Specialita z regionální kuchyně: Připravte si vynikající slovácký šumajstr

Šumajzl, servírovaný v hnědé misce Kupi / vytvořeno s pomocí AI

Znáte šumajzl neboli šumajstr? Tato specialita slovácké kuchyně se připravuje z krup, luštěnin a škvarků. Jde o syté a vydatné jídlo, které se na Slovácku vaří už po generace. Příprava je poměrně rychlá a hlavně jednoduchá, zvládne ho tak uvařit úplně každý. Tak vyrazte nakoupit potřebné ingredience a jdeme na to!

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Recept na dokonalou domácí jahodovou nutellu

Co je šumajstr?

Jedná se o typické jídlo ze Slovácka a Záhoří. Připravuje se smícháním fazolí, krup, škvarků a cibule. Šumajstr je hodně podobný židovskému šouletu, který se tradičně připravoval o šábesu. Dnes už ovšem nezjistíme, jaký pokrm existoval jako první.

Šumajstr se vyskytuje v různých regionálních variantách a najdete ho také pod různými názvy. Nejčastěji se setkáte s názvy šumajzl, šurymajzl nebo svarba. Musíme zmínit ještě jeden zajímavý název, a tím je manželstvo – podle tradice totiž fazole představují muže a kroupy ženu.

Liší se i recepty na šumajstr. V některých částech Slovácka bývají škvarky nahrazovány slaninou a vepřovým masem. V jihomoravské vesnici Kobylí pak dokonce místo krup používají brambory. Moderní varianty šumajstru dokonce používají rýži.

Uzená polévka s kroupami
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami je výživný a mimořádně chutný recept. A pokud si pro její základ zvolíte pořádný kus uzeného masa, máte rázem vyřešený také hlavní chod.

Uzená polévka s kroupami
Kovbojské fazole
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kovbojské fazole

Kovbojské fazole jsou rychlé jídlo z fazolí, mletého masa a zeleniny, které dokáže perfektně zasytit. Skvěle chutnají s čerstvým chlebem a zaručeně si na nich pochutná každý.

Kovbojské fazole

Šumajstr – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g krup
  • 200 g fazolí
  • 400 g škvarků
  • 200 g cibule
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • sůl a mletý pepř

Postup:

  1. Fazole namočte přes noc. Poté k nim přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř a uvařte. Fazole osolte, až budou měkké.
  2. V osolené vodě uvařte kroupy.
  3. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na sádle. Přidejte slaninu a prohřejte.
  4. Ve větším hrnci smíchejte fazole s kroupami a přidejte slaninu s cibulí. Osolte, opepřete, přidejte utřený česnek a promíchejte.

Zdroj: Česká televize, University College Prague