Dalgona: Našlehaná hitovka z instantní kávy lepší než lattéčko z kavárny. Vyčarujete ji do 5 minut

Dvě sklenky s mlékem a našlehanou kávovou pěnou posypanou kakaem Elena Veselova / Shutterstock.com

Hledáte dokonalý nápoj pro vaše instagramové fotky? Dalgona káva je tím pravým! Tento trendy nápoj s nadýchanou pěnou si získává srdce milovníků kávy po celém světě. Nejlepší na tom je, že si ji můžete připravit doma za pár minut z běžných ingrediencí. Objevte s námi tajemství této lahodné a fotogenické kávy. Náš jednoduchý recept vás naučí, jak si vyčarovat dokonalou Dalgonu přímo ve vaší kuchyni!

Přečtěte si také

Lepší než z pizzerie: Nejlepší recept na domácí těsto na pizzu

Fotogenický fenomén, který si získal internet

Našlehaná káva se tradičně pije v Indii, Pákistánu nebo Macau. Právě v poslední zmíněné zemi ji ochutnal i jeden jihokorejský herec, který si ji zamiloval, vyfotil, fotku umístil na sociální síť, a tím doslova strhl lavinu. Svůj nový oblíbený nápoj pojmenoval Dalgona, protože mu připomínal stejnojmennou korejskou sladkostnadýchané karamelky.

Dvě sklenky s mlékem, ledem a našlehanou kávovou pěnou, okolo jsou rozsypaná kávová zrna sweet marshmallow / Shutterstock.com

Obrácené cappuccino z instantní kávy

Za popularitou tohoto kávového dezertu stojí nejen internetová sláva, nýbrž také zavřené kavárny během koronavirové krize a chuť lidí zkoušet doma nové recepty. Právě v této době se káva Dalgona totiž prvně stala hitem na sociálních sítích a od té doby se objevilo mnoho variací tohoto nápoje s nadýchanou pěnou. Klasická Dalgona je takovým obráceným cappuccinem. Spodní vrstvu tvoří tekuté mléko (studené, ale může být i teplé) a horní našlehaná pěna z kávy a cukru.

Ledová káva Espresso tonic
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Ledová káva Espresso tonic

Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Pokud máte rádi ledové nápoje s kávou, může se Espresso tonic snadno stát vaším oblíbencem. Tato kombinace se stala letním hitem mnoha kaváren, příprava je velmi jednoduchá, pojďte ji tedy s námi zkusit.

Ledová káva Espresso tonic

K přípravě vám postačí obyčejná instantní káva. Nepotřebujete žádné kávovary ani speciální vybavení pro baristy, vystačíte si jen s tyčovým mixérem či ručním šlehačem a velkou mísou.

  • Tip: Až se vám chuť klasické kávy omrzí, v obchodech i na internetu se můžete poohlédnout po instantních kávách mnoha sladkých příchutí. Od těch běžných, jako je čokoládová, oříšková, karamelová či vanilková, až po ty zajímavější, mezi které patří například instantní kávy s příchutí kokosu, irského krému, tiramisu nebo čokolády s pomerančem.
Sklenka s kávou Dalgona, ozdobená kávovými zrny a brčkem, vedle je sklenice s mini sušenkami hobitnjak / Shutterstock.com

Recept na kávu Dalgona

Na 2 porce (dva 200 ml šálky) budete potřebovat:

  • 2 lžíce jakékoliv instantní kávy
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce cukru krystal (může být bílý i třtinový)
  • 300 ml mléka (teplého či studeného)

Postup:

  1. V míse smíchejte cukr, instantní kávu a horkou vodu (vždy se řiďte pravidlem 1 : 1 : 1).
  2. Vše společně vyšlehejte do tuhé pěny (konzistence by měla být podobná jako např. sníh z bílků – tedy pěna by se měla dát nabírat lžičkou a neměla by ztrácet tvar).
  3. Do 2⁄3 sklenice nalijte mléko (teplé, nebo studené – s tím lze přidat i pár kostek ledu).
  4. Na mléko do bohaté „čepice“ navrstvěte kávovou pěnu a podávejte. Můžete posypat kakaem nebo skořicí a dozdobit oplatkou či doplnit sušenkami.

Dalgona se dá připravit i z espressa nebo silně koncentrované, filtrované kávy. Množství by ale mělo být vždy podobné tomu z receptu, tedy jako když smícháte dvě lžíce instantní kávy se dvěma lžícemi horké vody – jinak se vám nepodaří vyšlehat pěkně tuhou pěnu.

Zdroje: Kupi, Vogue CZ