Znáte šumajzl neboli šumajstr? Tato specialita slovácké kuchyně se připravuje z krup, luštěnin a škvarků. Jde o syté a vydatné jídlo, které se na Slovácku vaří už po generace. Příprava je poměrně rychlá a hlavně jednoduchá, zvládne ho tak uvařit úplně každý. Tak vyrazte nakoupit potřebné ingredience a jdeme na to!
Jedná se o typické jídlo ze Slovácka a Záhoří. Připravuje se smícháním fazolí, krup, škvarků a cibule. Šumajstr je hodně podobný židovskému šouletu, který se tradičně připravoval o šábesu. Dnes už ovšem nezjistíme, jaký pokrm existoval jako první.
Šumajstr se vyskytuje v různých regionálních variantách a najdete ho také pod různými názvy. Nejčastěji se setkáte s názvy šumajzl, šurymajzl nebo svarba. Musíme zmínit ještě jeden zajímavý název, a tím je manželstvo – podle tradice totiž fazole představují muže a kroupy ženu.
Liší se i recepty na šumajstr. V některých částech Slovácka bývají škvarky nahrazovány slaninou a vepřovým masem. V jihomoravské vesnici Kobylí pak dokonce místo krup používají brambory. Moderní varianty šumajstru dokonce používají rýži.
Uzená polévka s kroupami je výživný a mimořádně chutný recept. A pokud si pro její základ zvolíte pořádný kus uzeného masa, máte rázem vyřešený také hlavní chod.
Zdroj: Česká televize, University College Prague