1/0
Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.
Nejdříve si připravíme maso. Očistíme ho od blan, osolíme, opepříme a převážeme provázkem do tvaru balíčku. Takto připravené maso orestujeme na rozpálené pánvi ze všech stran. Opečené maso dáme do pekáče.
Připravíme si základ na omáčku. Do hrnce dáme trochu sádla, přidáme misku slaniny, misku mrkve a restujeme, dokud nedojde ke zkaramelizování mrkve.
Poté přidáme nakrájenou cibuli a restujeme dál. Podle potřeby můžeme přidat ještě trochu sádla a pro lepší chuť citronovou kůru.
Do základu přidáme 200 g rajského protlaku a misku rajčat. Přidáme koření – čerstvý tymián, celou skořici, pár kuliček nového koření, 1 hvězdičku badyánu, pár kuliček jalovce, 2 bobkové listy a trochu koriandru. Na závěr přidáme cukr podle chuti a balsamico.
Vše necháme společně restovat, dokud nedojde ke zredukování tekutiny. Poté přilijeme vývar, osolíme, chvíli povaříme a základ na omáčku je hotový.
Základ nalijeme do zapékací mísy k masu, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 140 °C asi 4 hodiny.
Jakmile je maso měkké, vyndáme ho ze zapékací mísy a sundáme z něj provázek.
Nyní si doděláme omáčku. Omáčku přelijeme do hrnce, vyndáme z ní všechno koření a chvíli necháme ještě vařit na plotně, dokud se omáčka trochu nezredukuje.
Poté omáčku rozmixujeme – mixujeme tak dlouho, dokud není omáčka úplně hladká. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Líbil se vám recept Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.