20 potravin plných vody, které vás v létě skvěle hydratují

3 lahve s okurkovou limonádou 5 second Studio / Shutterstock.com

Každý ví, že by měl denně vypít kolem dvou litrů vody, ale jak je to v létě? V tomto období se značně potíme a slunce z pokožky vypařuje mnohem více vody než po zbytek roku. Pokud málo pijeme, objeví se dehydratace, která se často projeví bolestmi hlavy, únavou, apatií, svalovými křečemi i zrychleným srdečním tepem. S dostatečnou hydratací skvěle pomohou potraviny s vysokým obsahem vody, které to jsou?

Přečtěte si také

Domácí gumoví medvídci z Aperolu se stanou hitem každé pořádné party

Meloun – obsah vody 92 %

Tato zelenina je velmi šťavnatá a někdy je těžké ji konzumovat tak, abyste se šťávou z melounu nepokapali. Kromě hromady vody zde najdeme trochu vlákniny a několik důležitých živin včetně vitaminu C, vitaminu A a hořčíku.

Meloun je bohatý na silné antioxidanty, včetně lykopenu. Ideální volbou je meloun se semínky, protože ta jsou velmi výživná, takže je rozhodně neplivejte.

Meloun kantalup – obsah vody 90 %

V obchodech se mu nevyhýbejte, sice vypadá jinak než běžný meloun, ale je sladký a plný vody. I zde najdeme mnoho vlákniny, je také bohatý na vitamin A. Zkuste ho do salátů nebo jako přílohu ke své svačině.

Broskve – obsah vody 89 %

Téměř 90 % jejich hmotnosti tvoří voda a nabízí také několik důležitých vitaminů a minerálů, jako jsou vitamin A, vitamin C, vitaminy B a draslík. Broskve jsou též bohaté na antioxidanty, jako je kyselina chlorogenová. Jsou také nízkokalorické, průměrná broskev má jen 60 kalorií.

Jahody – obsah vody 91 %

Jsou lahodné a osvěžující, kromě vody poskytují spoustu vlákniny, antioxidantů, vitaminů a minerálů, včetně vitaminu C, folátu a manganu. Zahrnout jahody do svého jídelníčku je snadné, můžete je také rozmixovat nebo přidat do salátů.

Košík plný jahod na zemi FamVeld / Shutterstock.com

Pomeranče – obsah vody 88 %

V jednom pomeranči najdete kolem 120 ml vody. Je zde také vysoký obsah vitaminu C a draslíku. Pomeranče jsou bohaté na antioxidanty včetně flavonoidů. Pravidelná konzumace citrusových plodů, jako jsou pomeranče, může navíc chránit před ledvinovými kameny, protože kyselina citronová, kterou pomeranče obsahují, se může vázat s oxalátem vápenatým tvořícím kameny a napomáhat jeho vyplavování z těla.

Kiwi – obsah vody 90 %

Kiwi je šťavnaté ovoce plné vitaminu C. Kromě toho obsahuje draslík, měď, vitamin K, folát a vitamin E. Má také vysoký obsah vlákniny a 100 gramů kiwi má jen 64 kalorií. Jeho konzumace podporuje zdraví srdce, trávení a imunitu.

Odstředěné mléko – obsah vody 91 %

Skládá se převážně z vody a poskytuje značné množství vitaminů a minerálů, včetně vitaminu A, vápníku, riboflavinu, vitaminu B12, fosforu a draslíku. Mléko nejenže pomáhá s celkovou hydratací, ale může vám také pomoci rehydratovat po namáhavém cvičení, a to lépe než samotná voda, což je částečně způsobeno obsahem elektrolytů a bílkovin v mléce, které mohou pomoci nahradit ztráty tělesných tekutin.

Jogurt, jogurtové mléko – obsah vody 80 %

Jogurty i jogurtová mléka jsou potraviny plné vody a v létě jde o skvělou svačinku, která zasytí a zároveň hydratuje. Snažte se vybírat produkty bez přidaných cukrů, abyste doplnili jen důležité živiny a zbytečně nepřibrali. Jogurt poskytuje také několik vitaminů a minerálů, jako jsou vápník, fosfor a draslík, o všech je známo, že pomáhají podporovat zdraví kostí.

