Věci, které byste neměli kupovat z druhé ruky, protože mohou představovat zdravotní rizika

Matka zajišťuje své miminko v autosedačce BaLL LunLa / Shutterstock.com

Pořídit si nějakou věc z druhé ruky je šikovný způsob, jak ušetřit peníze a zároveň dát nový život použitým věcem, které si zaslouží druhou šanci. Mohou vám sloužit ještě spoustu let, je ale třeba vědět, že do některých věcí se vyplatí raději investovat a koupit si je nové.

Přečtěte si také

Rychlovka z těstovin, bešamelu a sýra: Uvařte si skvělé makarony se sýrem

V některých případech by vás na použité zboží neměla nalákat ani velmi výhodná cena, nejdůležitější je totiž vaše zdraví, které máte jen jedno. A právě některé věci z druhé ruky mohou mít bezpečnostní nebo zdravotní rizika.

Nepřilnavé pánve a hrnce

Pánve a hrnce s nepřilnavým povrchem jsou úžasní pomocníci, díky kterým je vaření hračka. Jenže jakmile se na jejich povrchu objeví nějaké škrábance, dostanou se při vaření do jídla nebezpečné chemikálie a mohou představovat vážná zdravotní rizika. To je přesně důvod, proč byste je nikdy neměli kupovat použité. Nezapomeňte si prohlédnout i stav svých pánví a hrnců v domácnosti a zkontrolujte, jestli nejsou poškrábané. Pokud ano, nemilosrdně je vyřaďte.

V nepřilnavých materiálech jsou obsaženy per- a polyfluoroalkylované látky (PFAS) a při používání poškrábaných pánví či hrnců se tak můžete vystavovat rizikům vážných zdravotních potíží. Zvyšuje se riziko vzniku rakoviny, onemocnění ledvin a poškození jater. Tyto chemikálie se v těle udržují dlouhodobě a snižují imunitu.

Matrace

Matrace v sobě běžně skrývají tisíce i miliony roztočů, může tam být ale i něco horšího, jako například štěnice. Matrace mají také jasně danou životnost, která se pohybuje okolo 5–10 let. Koupit si matraci z druhé ruky tedy opravdu není nejlepší nápad, protože by to mohlo negativně ovlivnit i vaše záda. Stejná pravidla platí i pro polštáře a peřiny, v tomto případě se ale nabízí možnost je dát před použitím řádně vyčistit do čistírny.

Léky a kosmetika

Léky by vám nikdo prodávat neměl, ale pokud přece jen ano, tak je nekupujte. Jak se píše snad v každém příbalovém letáčku, nevyužité léky by se měly vracet do lékárny. Co se týče kosmetiky, s klidem si můžete koupit tu nepoužitou, zabalenou v původním obalu. Kosmetiku s jakkoliv narušeným obalem si ale nepořizujte. Nikdy nevíte, jak dlouho už může být otevřená. Navíc stačí jeden dotyk a začnou se v ní množit bakterie.

Detail na prášky v dlani Sergii Sobolevskyi / Shutterstock.com

Autosedačky

Dětskou autosedačku si vždy pořiďte novou, kupovat použitou pro vaše dítě není bezpečné. I když autosedačka vypadá velmi zachovale, může za sebou mít už nějakou nehodu. Navíc běžná autosedačka vydrží okolo 5–10 let, pak už její ochrana klesá a v případě nehody nemusí být dostatečná.

Helmy

Ať už je to helma na lyžování, cyklistiku, nebo na motorku, pořídit si již používanou není dobrý nápad kvůli hygieně a také bezpečnosti. Helma má za úkol chránit vaši hlavu a mozek a má poněkud omezenou životnost. Měla by se vyměnit po přibližně čtyřech letech i v případě, že jste žádnou nehodu neměli. Použitá helma může mít za sebou už nějaké nárazy, což můžete poznat podle stavu vnější strany skořepiny, stav té vnitřní ale většinou nepoznáte.

Zdroj: NIEHS, MoneyUSNews, Kupi