Horkovzdušná fritéza vám umožní hřešit i při hubnutí. Kdy je ideálním pomocníkem a jaké má výhody?

Žena vysypává z košíku čerstvě usmažené bramborové vafle a kuřecí nugety. Smažila je ve vzduchové fritéze s použitím velmi malého množství tuku grandbrothers / Shutterstock.com

Další krám do kuchyně, nebo hotový poklad? Zatímco jedni nedají na horkovzdušnou fritézu dopustit a v ničem jiném jídla už pomalu ani nepřipravují, jiným stojí nevyužitá na lince. U tohoto spotřebiče totiž velmi záleží, kdo si ho domů pořídí, a co všechno v něm bude chtít připravovat. Podívali jsme se proto na to, jaké jsou nesporné výhody horkovzdušné fritézy, v čem se liší od trouby, co všechno umí a jaká jídla se v ní dají vykouzlit a proč je tak ideální při hubnutí?

Přečtěte si také

Máte strach o své kufry během letu na dovolenou? Takto je ochráníte před poškozením, vykradením i ztrátou!

Proč je horkovzdušná fritéza skvělá při hubnutí?

Již dávno neplatí, že k hubenější postavě vede cesta dlážděná jen salátem a suchým kuřecím masem. Je totiž potřeba myslet na rovnováhu, komplexnost jídelníčku a psychickou pohodu (dieta by nás neměla stresovat ani děsit). Když se pak podíváme na výchozí suroviny některých oblíbených smažených jídel (kterých se mnoho lidí tak nerado vzdává), zjistíme, že to vlastně žádná kalorická bomba není.

Řízky? Kuřecí či krůtí plné bílkovin, vejce a trocha mouky a strouhanky. Smažený sýr? Méně tučný eidam s pěknou porcí proteinů. Hranolky? Brambory plné prospěšných komplexních škrobů a vlákniny. To, co z těchto jídel dělá nezdravou, kalorickou hrozbu, je především olej a smažení. Který v případě horkovzdušné fritézy odpadá. A tak si na oblíbených „smažených“ pokrmech mohou pochutnávat i ti, kteří hubnou a shazují kila.

Žena používá moderní horkovzdušnou fritézu miophoto / Shutterstock.com

Jaké jsou výhody horkovzdušné fritézy?

  • Umožňuje péct a smažit dokřupava i bez kapky oleje (případně stačí výrazně méně než u klasického smažení).
  • V horkovzdušné fritéze proudí vzduch na malém prostoru všemi směry, příprava jídel je proto rychlejší než v troubě (až o polovinu), navíc nevyžaduje dlouhé předehřívání.
  • Díky tomu je také energeticky úspornější.
  • Je ideální pro přípravu jídla pro jednoho nebo dva strávníky. Navíc je kompaktní a díky tomu, že zastane práci trouby, pánve i mikrovlnky v jednom, je oblíbeným spotřebičem do garsonek, na chalupy i pro studenty na koleje.
  • Ohřívané zbytky z ní chutnají lépe, jsou opečenější a křupavější než z mikrovlnky (včetně včerejší rozpečené pizzy).
  • Údržba je snadná, fritovací koš s nepřilnavým povrchem po každé přípravě jednoduše otřete papírovými utěrkami, případně rychle umyjete ve dřezu (nebo myčce).

Co všechno horkovzdušná fritéza umí?

Záleží samozřejmě na konkrétním modelu, většina ale disponuje základním balíčkem funkcí, které umožňují pečení, grilování, smažení a ohřívání, případně rozmrazovaní a rozpékání jídel či potravin.

  • Tip: Při výběru sledujte nejen množství funkcí a programů, ale také objem (obvykle se pohybuje mezi 2,5 až 5 litry, existují ale až 12litrové, ve kterých připravíte celé kuře i rodinný oběd), dále způsob ovládání, možnost čištění koše v myčce, rozmezí nastavitelných teplot apod.

A jaká jídla v ní připravíte?

Jednoduše vše, co byste obvykle dělali v klasické fritéze, na pánvi nebo v troubě. Od hranolek, domácích chipsů, řízků, steaků, pečeného masa (kuřecího, hovězího i vepřového) nebo zeleniny, sýrů do trouby a rozpečených hermelínů, šunkofleků nebo francouzských brambor přes muffiny, brownies a jiné moučníky až po pizzu, omelety, zapečené tousty či topinky. Dají se v ní dokonce „smažit“ koblihy nebo langoše.

Žena připravila muffiny v horkovzdušné fritéze rafa jodar / Shutterstock.com

V čem se liší horkovzdušná fritéza a trouba?

Ve fritéze cirkuluje vzduch na mnohem menším prostoru a mnohem rychleji. Proto se výsledná jídla připravují rychleji a jsou křupavější (dokonce natolik, že zcela nahradí smažení v oleji) při nižší spotřebě energie. Pro jednotlivce či páry může být výhodou fritézy její menší rozměry a rychlost přípravy pokrmů, u velkých rodin zase bude pravděpodobně vyhrávat trouba, do které se vejde vše najednou pro všechny strávníky.

Jak se používá horkovzdušná fritéza?

Na přístroji vyberete některý z přednastavených programů (např. na hranolky, maso, zeleninu, buchty, rozpékání pečiva apod.), případně navolíte vlastní stupně a počet minut. A poté necháte fritézu pracovat. Některé modely vás například v polovině zvukovou signalizací upozorní, že je dobré obsah koše promíchat, jiné se ozvou, až je hotovo.

„Sušší“, pevné suroviny pak můžete pokládat přímo do vnitřního koše (proti přichycení výborně fungují oleje ve spreji), případně vylít či vysypat na pečicí papír. Nebo využít libovolné pečicí a grilovací příslušenství.

Jaké existuje příslušenství k fritézám?

Nejčastěji jde o pevné jednorázové papírové zapékací misky a další tvarované pečicí vložky (které umožní například pečení masa i se šťávou, přípravu vajec, mixu zeleniny či tekutého těsta na buchtu), grilovací rošty na nožičkách s jehlicemi na špízy, malé plechy na pizzu i omeletu, silikonové zapékací formy, formičky na muffiny, suflé a jiné zapečené dezerty apod.

K některým modelům je vybrané příslušenství přibalené, k jiným jde dokoupit. V zásadě ale platí, že u fritézy můžete používat všechny pečicí a grilovací pomůcky jako v běžné troubě, jediným limitem je pro vás v tomto případě menší prostor fritovacího koše.

Zdroj: Kupi