Cuketa 6x jinak. Nejoblíbenější recepty, které zvládne připravit úplně každý

Krájení cukety na prkénku Anna Fedorova_it / Shutterstock.com

Období „Nechceš cuketu?“ je tady! Na zahrádkách totiž dozrává tato oblíbená zelenina. A pokud nemáte zahradu, určitě právě v těchto dnech začnete dostávat výslužku od babiček v podobě cuket. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete inspiraci na ty nejlepší recepty z cukety, které zvládne připravit úplně každý, a výsledné jídlo vás vyjde jen na pár korun.

Přečtěte si také

Jsou umělá sladidla škodlivá a způsobuje sladké zubní kaz? Mýty o cukru a sladidlech vysvětleny

Co obsahuje cuketa?

Cuketa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Mimo vitamíny A, B a C v ní najdeme také karoteny, vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor.

Účinky cukety na zdraví:

  • blahodárně působí na náš zrak
  • posiluje svaly a srdce
  • odbourává stres
  • zlepšuje činnost mozku
  • pomáhá při léčbě dny a cukrovky
Tatarák z cukety
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Tatarák z cukety

Tatarák z cukety je další z mnoha receptů, jak využít tuto letní zeleninu ze zahrady. Garantujeme vám, že si pochutnají i milovníci masa, protože tato teplá směs na křupavé česnekové topince se doslova bude rozplývat na jazyku.

Tatarák z cukety
Špagety s cuketou a sýrovou omáčkou
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Špagety s cuketou a sýrovou omáčkou

Potřebujete zpracovat cuketu a zároveň hledáte nápad na rychlý letní oběd nebo večeři? Vyzkoušejte naše špagety s cuketou a sýrovou omáčkou! Tento jednoduchý pokrm kombinuje křupavou cuketu, al dente špagety a krémovou omáčku z nivy a zakysané smetany. S pár ingrediencemi vytvoříte během chvilky lahodné jídlo, kterým potěšíte celou rodinu.

Špagety s cuketou a sýrovou omáčkou

1) Řízek pro chudé – recept

Ano, právě tak někteří říkají řízkům z cukety. Ale nenechte se tímto hanlivým označením odradit – jsou skvělé!

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • koření na zeleninu (může být i vegeta nebo čerstvé bylinky)
  • sůl

Postup:

  1. Cuketu omyjeme, pokud máme čerstvou, ani ji nemusíme loupat. Nakrájíme na plátky silné 1,5 cm, z obou stran okořeníme a necháme tzv. vypotit (15–20 min). Plátky se nám musí orosit vodou. Poté je dobře osušíme.
  2. V miskách si připravíme mouku, rozšlehané vejce s troškou soli a strouhanku na trojobal.
  3. Osušené plátky cukety (pro milovníky česneku – potřeme utřeným česnekem) obalujeme v trojobalu (v pořadí – mouka, vejce, strouhanka) a ihned pokládáme na pánev s rozehřátým olejem.
  4. Smažíme z obou stran dozlatova, přebytečný tuk následně odsajeme ubrouskem či papírovou utěrkou. Výborné jsou jen tak nebo s vařeným bramborem.

Tip: Cukety nemusejí mít nutně tvar řízku. Můžete je nakrájet na hranolky, obalit a usmažit. Děti je milují s kečupem.

Cuketová polévka s krutony Dina Photo Stories / Shutterstock.com

2) Cuketová fofr polévka – recept

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kari, sůl

Postup:

  1. Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a cuketu (tu loupat nemusíme).
  2. Přisypeme sůl, kari a zalijeme vodou jen asi 2 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká).
  3. Povaříme doměkka, poté vše ponorným mixérem rozmixujeme na krém. Přilijeme zakysanou smetanu, bylinky, krátce povaříme a servírujeme.

Tip: Pokud máte doma polévkovar, ulehčíte si práci – polévku totiž nejen uvaří, ale i rozmixuje.

3) Cuketová sekaná neboli cukeťák – recept

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 3 brambory
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • česnek
  • sůl, pepř, majoránka

Postup:

  1. Cukety oloupeme společně s bramborami a nastrouháme nahrubo.
  2. Obě zeleniny spojíme do mísy a přidáváme postupně další ingredience. Nastrouhaný sýr, cibuli (nadrobno nakrájenou), mouku, vejce, česnek, dochutíme pepřem a solí. Majoránku lze použít jak sušenou, tak čerstvou.
  3. Důkladně vše promícháme. Kdo má rád uzené maso, může přidat kostičky uzeného nebo nějakou jinou uzeninu – fantazii se meze nekladou. Někdo přidává i prášek do pečiva, aby byl výsledný efekt nadýchanější.
  4. Výsledné „těsto“ by mělo držet tvar a nemělo by se úplně roztékat. Hotovou směs dáme do zapékací mísy, případně na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C asi na 35 minut.

