Vynikající závitky od českých krajanů z Banátu: Legendární rumunské sarmale se balí do zelných listů

Několik zelných závitků, plněných masem, servírované na hnědém talíři freeskyline / Shutterstock.com

Dnes se vydáme na skok za českými krajany do rumunského Banátu. Připravíme si národní rumunské jídlo s názvem sarmale. Jsou to masové závitky zabalené v zelném listu. Rumunské rodiny mají běžně v zásobě nakládané zelné listy, bez kterých se sarmale neobejdou. Ale nebojte se, zelné listy stačí pro tyto účely povařit ve vodě s octem. Tak pojďme na to, nám už se sbíhají sliny!

Přečtěte si také

Lněná semínka: Superpotravina pro zdraví, hubnutí a krásu. Kolik jich denně jíst a jak je zařadit do stravy?

Co jsou sarmale a odkud pochází?

Sarmale jsou masové závitky, které se balí do zelných listů. Pokrm vznikl v Turecku a jeho název je odvozený od tureckého slova „sarmak“, což znamená motat nebo kroutit. Předchůdce těchto závitků můžeme vysledovat až do starověkého Říma, kde se často připravovala jídla zabalená do zelných nebo vinných listů. Plněné zelné listy s oblibou připravovali také mniši ve středověkých francouzských a německých klášterech.

Díky expanzi Osmanské říše se sarmale rozšířily i na Balkánský poloostrov. Například pro Rumuny jsou sarmale dodnes národním jídlem. V oblibě je ale má celý Balkán. Najdete je v Srbsku, Slovinsku, Chorvatsku, Černé Hoře nebo v Albánii. Pod různými názvy připravují sarmale i v Maďarsku, Polsku nebo na Ukrajině.

Smažené jarní závitky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Smažené jarní závitky

Pro jarní závitky už nemusíte běžet do asijského bistra. Hravě si je vyrobíte i doma. Stačí mít po ruce všechny suroviny. Balení závitků se vůbec nemusíte bát – s rýžovým papírem se snadno pracuje. Přejeme pěkně křupavou dobrou chuť!

Smažené jarní závitky
Souvlaki
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Souvlaki

Souvlaki je lahodné jídlo původem z Řecka. Jedná se o špízy z marinovaného jehněčího masa. Jako příloha se skvěle hodí opečené chlebové pita placky, tzatziki nebo opečené brambory. Tuto ikonickou středomořskou lahůdku si snadno připravíte doma v troubě nebo na grilu.

Souvlaki

Recept na rumunské sarmale

Ingredience na 4–6 porcí

  • 12 zelných listů
  • ocet
  • sůl
  • zakysaná smetana
  • bílý chléb

Masová náplň

  • 1 velká cibule
  • 800 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 150 g rýže
  • 400 ml rajčatové šťávy
  • olej
  • sůl a mletý pepř
  • mletá sladká paprika
  • snítka kopru

Postup:

  1. Omyjte hlávku zelí a vykrojte z ní košťál. Oddělte jednotlivé listy a vložte je do vroucí vody s octem a solí. Povařte 10 minut a poté nechte krátce stát v hrnci. Pak listy sceďte a zchlaďte studenou vodou. Seřízněte silnější „žebra“ a překrojte listy napůl – budou se vám do nich lépe motat závitky.
  2. Připravte si náplň. Cibuli nakrájejte najemno a na oleji ji nechte zesklovatět. Do mísy dejte mleté maso a přidejte k němu osmaženou cibulku, ochuťte solí, pepřem, paprikou, solí a propláchnutou rýži. Směs dobře promíchejte.
  3. Do každé půlky zelného listu vložte porci masové směsi, dobře zabalte a utěsněte. Doporučujeme vložit maso ke kraji, zelný list pak přehněte kolem masa, následně přehněte pravý a levý kraj a zamotejte.
  4. Závitky naskládejte natěsno do kastrolu, navrch závitků položte snítku kopru, podlijte vodou a vařte 45–60 minut. Před koncem vaření přidejte rajčatovou šťávu a povařte.
  5. Sarmale podávejte se zakysanou smetanou a s bílým chlebem.

Zdroj: Kluci v akci, World food history