Statická elektřina v oblečení: Co ji způsobuje a jak ji odstranit?

Statická elektřina načechrala ženě vlasy Jasmina Andonova / Shutterstock.com

Statická elektřina v oblečení se zdá jako banální problém, ale zejména v bytech s nízkou vlhkostí nás může hodně potrápit. Častěji vzniká v syntetických vláknech a při sušení v sušičce nebo v interiéru. I proto je spíš záležitostí zimních měsíců, ale mnoho domácností bojuje s tímto jevem celoročně. V čem spočívá a jak se ho zbavit jednou pro vždy?

Přečtěte si také

Čárový kód má už víc než 50 let. Jak nám „morseovka“ na obalech změnila nakupování?

Co je statická elektřina?

Princip vzniku statické elektřiny je spojený s hromaděním elektrostatického náboje v textilních vláknech, zejména těch syntetických. Záporně nabité subatomární částice při tření vlastně „přeskakují“ z jednoho kusu oblečení do druhého a dochází k nerovnováze mezi pozitivně a negativně nabitými náboji. Ty se na základě fyzikálních zákonů navzájem přitahují a výsledkem jsou nepříjemné výboje, které se projevují jako elektrizující oblečení.

Základem úspěchu je správné praní

Pokud se potýkáte se statickou elektřinou častěji, zkuste zavést několik jednoduchých opatření při praní a sušení prádla. V první řadě pomůže, když při každém praní použijete alespoň malé množství aviváže, které oblečení krásné zjemní a vyhladí. Dále pak doporučujeme přidat do sušičky vonné ubrousky či listy na sušení nebo ještě lépe pověsit prádlo na čerstvém vzduchu. V každém případě ale po vytažení z pračky veškeré kousky protřepejte, a to klidně i opakovaně. Do značné míry tak tvorbě statické elektřiny zabráníte.

Záchrana na poslední chvíli i dlouhodobé řešení

Situaci můžete zachránit i těsně před oblékáním. Statické elektřině vyhovuje suché prostředí, mnohdy tedy pomůže promazat nejprve pokožku tělovým mlékem nebo krémem. Oblíbenou novinkou je sprej proti elektrizování oblečení, ale někdy stačí i trocha vody z rozstřikovače nebo rychlé namočení malé části oděvu.

Žena přidává do pračky aviváž New Africa / Shutterstock.com

Jindy pro změnu pomůže nějaký kovový předmět, třeba obyčejné šatní ramínko, na které šaty pověsíte, ale osvědčily se i kovové náramky, hodinky a šperky. Naopak gumové podrážky tenisek mají přesně opačný efekt a vybíjení statické elektřiny ještě umocňují. Mnohem lepší jsou tedy boty kožené. A pokud problémy přetrvávají a máte doma prokazatelně sucho, promyslete pořízení zvlhčovače vzduchu, který vám může pomoci vytvořit v bytě příjemnější a zdravější prostředí.

Zdroje: Kupi, Elektřina