Chcete mít plavky dlouho jako nové? Nedělejte časté chyby při praní a sušení!

Pár červených bikin visících na šňůře na prádlo Maridav / Shutterstock.com

Plavková sezóna je v plném proudu a s ní přichází i nutnost správné péče o plavky. Ať už si užíváte vodní radovánky v bazénu, moři nebo přírodním koupališti, plavky jsou vystaveny náročným podmínkám. Sluneční paprsky, chlorovaná či slaná voda a časté nošení mohou negativně ovlivnit jejich vzhled a životnost. Abyste si své oblíbené plavky mohli užívat co nejdéle, je důležité dodržovat několik klíčových pravidel při jejich používání, praní a sušení. Správná péče nejen prodlouží životnost vašich plavek, ale také ušetří vaši peněženku před častými nákupy nových kusů.

Přečtěte si také

Proč byste měli přestat mýt syrové maso před vařením

Ještě než k vodě vyrazíte

Chystáte-li se k moři, kde bývají pláže s ostřejšími kameny, nebo se plánujete vydovádět na tobogánech v aquaparku, pak raději sáhněte po plavkách, u kterých vám nebude líto případného poničení. To platí i v případě termálních lázní, sauny nebo různých wellness koupelí (pivních, bahenních apod.) – při vyšších teplotách mohou totiž plavky ztrácet svůj tvar a barvu.

Pozor na opalovací krémy a pot

Nezapomeňte také, že mnohem více než chlór a sůl mohou vašim plavkám uškodit opalovací krémy. Především ty olejové. Namažte se proto ještě před tím, než si plavky oblečete a při další aplikaci u vody na ně myslete. Mastné skvrny z nich jdou totiž velmi těžce dolů.

Podobně problematický může být i pot, který rozkládá pružnost plavkového materiálu. Víte-li, že budete čas u vody trávit aktivně, přibalte si s sebou nějaké starší plavky, nebo přímo sportovní. Nejnáchylnější jsou v tomto ohledu tkaniny s vyšším obsahem spandexu.

Plavky položené na ručníku a vedle opalovací krém Pixel-Shot / Shutterstock.com

Po příchodu domů mají plavky přednost

Po koupání plavky co nejdříve opláchněte čistou vodou, ideálně pod sprchou ještě na pláži nebo u bazénu. Doma je co nejdříve vyndejte z igelitového sáčku nebo mokrého ručníku. Čím déle budou ve vlhkém prostředí (navíc od soli nebo chlóru), tím více riskujete, že vlákna látky ztratí své specifické vlastnosti a dojde k množení bakterií.

Mokré plavky jemně promačkejte, aby z nich vytekla přebytečná voda. Nikdy je prudce neždímejte ani nekruťte. Poté je přeperte v umyvadle. Praní v pračce po každém koupání není potřeba, zbytečně byste materiál plavek zatěžovali. Pračce se naopak klidně vyhněte úplně.

Jak správně prát plavky v ruce?

  1. Voda by neměla překročit 30 °C, zvláště pokud látka obsahuje příměsi spandexu a lycry.
  2. Použijte prací gel, který je účinný i při nižších teplotách. Vhodné jsou ty určené na sportovní a funkční oblečení, jemné a choulostivé prádlo.
  3. Plavky nechte ve vodě s prostředkem asi 5 minut odmáčet.
  4. Poté je pomocí rukou opatrně vyčistěte.
  5. Párkrát propláchněte pod čistou tekoucí vodou a jemně promačkáním vyždímejte.

Pokud jste si plavky zašpinili od jídla, pití nebo opalovacího přípravku, mastnou skvrnu zasypte jedlou sodou, počkejte cca 10 minut a poté vyperte podle postupu výše.

Dvě ruce perou ve škopku plavky Africa Studio / Shutterstock.com

Jak plavky správně prát v pračce?

  1. Zvolte šetrný prací program s maximální teplotou 30 °C a vypněte funkci odstřeďování.
  2. Stejně jako při ručním praní sáhněte po pracím gelu, který je účinný i při nižších teplotách a je určený na sportovní a funkční oblečení nebo jemné prádlo.
  3. Nepoužívejte bělidla, změkčovače ani aviváž – ta by vlákna lycry obalila a snížila jejich pružnost a pevnost.
  • Tip: Při praní plavek oceníte speciální pytlíky na praní spodního prádla a jiných choulostivých kousků oblečení. Tyto síťované sáčky na praní vás obvykle vyjdou na pár desítek korun a kromě specializovaných prodejen je například koupíte i v Decathlonu, domácích potřebách Orion nebo v IKEA.

Jak plavky sušit?

V létě se přímo nabízí nechat plavky rychle schnout přímo na sluníčku. Je to ovšem obvyklá a zásadní chyba. Jak jsme už zmínili, vysoké teploty snižují kvalitu materiálu a pokud byste je takto sušili pravidelně, příští sezónu byste s vybledlými a vytahanými plavkami moc parády neudělali.

Z podobného důvodu také plavky nikdy nepatří do sušičky, přímo na topení nebo pod žehličku. Ideálně je sušte rozprostřené na rovné ploše a u košíčků dávejte pozor, aby nebyly během schnutí prolomené či jinak pokrčené. Jejich tvar by se mohl trvale zdeformovat.

Zdroje: Kupi, JakČistit.cz