Microgreens si získávají stále větší popularitu, a to nejen mezi fanoušky zdravého životního stylu. Jsou doslova nabité živinami – mohou jich obsahovat až pětkrát více než dospělé rostliny. Kromě toho, že prospívají našemu zdraví, je jejich velkou výhodou i to, že si je můžete snadno vypěstovat doma, a to kdykoliv během roku. Co vlastně microgreens jsou a jak na jejich domácí pěstování?
Microgreens jsou mladé výhonky zeleniny, které jsou sklizené těsně po propuknutí prvních lístků. Pěstují se většinou ze semínek listové, košťálové nebo kořenové zeleniny (hořčice, brokolice, hrách, pak choi, ředkvičky, apod.).
Jejich chuť je daleko výraznější než u ostatní zeleniny a obsah vitamínů a minerálů ji zdaleka převyšuje. Proto jsou microgreens skvělou volbou především v zimě, kdy je zeleniny nedostatek, případně je její kvalita nízká.
Mladé výhonky jsou bohaté především na vitamín C, antioxidanty jako tokoferol (vitamín E) i vitamíny A a K. Pro jejich správné vstřebávání je ideální microgreens servírovat s potravinou, která obsahuje tuk (chléb s máslem, sýr, vejce).
Z minerálů jsou bohaté na draslík, železo, zinek, hořčík a měď. Podporují správnou funkci očí, bojují proti stárnutí buněk a proti volným radikálům. Jejich konzumace posiluje imunitní systém a přispívá ke zdraví pokožky, vlasů i nehtů. To je dost na tak malou rostlinku, nemyslíte?
Trhaný salát s kozím sýrem, fíky, ořechy a pomerančovým dresinkem jistě mile překvapí svou dokonale vyváženou chutí, která vám utkví v paměti a budete si ho chtít dopřávat častěji. Na přípravu je velmi rychlý a jednoduchý, takže ho s jistotou zvládne připravit každý.
Není to nic složitého a pěstování zvládne každý. Pořiďte si kvalitní osivo, substrát nebo tkaninu na klíčení (např. jutové podložky) a misky. Důležitým aspektem pro pěstování je denní světlo, misky tedy nejlépe postavte na parapet, kde je světla dostatek.
Rostlinky nevyžadují žádné hnojivo, ale potřebují vlhkost. Tkaninu dobře navlhčete, substrát pokropte a semínka přikryjte. Stačí je dvakrát denně orosit rozprašovačem a ponechat je svému osudu. Požadovaného vzrůstu dosáhnou přibližně za týden, a když budou mít výšku zhruba 5 cm, sklízení může začít.
Sklizené výhonky uchovávejte v lednici v suchu a před vložením do ní je neomývejte. Vydrží vám tam i 14 dní. Nejlepší je ovšem jíst výhonky čerstvě sklizené, ostříhané zhruba 1 cm nad kořínky. Dobrou chuť!
Zdroje: WebMD, Healthline, Kupi.cz