Sarmale je národní rumunský pokrm a jedná se o masové závitky zabalené v zelném listu. Tento pokrm vznikl v Turecku a jeho název je odvozený od tureckého slova sarmak = motat, kroutit. Příprava je vcelku jednoduchá, takže si je s trochout snahy zvládne připravit každý.
Cibuli nakrájejte najemno a na oleji ji nechte zesklovatět. Do mísy dejte mleté maso a přidejte k němu osmaženou cibulku, propláchnutou rýži, ochuťte solí, pepřem, paprikou a solí. Směs dobře promíchejte.
Omyjte hlávku zelí a vykrojte z ní košťál. Oddělte jednotlivé listy a vložte je do vroucí vody s octem a solí. Povařte 10 minut a poté nechte krátce stát v hrnci.
Pak listy sceďte a zchlaďte studenou vodou. Seřízněte silnější „žebra“ a překrojte listy napůl – budou se vám do nich lépe motat závitky.
Do každé půlky zelného listu vložte porci masové směsi, dobře zabalte a utěsněte. Doporučujeme vložit maso ke kraji, zelný list pak přehněte kolem masa, následně přehněte pravý a levý kraj a zamotejte.
Závitky naskládejte natěsno do kastrolu, navrch závitků položte snítku kopru, podlijte vodou a vařte 45–60 minut. Před koncem vaření přidejte rajčatovou šťávu a povařte.
Sarmale podávejte se zakysanou smetanou a s bílým chlebem.
Líbil se vám recept Sarmale? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.