Sarmale

Čas přípravy: 1 hod 50 min
Obtížnost: Střední
Cena: 120 Kč
Redakce Kupi.cz
3. března
sarmale v rajčatové šťávě zdobené čerstvou petrželkou, servírované na bílém kulatém talíři Ilustrační foto: Julie208 / Shutterstock.com

Sarmale je národní rumunský pokrm a jedná se o masové závitky zabalené v zelném listu. Tento pokrm vznikl v Turecku a jeho název je odvozený od tureckého slova sarmak = motat, kroutit. Příprava je vcelku jednoduchá, takže si je s trochout snahy zvládne připravit každý.

Recept sarmale vás vyjde na 20 Kč za 1 porci. 6 porcí připravíte za 120 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 120 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

Masová náplň

  • 1

    Cibuli nakrájejte najemno a na oleji ji nechte zesklovatět. Do mísy dejte mleté maso a přidejte k němu osmaženou cibulku, propláchnutou rýži, ochuťte solí, pepřem, paprikou a solí. Směs dobře promíchejte.

Závitky

  • 1

    Omyjte hlávku zelí a vykrojte z ní košťál. Oddělte jednotlivé listy a vložte je do vroucí vody s octem a solí. Povařte 10 minut a poté nechte krátce stát v hrnci.

  • 2

    Pak listy sceďte a zchlaďte studenou vodou. Seřízněte silnější „žebra“ a překrojte listy napůl – budou se vám do nich lépe motat závitky.

  • 3

    Do každé půlky zelného listu vložte porci masové směsi, dobře zabalte a utěsněte. Doporučujeme vložit maso ke kraji, zelný list pak přehněte kolem masa, následně přehněte pravý a levý kraj a zamotejte.

  • 4

    Závitky naskládejte natěsno do kastrolu, navrch závitků položte snítku kopru, podlijte vodou a vařte 45–60 minut. Před koncem vaření přidejte rajčatovou šťávu a povařte.

  • 5

    Sarmale podávejte se zakysanou smetanou a s bílým chlebem.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Sarmale? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.