Tip: Stejné těsto se dá použít i na bramboráky z cukety, tzv. cukeťáky.

Cuketové placky YuliiaHolovchenko / Shutterstock.com

4) Cuketové sladké řezy – recept

Ingredience:

  • 400 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 3 vejce
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 200 ml oleje
  • mletá skořice, kokos, oříšky, rozinky (nebo cokoli, co máte rádi v korpusu)

Postup:

  1. Cuketu nastrouháme najemno a necháme „vypotit“ asi 15 minut, pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. V misce si z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  3. V druhé míse utřeme žlutky s cukrem a postupně přidáme olej, nastrouhanou cuketu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí.
  4. Následuje čas pro vaše laskominy – přidat můžete to, co máte rádi – rozinky, čokoládové pecičky aj.
  5. Do cuketového těsta velmi jemně všleháme sníh z bílků.
  6. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, posypeme ořechy a kokosem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 40 minut.
Plněné cukety s rajčaty
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Plněné cukety s rajčaty

Plněné cukety s rajčaty budete mít hotové jedna dvě a zaručeně si na nich velmi pochutnáte. Skvěle vám poslouží jako rychlý oběd nebo večeře. Navíc si tento bezmasý pokrm mohou s klidem dopřát i vegetariáni.

Plněné cukety s rajčaty
Cuketový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Cuketový chlebíček

Cuketový chlebíček je svěží, chutný a skvěle poslouží jako svačinka i jako malá dobrota ke kávě. Navíc jde o další způsob, jak zpracovat tuto oblíbenou letní zeleninu. Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá, tak jej vyzkoušejte.

Cuketový chlebíček

5) Cuketové hranolky s pikantní cuketovou pomazánkou – recept

Ingredience:

  • cuketa
  • 1 hrnek nastrouhaného tvrdého sýru (ideálně parmezán)
  • česnek
  • chilli papričky
  • olivový olej, sůl a koření na zeleninu

Postup:

  1. Cuketu omyjeme, odřízneme stopku a špičku a rozkrojíme na půlku. Z jedné poloviny připravíme hranolky podélným rozčtvrcením na několikrát.
  2. V malé misce smícháme sýr, bylinky, česnek, sůl a pepř.
  3. Na plech rozložíme cukety řeznou částí nahoru, pokapeme olivovým olejem a zasypeme parmezánovou směsí. Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 15 minut, až budou cukety měkké.
  4. Poté zapneme gril na nejvyšší výkon a grilujeme 2–3 minuty, až bude povrch pěkně křupavý.
  5. Mezitím, co se nám budou hranolky péct, nastrouháme nahrubo druhou půlku cukety, prosolíme a necháme chvíli odpočívat, aby pustila vodu.
  6. V pánvi na oleji opečeme drcený česnek a nakrájené chilli papričky. Přidáme cuketu a za stálého míchání opékáme 3 minuty.
  7. Ještě teplé vložíme do misky a hned vmícháme nastrouhaný sýr. Důkladně promícháme a dáme do malých misek k cuketovým hranolkům, abychom si je mohli do pikantní pomazánky namáčet.
Hranolky z cuket DronG / Shutterstock.com

6) Cuketové špagety – recept

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • sůl, pepř
  • bazalkové pesto – sůl, pepř, olivový olej, bazalka
  • sušená rajčata
  • tvrdý sýr – ideálně parmezán

Postup:

  1. Pokud nemáte spiralizér na zeleninu, vystačíte si s klasickou škrabkou na brambory – jen budete mít tagliatelle místo špaget, ale výsledek je stejně chutný. Připravíme si tedy špagety z cukety a necháme je odpočívat.
  2. V misce si mezitím smícháme olivový olej (2 lžíce), sůl, pepř a nasekanou bazalku, přidat můžeme i nasekané oříšky.
  3. Vše důkladně promícháme a dochutíme dle libosti. Na pánvi s olivovým olejem špagety podusíme, ale jen velmi opatrně, abychom je nepotrhali. Stačí jen 1–2 minuty, aby se zahřály.
  4. Přidáme směs s pestem a necháme 1 minutu prohřát. Na talířku servírujeme se sušenými rajčátky, olivami a zasypeme parmezánem.

Tip: Pokud máte doma spiralizér, můžete si cuketové špagety udělat i na studeno – to znamená, že celý proces s pánvičkou vynecháte a servírujete jako lehký a svěží letní oběd.

Co dalšího připravit z cukety? Vyzkoušejte třeba cuketový slaný koláč!

Zdroj: Kupi, Healthline