1/0
Domácí dalamánky podle Josefa Maršálka jsou křupavé a nadýchané. Pokud jste je ještě nepekli, tak to musíte napravit! Čerstvě upečený dalamánek, potřený máslem nebo čerstvým sýrem, chutná božsky. Josef Maršálek totiž do těsta přidává i zajímavé suroviny pro vynikající chuťový zážitek.
V míse smíchejte špaldovou a žitnou mouku, přidejte 15 g čerstvého droždí, fenykl, ocet, sůl, kmín a podmáslí. Dejte do kuchyňského robotu a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout, dokud těsto minimálně nezdvojnásobí svůj objem.
Jakmile je těsto nakynuté, dejte ho na pomoučený vál. Těsto pocukrujte hladkou moukou a rukama ho vytvarujte do tvaru čtverce. Čtverec nakrájejte na 9 dílů. Z každého kousku vytvarujte kuličku a poté dlaněmi rozválejte tak, aby dalamánek připomínal tvar kapky.
Plech vyložte pečicím papírem a naskládejte na něj dalamánky. Každý dalamánek nahoře nakrojte nožem (klidně i do hloubky půl centimetru), za pomoci rozprašovače postříkejte vodou a nechte je ještě 30–40 minut kynout, než zdvojnásobí svůj objem.
Nakynuté dalamánky ještě jednou postříkejte vodou a posypte semínky.
Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova. Po upečení ještě jednou postříkejte vodou, aby byly krásně lesklé.
Líbil se vám recept Domácí dalamánky podle Josefa Maršálka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.