Co Češi nejraději snídají? Zeleninu mezi favority nenajdete

Talíř s osmaženým vejcem ve tvaru slunce a mraku, rozpůlené cherry rajčátko 279photo Studio / Shutterstock.com

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, ale jak to vypadá se snídaňovými zvyklostmi Čechů? Poslední průzkum přinesl zajímavé poznatky o tom, co si Češi nejčastěji dávají ke snídani a kolik času jí věnují. Výsledky ukazují, že Češi dávají přednost rychlým a jednoduchým snídaním, často na úkor zdraví. Pojďme se podívat na detaily průzkumu a zjistit, jaké potraviny vévodí českým snídaňovým stolům.

Přečtěte si také

Kyselina hyaluronová je super na pleť, ale i na klouby. Pozor ale na formu a množství

Češi tráví snídaní minimum času

Průzkum odhalil, že Češi věnují snídani jen nezbytně nutný čas. Více jak tři čtvrtiny lidí zvládnou snídani v rozmezí pouhých 515 minut. To je poměrně krátká doba na to, aby si člověk připravil vyvážené a výživné jídlo na začátek dne.

Navíc mnoho lidí při snídani nevěnuje jídlu plnou pozornost – pročítají internet, sledují televizi nebo kontrolují e-maily. Alarmující je i fakt, že 15 % Čechů nesnídá vůbec. Vynechávání snídaně přitom může vést k přejídání se později během dne a k volbě méně zdravých potravin.

Nejoblíbenější snídaňové potraviny

A jaké potraviny Češi ke snídani konzumují nejčastěji?

Nejpopulárnější trojici tvoří:

Tyto tři položky se pravidelně objevují na talířích většiny českých strávníků. Hned za nimi se umístily sýry. Překvapivé je, že zeleninu si ke snídani dopřeje jen mizivé procento Čechů, konkrétně pouhá 4 %. Přitom právě zelenina by měla tvořit základ zdravé snídaně. Oblíbené jsou také jogurty a vajíčka, které jsou vhodnou volbou pro vyvážený start do nového dne. U dětí bohužel vedou sladké snídaně, což z výživového hlediska není zrovna ideální.

Ovesná kaše s jahodami, borůvkami a ořechy v misce Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Doporučení odborníků pro zdravou snídani

Nutriční specialisté doporučují věnovat snídani alespoň 20 minut času a snídat v klidu, ne ve spěchu a stresu. Snídaně by měla tvořit 20–25 % denního příjmu energie, aby poskytla tělu vše potřebné pro dopolední výkony.

Ideální snídaně by měla obsahovat kvalitní zdroj bílkovin (např. vajíčka, jogurt, tvaroh, šunku), komplexní sacharidy (celozrnné pečivo, ovesné vločky, müsli) a zeleninu či ovoce. Vhodné je zařadit také zdravé tuky, třeba z ořechů, avokáda či kvalitního sýra. Pestrost a vyváženost jsou klíčem k dobré snídani.

Inspirace na zdravé a chutné snídaně

Pro inspiraci přinášíme několik tipů na zdravé a zároveň chutné snídaně, které vás zasytí a dodají energii na celé dopoledne:

  • Ovesná kaše s ovocem, ořechy a trochou medu
  • Celozrnný toustový chléb s avokádem, vařeným vejcem a cherry rajčátky
  • Bílý jogurt s müsli, čerstvými jahodami a mandlemi
  • Smoothie bowl s mixem bobulového ovoce, banánem, vločkami a semínky
  • Celozrnná tortilla s kuřecím masem, zeleninou a bylinkovým dresinkem
Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Tortilla s kuřecím masem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tortilla s kuřecím masem

Plněná tortilla je skvělá k obědu i k večeři, případně jako chutná a sytá svačina na cesty. Její příprava je velmi jednoduchá, výsledek vás zasytí a lehce ji zabalíte s sebou. Navíc do ní můžete přidat cokoliv, co máte rádi.

Tortilla s kuřecím masem

Závěrem lze říci, že snídaňové zvyklosti Čechů mají do ideálu daleko. Většina z nás tráví přípravou a konzumací snídaně příliš málo času a volí potraviny, které nejsou zrovna nutričně hodnotné. Přitom právě snídaně nastartuje náš metabolismus a ovlivní naše stravování po zbytek dne.

Zkuste si na snídani vyhradit více času a dopřát si pestrou škálu kvalitních potravin. Uvidíte, že se budete cítit lépe a vaše tělo vám poděkuje. Inspirujte se našimi tipy a začněte den tou správnou nohou.

Zdroj: Kupi, Evropa2