*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět
na e-mail [email protected].
Recept
Lák
-
Nejprve si připravte lák – vodu, ocet, sůl, cukr a koření společně přiveďte v hrnci k varu.
-
Během vaření můžete tekutinu ochutnávat a případně ji dochucovat.
-
Nechte asi 5 minut probublat, a poté odstavte z plamene.
Utopenci (na sklenici cca 3 l)
-
Špekáčky oloupejte a podélně nařízněte tak, aby na jedné straně zůstaly spojené (vytvoří kapsu). Vnitřek špekáčku potřete hořčicí, posypte špetkou mleté papriky a vložte nakrájené kolečko cibule.
-
Aby vám obsah ve sklenici nevypadl, můžete špekáčky zafixovat párátkem.
-
Do velké zavařovací sklenice dávejte na střídačku po vrstvách nakrájenou cibuli, feferonky a špekáčky. Cibuli můžete před naložením také jemně prosolit – sůl z ní vytáhne nepříjemnou štiplavost.
-
Vše zalijte ještě teplým nebo vlažným lákem (koření jako pepř nebo bobkový list můžete přecedit, anebo ponechat).
-
Nechte úplně vychladnout, poté utopence skladujte na tmavém a chladném místě. Hotové by měly být zhruba za 7 dní.
Podle chuti můžete přidat také česnek, sušená rajčata, kysané zelí, chilli nebo jiné koření. Množství surovin samozřejmě můžete vždy přizpůsobovat podle svých preferencí.