Mlsejte jahody klidně každý den: Jsou neuvěřitelně zdravé a při správném skladovaní vydrží i týden

Mladý muž krmí mladou ženu jahodami 4 PM production / Shutterstock.com

Jahody jsou nejen lahodnou letní pochoutkou, ale také skutečným pokladem pro naše zdraví. Tyto šťavnaté červené plody jsou nabité vitamíny, minerály a antioxidanty, které našemu tělu prospívají mnoha způsoby. Ať už si je vychutnáváte čerstvé, v ovocných salátech nebo jako součást dezertů, jahody by rozhodně neměly chybět ve vašem jídelníčku. Pojďme se společně ponořit do světa jahod a odhalit, proč jsou tak výjimečné pro naše zdraví a pohodu.

Přečtěte si také

Máslo, sádlo vs. Hera: Který tuk je nejlepší na cukroví, aby bylo krásně křehké a vláčné?

Historie pěstování jahod

Jahody se konzumují už od pravěku, kdy je lidé nacházeli v lese a sloužily jako zpestření masitého jídelníčku. Nešlo ale o velké jahody, které dnes můžete vídat na zahradě nebo v obchodě, dlouhou dobu se konzumovaly pouze malé lesní jahody.

Mnoho lidí chtělo mít lesní jahody na vlastní zahradě, a tak se začaly ve 14. století přesazovat z lesa do zahrad. První zahradní jahoda byla vypěstována v Bretani ve Francii na konci 18. století. Dnes už najdeme nespočet vyšlechtěných odrůd jahodníku, které se liší svou velikostí, chutí, množstvím a frekvencí úrody i barvou.

Lesní jahody na zeleném listí allstars / Shutterstock.com

Jak pěstovat jahody a kde je pořídit?

Jahody jsou dostupné po celý rok, ale dozrávají zpravidla v červnu a červenci. Pokud máte zahradu nebo i balkón, můžete si pěstovat jahody sami. Jahodníky pořídíte ve většině zahradnictví. Je potřeba ale pamatovat, že jde o rostlinu, které se daří na slunci a nemá ráda podmáčenou zem.

Jahodníky si můžete vypěstovat i ze semínek, ale čeká vás více práce, vyklíčení trvá zhruba 2–⁠3 týdny a je potřeba začít brzy zjara. Pro mnoho lidí je příjemnější volbou samosběr jahod na jahodových plantážích, které mají stanovenou cenu za kilogram. Je to pracnější než nákup natrhaných jahod, ale ušetříte mnoho peněz.

Jak jahody skladovat, aby vydržely co nejdéle?

  • Jahody omyjte, až když je budete chtít sníst –⁠ Mytí okamžitě vystaví plody vlhkosti a kvůli tomu rychle zplesniví.
  • Uchovávejte je v celku –⁠ Celé plody vydrží déle než nakrájené kousky jahod. Uchovávejte celý košík tak, jak jste ho natrhali nebo koupili.
  • Nádobu s jahodami vyložte papírovými utěrkami –⁠ Absorbují vlhkost a zabrání tomu, aby vaše plody plesnivěly.
  • Skladujte je v jedné vrstvě – Čím více se jich bude dotýkat, tím rychleji se vám zkazí nebo zplesniví, proto je ukládejte nejlépe v jedné vrstvě.
  • V lednici je uzavřete do vzduchotěsné nádoby – Nádobu pevně uzavřete a vložte do chladničky, takto vám vydrží i celý týden.
  • Zmrazte je – Před vložením do mrazáku je důkladně omyjte a dejte do vzduchotěsné nádoby.

Jak jahody konzumovat a v jakém množství?

U jahod není stanoveno množství, které by mohlo být nebezpečné. I když se tímto ovocem neotrávíte, obecně se doporučuje nekonzumovat více než 1–2 hrnky denně. Pokud trpíte potravinovými alergiemi, je vhodné jíst menší množství a sledovat, jestli se po jejich konzumaci nedostaví alergická reakce.

Proč jahody před konzumací opláchnout?

Jahody trpí na plísně, má je v oblibě množství hmyzu a pokud nejsou z vaší zahrady, mohou být pokryté různými pesticidy, hnojivy nebo jinými chemikáliemi. Můžete je opláchnout pod tekoucí vodou nebo je na několik minut namočit. Pokud chcete mít jistotu 100% nezávadnosti, dejte je na 5 minut do lázně s lžící jedlé sody a následně na stejnou dobu do lázně s lžící jablečného octa.

Jahody v košíku na jahodové plantáži FamVeld / Shutterstock.com

Co jahody obsahují?

