Donuty patří mezi ikonické americké jídlo. Smažená kobliha s dírkou uprostřed se namáčí do nejrůznějších polev a pokaždé je to jiný chuťový zážitek. Na přípravě domácích donutů není nic složitého, nejvíce času zabere kynutí těsta. Tak si je pojďte usmažit s námi! Máme na ně osvědčený recept od Josefa Maršálka.
V míse smíchejte hrubou mouku, droždí, mléko a dobře zamíchejte. Mísu zakryjte a nechte v pokojové teplotě asi 1 hodinu kynout. Poté do směsi přidejte vejce, rum, cukr a vše zamíchejte. Přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto. Přidejte sůl, koření a nakonec máslo. Vypracujte hladké, pevné těsto. Přikryjte ho a nechte ho v pokojové teplotě nejméně 45 minut nakynout.
Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte ho na 14 stejně velkých kousků. Kousky vyválejte do malých kuliček a nechte 5–10 minut nakynout. Namočte si prst do mouky a do každé kuličky udělejte otvor, který pak prsty roztáhněte do kroužku. Takto připravené donuty přikryjte a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
V pánvi rozpalte olej na teplotu 170 °C a a donuty smažte z každé strany asi 2 minuty. Usmažené donuty odkládejte na tác s ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk. Nechte je vychladnout.
Mezitím si připravte polevu. Všechny ingredience rozmixujte pomocí robotu nebo ponorného mixéru. Vychladlé donuty namočte jednou stranou v polevě a nechte okapat na mřížce. Než poleva zatuhne, ozdobte donuty sušeným ovocem nebo čokoládovým zdobením.
Líbil se vám recept Donuty podle Josefa Maršálka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.