Přílohy a pečivo jsou důležitou součástí hlavních jídel, kterým dodávají potřebné sacharidy a tedy i energii, vlákninu a chuťovou rozmanitost. Přílohy se připravují nejčastěji z brambor, obilovin, luštěnin nebo zeleniny a podávají se hlavně k masu, sýrům nebo omáčkám. K nejoblíbenějším u nás patří vařené a šťouchané brambory, bramborová kaše, hranolky, americké brambory nebo bramborové krokety. Další oblíbenou přílohou je rýže, vařená, pečená nebo grilovaná zelenina a nejrůznější obiloviny, jako jsou kuskus, bulgur, quinoa a pohanka. Tradiční součástí české kuchyně jsou knedlíky, ať už klasický houskový, bramborový nebo sváteční karlovarský. V poslední době si získávají oblibu také batáty neboli sladké brambory, připravované jako hranolky, pečené, případně ve formě pyré. K salátům a mnoha dalším pokrmům především zahraniční kuchyně se pak jako příloha podává pečivo, ať už tmavý či světlý chléb, bageta, toustový chléb nebo nejrůznější placky.