Zpracujte kuličky černého bezu! Bude z nich výborná marmeláda, slaďoučké víno i likér

Domácí sirup z černého bezu ve skleničce a plody černého bezu Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Černý bez není jen krásná ozdoba krajiny, ale také poklad pro vaši kuchyni. Ať už sbíráte jeho voňavé květy nebo šťavnaté plody, můžete z nich vytvořit řadu dobrot. Od osvěžujícího sirupu přes aromatické víno až po sladkou marmeládu – možnosti jsou takřka neomezené. V našem článku vám představíme několik jednoduchých receptů, díky kterým proměníte dary přírody v chutné domácí výrobky. Ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník, naše tipy vám pomohou vytěžit z černého bezu maximum. Připravte se na výlet do světa chutí a vůní, který začíná hned za vaším prahem.

Přečtěte si také

Jaké vychytávky sbalit na fesťák? Tipy podle vlastních zkušeností aneb Co se nám osvědčilo?

Jak využít černý bez?

Začátek léta neodmyslitelně souvisí i s krásně rozkvetlými keři černého bezu. Právě květy černého bezu najdou hned několik využití v kuchyni, jakmile však odkvetou, vystřídají je plody tohoto keře – bohaté hrozny tmavých kuliček, které mají také své využití v kuchyni a jejich čas právě nyní přichází. Tak se do toho pojďme společně pustit a některé z lahodných bezových receptů vyzkoušet!

Proutěný košík plný tmavých hroznů černého bezu JPC-PROD / Shutterstock.com

Recept na domácí bezinkový likér z plodů

Nestihli jste posbírat květy černého bezu? Nevadí, připravte si bezinkový likér, který se dělá z bezinkových kuliček. Likér skvěle osvěží v průběhu letních dní a zároveň skvěle chutná s čajem během studených zimních večerů.

Na 2 litry bezinkových kuliček budete potřebovat:

  • 1 kg cukru
  • 2 lžičky kávy
  • 0,5 l rumu
  • 1 l vody

Postup:

  1. Příprava je velmi jednoduchá. Bezinky povařte ve vodě a potom je přeceďte přes plátýnko.
  2. Do vody přidejte cukr a povařte 5 minut.
  3. Na závěr dochuťte kávou a nechte projít varem. Přidejte rum.
  4. Hotový likér nechte vychladnout a následně ho skladujte na chladném místě nebo přímo v lednici.
Lahev a dvě skleničky na víno naplněné červeným bezinkovým vínem. Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

Recept na bezinkové víno z plodů

Víno nemusíte pít jen z hroznů, výborné víno je také z bezinkových plodů.

Na 1 litr bezinkových kuliček budete potřebovat:

  • 2 litry vody
  • 1 kg cukru
  • ½ balení droždí
  • 2 ks nového koření a hřebíčku
  • mletý pepř

Výroba:

  1. Smíchejte bezinkové plody s kořením a vodou a 15 minut povařte.
  2. Nechte vychladit a přidejte rozdrobené droždí, promíchejte a nechte 3 dny kvasit.
  3. Doporučujeme 2x za den promíchat. Po třech dnech směs přeceďte do velké sklenice a sklenici zaizolujte.
  4. Nechte přes noc odpočívat a následně stočte do láhve. Skladujte na chladném místě nebo v lednici.
Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér
Fialkový sirup
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Fialkový sirup

Fialkový sirup vyniká svou nádhernou barvou a příjemnou, lehkou vůní. Vězte, že takový sirup jen tak někde neseženete, můžete si ho ale teď na jaře vyrobit sami doma z voňavých kvítků violek – lidově fialek. Ty jsou jedlé a stejně jako ve vázičce se budou vyjímat také v domácím sirupu. Tento sirup si díky sladké chuti a vůni oblíbí zajisté i vaše děti.

Fialkový sirup

Recept na domácí sirup z bezových kuliček

K přípravě sirupu budete potřebovat:

  • 1 kg zralých bezových kuliček (bez stonků)
  • 800 g cukru (krupice nebo třtinový)
  • 10 g kyseliny citronové
  • 1 l vody

Jak udělat bezový sirup:

  1. Bezové kuličky zbavené stonků opláchněte a vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté ztlumte a nechte na mírném ohni vařit 15–20 minut.
  2. Tyčovým mixérem kuličky v hrnci rozmixujte. 
  3. Směs přepasírujte směs přes jemné síto a tekutinu přelijte zpět do hrnce. 
  4. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a pomalu přiveďte opět k varu. Nechte bublat na mírném ohni dalších 15 minut, dokud směs mírně nezhoustne do konzistence sirupu.
  5. Hotový a vychlazený sirup přelévejte do sterilizovaných lahví a skladujte v chladu.
Domácí sirup z černého bezu v lahvích Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Recept na bezinkovou marmeládu z bobulí

Máte rádi marmeládu? Vyzkoušejte bezinkovou marmeládu s jablky nebo hruškami.

Na přípravu marmelády budete potřebovat:

  • 2 kg jablek nebo hrušek
  • 1 kg cukru
  • 2 kg bezinek
  • 1 lžičku skořice
  • hnědý rum
  • Gelfix
  • citronovou šťávu

Jak na to:

  1. Nastrouhaná jablka nebo hrušky smíchejte s rozdrcenými bezinkami, přidejte 0,5 kg cukru a rum.
  2. Povařte 15 minut a přidejte Gelfix a dalšího 0,5 kg cukru. Povařte 10 minut.
  3. Na závěr dochuťte marmeládu troškou citronové šťávy a lžičkou skořice.
  4. Hotovou směs přelijte do skleniček a zavařte 20 minut při teplotě 80 °C.

Zdroje: Kupi, WebMD, Prima Fresh