91 % hmotnosti každého plodu tvoří voda, 7,7 % tvoří sacharidy, 0,3 % tuky a 0,7 % bílkoviny. Ve 100 g naleznete jen 32 kalorií, takže jde o dietní pochoutku, kterou snadno zaženete chuť na sladké. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C. Najdeme zde také hojně zastoupené vitamíny skupiny B, dále K a E. Z minerálů jde o skvělý zdroj manganu, železa, mědi, hořčíku a fosforu.

Zdravotní přínosy jahod

  • Silné antioxidační účinky – Vitamín C je antioxidant nezbytný pro imunitu a zdraví pokožky. Obsahují i mangan, který hraje zásadní roli v mnoha tělesných procesech.
  • Hubnutí – Jahody mají díky obsahu kyseliny ellagové a antioxidantů významnou úlohu při hubnutí. Tyto látky podporují zvýšenou produkci hormonu adiponektinu, který potlačuje chuť k jídlu a podporuje metabolismus.
  • Nižší riziko srdečních chorob – Mají bohaté množství polyfenolů a antioxidantů, díky čemuž jsou ideální pro udržení zdravého srdce. Například antokyanin je antioxidant zodpovědný za červený odstín jahodníku, který chrání vaše tepny před hromaděním plaku a reguluje krevní tlak.
  • Protirakovinné účinky – Chrání před rakovinou jícnu a tlustého střeva, protože jsou dobrým zdrojem vitamínu C a vlákniny. Kromě toho mohou pomoci předcházet rakovině kůže, plic, močového měchýře a prsu díky kyselině ellagové.
Mytí jahod Nataly Mayak / Shutterstock.com
  • Nižší riziko diabetu 2. typu – Jahody pomáhají zpomalit trávení škrobových potravin a udržovat hladinu cukru v krvi pod kontrolou u pacientů s diabetem 2. typu. Lze je jíst i při cukrovce.
  • Snížení cholesterolu – Mohou pomoci snížit hladinu škodlivého cholesterolu v našem těle, protože obsahují druh rozpustné vlákniny zvané pektin, který omezuje LDL cholesterol.
  • Nižší krevní tlak – Obsahují silné antioxidanty nazývané anthokyaniny, které snižují krevní tlak tím, že uvolňují a rozšiřují cévy. Díky svému bohatému obsahu draslíku také pomáhají udržovat krevní tlak pod kontrolou.
  • Zdravý žaludek – Mají vysokou antioxidační aktivitu díky obsahu polyfenolů. Tím pomáhají předcházet poškození způsobenému volnými radikály, které mohou vést k poruchám žaludku, jako je gastritida, žaludeční vředy nebo rakovina žaludku.
  • Lepší trávení – Snižují množství škodlivých bakterií a zvyšují přítomnost těch prospěšných. Díky bohatému obsahu vlákniny také pomáhají pohybu potravy trávicím systémem a podporují střevní pohyby.
  • Podpora činnosti mozku – Tyto výhody se připisují vysokému množství antioxidantů, které chrání mozkové buňky před volnými radikály. Zlepšují také zdraví mozku tím, že mění způsob komunikace mozkových neuronů. Kromě toho může konzumace jahod oddálit pokles paměti v průběhu stárnutí.
  • Léčba akné – Odstraňují tmavé skvrny a hyperpigmentaci díky obsahu kyseliny ellagové a kyseliny salicylové. Stahují póry, odstraňují odumřelé buňky a zabraňují praskání pokožky. Jsou bohaté na vitamín C, chrání před UV zářením, zlepšují tón pleti a zklidňují podrážděnou pokožku.
  • Hojení ran – Mají protizánětlivé a hojivé vlastnosti, které vám pomohou lépe se vypořádat s odřeninami nebo jinými ranami.
Žena maže dceři chléb jahodovou marmeládou Jack Frog / Shutterstock.com
  • Posílení imunity – Ve srovnání s pomeranči má jediná porce jahod více vitamínu C, který má zásadní vliv na obranu organismu proti infekcím.
  • Podpora zdraví očí – Obsahují antioxidanty, které snižují riziko onemocnění, jako je šedý zákal a makulární degenerace. Vitamín C také chrání oči před volnými radikály ze slunečních UV paprsků a posiluje rohovku a sítnici.
  • Prevence před předčasným stárnutím – Antioxidanty zpomalují stárnutí tím, že chrání vaše tělo před oxidačním poškozením. Kromě toho má toto ovoce také antioxidant zvaný lykopen, který odvrací známky stárnutí.

Zdroje: WebMD, NZIP