Vědci vysvětlují, proč pivo chutná lépe studené

Tři půllitry piva na stole r.classen / Shutterstock.com

Teplé pivo, studené párky? To tedy ne! Pivo jedině vychlazené. Proč chutná pivo nejlépe studené? Na to přišli čínští vědci, kteří zkoumali vlastnosti čínského likéru. Výsledky studie pak aplikovali na pivo. Podívejte se, na co přišli.

Přečtěte si také

Sádra do vody umožňuje koupání a eliminuje zápach

Čím se zabývala studie?

Pivo je český národní nápoj a v létě si ho vychutnáváme nejraději. No řekněte, co je lepší než dát si dokonale vychlazené pivo na letní terase? Všichni víme, že pivo je nejchutnější studené, ale proč tomu tak vlastně je? Čínští vědci nedávno publikovali studii, ve které se tuto záhadu snaží objasnit.

Lei Jiang, Xiaotao Yang a jejich kolegové se zabývali otázkou, proč má čínská pálenka baijiu (paj-ťiou) specifickou koncentraci alkoholu. Studie byla publikována 1. května ve vědeckém časopise Matter a cílem bylo zjistit, jak jsou alkoholové molekuly etanolu uspořádány v likéru baijiu při odlišných teplotách.

Sklenka čínské pálenky na stole kungfu01 / Shutterstock.com

Na co vědci přišli?

Zjednodušeně řečeno přišli na to, že v nápojích, jež obsahují více alkoholu, etanolové molekuly tvoří řetězovité shluky (pro lepší pochopení si představte řadu lidí, kteří se drží za ruce). V tomto případě pak nápoj chutná víc „alkoholově“. Naopak v nápojích s menším množstvím alkoholu se tyto molekuly formují do pyramidových shluků (v naší analogii by to byla skupina lidí, třeba roztleskávaček, kteří na sobě stojí a tvoří pyramidu).

Pokud jde tedy o pálenku baijiu, etanolové shluky byly pyramidové, když se podávala při pokojové teplotě – tedy takové, při které se má správně pít. Když se však ohřála, molekuly se „přeskládaly“ do shluků řetězových – to zároveň dodalo nápoji silnější alkoholovou chuť.

Proč chutná pivo lépe studené?

Nyní se konečně vraťme k pivu! To se totiž chová přesně naopak. Při studené teplotě jsou molekuly řetězovité, alkoholová chuť je tedy silnější. Tudíž pokud se pivo ohřeje, struktura molekul se změní a nápoj ztrácí chuť alkoholu.

Jak vysvětluje Jiang: „Při nízkých teplotách se tetraedrické (pyramidové) shluky stávají množstvím s nízkou koncentrací, a to je důvod, proč pijeme studené pivo.“

Mladí lidé pijí pivo a usmívají se View Apart / Shutterstock.com

Jak studie pomůže výrobcům alkoholových nápojů?

Vědci věří, že jejich zjištění mohou být užitečná pro společnosti vyrábějící alkoholové nápoje. Mohlo by to vést ke vzniku nového typu nápoje – tedy takového, který má nízkou koncentraci etanolu, ale zároveň má výraznou alkoholovou chuť. Možná tedy můžeme očekávat revoluci v nápojovém průmyslu.

Zdroj: Matter, Food & Wine