítích ukazují influenceři trik, kde stačí tkaničky bot přivřít do dveří sušičky a zavěsit tímto boty do vzduchu. Obuv se neotluče a vzduch je rovnoměrně vysuší.

Lze vysoušet boty fénem?

U městské, sportovní a vycházkové obuvi se tento způsob nedoporučuje. Podobně jako slunce nebo radiátory je fén na vlasy přímým zdrojem teplého vzduchu, který by mohl botám naopak ublížit.

Na trhu jsou nicméně dostupné speciální fény na obuv, které zajišťují šetrnější vysoušení. Existují v různých provedeních a řada z nich je spíše určená pro vysoušení lyžařských a snowboardových bot nebo odolných oudoorových, proto si při nákupu ověřte, zda jsou vhodné i na látkovou, gumovou, koženou nebo semišovou „každodenní“ obuv.

Zdroj: eObuv, Arno, Kupi