Co je to dračí krev? Amazonský zázrak se silou draka bojuje s opary a léčí drobná zranění

Lahvička s tzv. dračí krví Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Sangre de drago, též dračí krev, je míza vytékající z kůry stromu Croton lechleri, která svou barvou a hustotou připomíná krev. V peruánské medicíně se po staletí používá pro zastavení krvácení, urychlení hojení a ochranu zranění před infekcí. Skvělým pomocníkem je i při hojení kožních problémů, jako jsou bradavice, akné a ekzémy, a uleví také při bodnutí hmyzem nebo kousnutí klíštěte.

Přečtěte si také

Tip na rychlý letní oběd: Ochutnejte tortillu s parádní kombinací uzeného lososa a avokáda

Míza plná prospěšných látek

Neobvyklé zbarvení mízy s příhodným názvem dračí krev fascinovalo už naše předky. Míza ze stromu Croton lechleri se využívala k barvení látek a dřeva, v alchymii, ale především k léčbě a hojení ran. Obsahuje množství účinných látek, mezi nimi alkaloidy taspin, pyridin, indol aporfin, solitaridin, sparciflorin a sinoacutin.

Díky téměř 30 alkaloidům, které obsahuje, má dračí krev stimulační a uvolňující účinky. Vedle nich jsou v míze obsaženy též katechiny, kyseliny pektinová, galová, nenasycené mastné kyseliny, flavony, fenoly, steroidní látky a mnoho dalších. Své využití má vnitřně i zevně.

Strom Croton lechleri Ammit Jack / Shutterstock.com

Analgetikum, které bojuje proti oparům

Dopustit na ni nedají ani lidé trpící kožními problémy, je totiž přímo blahodárná na ekzémy, bradavice, molusky, kuří oka, opary, akné a další potíže. Viry typu herpes simplex, mezi něž spadá i obyčejný opar, totiž patří mezi nejčastější virové infekce. Jakmile se vám opar začne tvořit, stačí postižené místo potírat dračí krví a počkat, než se virus ztratí.

Jelikož působí jako účinné analgetikum, ošetřit s ní můžete i místo po bodnutí hmyzem nebo ranku po kousnutí klíštěte. Dračí krev neutralizuje účinky jedu a pomáhá s hojením. Díky svým antiseptickým účinkům je dračí krev nepostradatelná také zejména při hojení ran, které pomáhá dezinfikovat, uzavřít a ochránit před infekcí.

Účinně působí proti mikrobům

Díky svému silnému antimikrobiálnímu vlivu bojuje také proti virům a bakteriím. Tinktura z dračí krve se proto hodí k výplachu úst při angíně, zánětech mandlí či výskytu aftů. Při pravidelném používání brzdí růst patogenních bakterií v ústech, snižuje možnost vzniku parodontózy a ulevuje při chřipce. Své místo má i při léčbě žaludečních vředů, zažívacích obtíží či střevních problémů. Z dlouhodobého hlediska dračí krev pomáhá při boji s Crohnovou chorobou, hemoroidy či revmatismem.

Dítě leží na gauči zabalené v dece a drží se za hlavu Yurii_Yarema / Shutterstock.com

Kapky, nebo prášek?

Dračí krev je k dostání ve formě kapek, prášku, případně masti, a to nejen v lékárnách a obchodech s bylinkami, ale i v obchodech se zdravou výživou. Ať už zvolíte jakoukoli formu, rozhodně ji neužívejte dlouhodobě. Jelikož se dříve využívala k vyvolání potratu, její užívání není vhodné pro těhotné a kojící ženy. Nedoporučuje se podávat ani dětem do 3 let.

Vzhledem k tomu, že tyto kapky nejsou zrovna levné, 50 ml vás vyjde přibližně na 300 Kč, před koupí si ověřte, zda se jedná skutečně o mízu ze zázračného stromu. Rudý latex totiž roní vícero tropických stromů a každý druh má jiné účinky.

Dávkování

Jak už jsme uvedli, dračí krev je možné užívat vnitřně i vně. Na výplach úst použijte 30 kapek a kloktejte 3–5× denně. Při potírání zranění naneste kapky na vatovou tyčinku a opakujte po tři dny, podávání pak přerušte po třech týdnech. Jako u všech přírodních látek, i u dračí krve totiž může vzniknout alergická reakce. Než tedy začnete kapky užívat, udělejte test snášenlivosti – rozetřete několik kapek na zápěstí a sledujte, zda nevznikne zarudnutí pokožky.

Zdroj: Kupi, Healthline, WebMD