Kolečka od skleniček na dřevěném stole nejdou umýt? Zbavte se jich jednoduše a prakticky zadarmo!

Žena čistí stůl New Africa / Shutterstock.com

Nevzhledné kolečko na nábytku někdy způsobí orosená sklenice nebo vyšplouchnuté pití, jindy horkost odloženého nádobí. Naštěstí to není konec světa. Ukážeme vám, jak se takových koleček jednoduše zbavíte, a to v podstatě zadarmo!

Přečtěte si také

Cítíte se pořád smutní a pod psa? Možná vám stačí podpořit správnou hladinu hormonu štěstí

Popel z cigaret pomůže

Cigaretový popel je možná nechtěný odpad, který páchne a špatně se likviduje. V případě koleček na dřevě to ale neplatí. Popel z cigaret smíchejte s trochou oleje a kolečko směsí vydrhněte. Postup opakujte, dokud nezmizí.

Zubní pasta jako nezbytný pomocník

Sáhněte po starším kartáčku na zuby, naneste na něj pastu a kolečko jím vydrhněte. Až zmizí, pastu setřete suchým hadříkem a dřevěnou plochu ošetřete leštěnkou.

Zubní pasta se nanáší na kartáček H_Ko / Shutterstock.com

Kolečku to osolte

Opět se obraťte na olej a zkombinujte ho se solí. Tato směs si sice neporadí se všemi kolečky, ale většinu z nich hravě zvládne. Naneste ji na kolečko a opatrně leštěte. Sůl je hodně agresivní, takže dejte pozor, abyste si nábytek nepoškrábali.

Cídidlo na kovy zachrání dřevo

Bílé skvrny od horkého nádobí zlikviduje také cídidlo na kovy. Naneste ho na kolečko a nechte působit několik hodin. Poté ho otřete nebo omyjte vlhkým hadříkem. Dřevěný povrch přetřete leštěnkou na dřevo, abyste se zbavili zbytků cídidla. Dřevěný nábytek bude opět jako nový.

Zapojte fén

Použití fénu je rychlé a efektivní řešení pro odstranění koleček způsobených vlhkostí. Tento postup využívá teplo k vypařování zachycené vlhkosti ve dřevě. Začněte tím, že nastavíte fén na střední teplotu. Držte fén ve vzdálenosti asi 15 cm od povrchu dřeva a zaměřte proud teplého vzduchu přímo na kolečko. Pohybujte fénem pomalu tam a zpět po celé ploše skvrny. Pokračujte v tomto procesu po dobu 1 až 2 minut, ale dávejte pozor, abyste dřevo nepřehřáli. Měli byste pozorovat, jak kolečko postupně mizí. Po ošetření nechte dřevo vychladnout a pak jemně vyleštěte měkkým hadříkem. Tato metoda je obzvláště účinná pro čerstvé skvrny od vody a funguje dobře na většině typů dřevěných povrchů.

Další tipy

  • Vlašské ořechy: Rozmačkejte jádro vlašského ořechu a vtírejte jej do kolečka. Olej obsažený v ořechu pomůže skvrnu odstranit a zároveň dřevo vyživí.
  • Majonéza: Naneste tenkou vrstvu majonézy na kolečko a nechte působit 15-20 minut. Poté setřete a vyleštěte měkkým hadříkem.
  • Olivový olej a ocet: Smíchejte stejné díly olivového oleje a octa a naneste směs na kolečko. Nechte působit a pak vyleštěte čistým hadříkem.
  • Vazelína: Naneste tenkou vrstvu vazelíny na kolečko a nechte působit přes noc. Ráno setřete a důkladně očistěte povrch.

Máte nějaký svůj osvědčený trik na odstranění koleček z nábytku? Podělte se o něj v komentářích.

Zdroj: Kupi