Řecký jogurt s medem a vlašskými ořechy Tatiana Vorona / Shutterstock.com

Okurka – obsah vody 95 %

Okurky jsou tvořeny téměř výhradně vodou a poskytují také malé množství některých živin, jako jsou vitamin K, draslík a hořčík. Větší salátová okurka má jen kolem 70 kalorií a díky tomu můžete okurku konzumovat i ve velkém množství a nepřiberete po ní. Hodí se jako doplněk všech jídel.

Hlávkový salát – obsah vody 96 %

Neuvěřitelně osvěžující zelenina, která se nejlépe podává pokapaná citronovou šťávou. Kromě vody zde najdeme vlákninu, foláty a vysoký obsah vitaminů K a A. 100 gramů hlávkového salátu má jen 14 kalorií, takže ho můžete konzumovat i ve velkém množství.

Polévky – obsah vody 92 %

Někteří lidé je v létě nemusí, jiní je v tomto období naopak preferují, protože jsou lehké a plné vody. Polévka má jen málo kalorií a lidé, kteří ji konzumují před hlavním jídlem, obvykle přijímají méně kalorií než ti, kteří se jí vyhýbají. Největší výživový potenciál mají polévky plné zeleniny, jako jsou brokolice, mrkev, cibule, houby a rajčata.

Cuketa – obsah vody 94 %

Má minimum kalorií, je chutná a najdeme zde i nemalé množství vitaminu C. Skvělá je do polévek, salátů, plněná masem nebo z ní můžete udělat cuketové nudle.

Rajčatová polévka, rajčata, česnek, bageta, lžíce Pixel-Shot / Shutterstock.com

Celer – obsah vody 95 %

Má minimum kalorií a obsahuje vlákninu, která prodlouží pocit sytosti. Najdeme zde vysoký obsah vitaminu K a draslíku. Skvělý je syrový i vařený.

Rajčata – obsah vody 94 %

Rajčata mají bohatý nutriční profil, obsahují značné množství vitaminů a minerálů, včetně vitaminů A a C. Kromě toho jsou rajčata bohatá na vlákninu a některé antioxidanty, včetně lykopenu.

Rajčatová polévka s papričkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Rajčatová polévka s papričkami

Rajčatová polévka s papričkami, která je hotová za pár minut, vás nejen příjemně osvěží, ale je přímo dokonalým pokrmem pro všechny milovníky lehkých jídel. A hlavně v ní zužitkujete všechna rajčátka ze zahrádky, kterých je teď na konci léta více než dost.

Rajčatová polévka s papričkami
Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou

Milujete rajčatové omáčky v kombinaci s těstovinami? Pak tu máme recept přímo pro vás. Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou vás dostanou. Tento zdravý a lehký oběd připravíte během chvilky. Ricotta dodá rajčatové omáčce jemnost a krémovost, čerstvá bazalka pak jídlo doplní o neodolatelnou vůni.

Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou

Papriky – obsah vody 92 %

Jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály, jako jsou vitaminy B a draslík. Paprika také obsahuje karotenoidové antioxidanty, které jsou dobré pro oči. Je zde nejvyšší množství vitaminu C ve srovnání s jiným ovocem a zeleninou. Jedna velká paprika pokryje až 317 % vaší denní potřeby vitaminu C.

Květák – obsah vody 92 %

Obsahuje více než 15 různých vitaminů a minerálů, včetně cholinu, který je důležitý pro podporu zdraví mozku a metabolismu.

Dva celé květáky a malé kousky květáku na jutové podložce Pixel-Shot / Shutterstock.com

Zelí – obsah vody 92 %

Zelí má poměrně nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny a živin. Je zde vitamin C, vitamin K, folát a několik stopových minerálů. Dále obsahuje antioxidanty, konkrétně glukosinoláty.

Grapefruit – obsah vody 88 %

Grapefruit je bohatý na vlákninu, antioxidanty a několik vitaminů a minerálů, včetně vitaminu A, draslíku a kyseliny listové. Má obzvláště vysoký obsah vitaminu C, jeden grapefruit má kolem 200 % doporučené denní dávky.

Kokosová voda – obsah vody 95 %

Nejenže má velmi vysoký obsah vody, ale je také bohatá na elektrolyty, včetně draslíku, sodíku a chloridu.

Tvaroh – obsah vody 80 %

Výživný mléčný výrobek s hydratačními vlastnostmi je plný bílkovin, fosforu, vápníku a selenu. Kromě toho je tvaroh skvělým zdrojem vitaminů B, včetně riboflavinu a vitaminu B12.

Zdroj: Kupi, Healthline, WebMD, National Library of Medicine